Колонка голови ОТГ

  • 979

 

Фото без опису Шановні земляки! Звертаюся до вас із традиційним звітом про найбільш вагомі події в житті Куликівської ОТГ, які відбулися в березні 2018 року.

В ОТГ розпочато реалізацію пріоритетних проблем, які були визначені загальними зборами громадян, що відбулися в кожному селі у січні-березні 2018 року. Так, у 10 населених пунктах пріоритетною проблемою 2018 року було визначено реконструкцію вуличного освітлення. Саме тому й були розпочаті роботи над виготовленням проектно-кошторисної документації вуличного освітлення по визначених селах ОТГ: Виблі, Авдіївка, Жуківка, Вересоч, Дрімайлівка, Салтикова Дівиця, Дроздівка, Грабівка, Хибалівка. У Ковчині, де проектно-кошторисна документація була в наявності, виконані й самі роботи з реконструкції вуличного освітлення. Загальна вартість проектно-кошторисної документації та самих робіт з освітлення центральних вулиць зазначених сіл коштуватиме для ОТГ понад 4 млн. грн.

По інших селах (Вершинова та Бакланова Муравійки, Горбів, Орлівка) – у пріоритеті будівництво свердловин для майбутнього водозабезпечення населення якісною питною водою. З цією метою триває робота над проектно-кошторисною документацію (стадія проведення експертизи). Будівництво свердловин у зазначених селах для ОТГ обійдеться орієнтовно в 4,5 млн. грн.

З метою наближення якісних послуг до населення ОТГ 28 лютого було організовано роботу Чернігівського мобільного сервісного центру МВС на базі Куликівської селищної ради. Спеціалісти мобільного центру надавали мешканцям ОТГ такі види послуг: реєстрація та перереєстрація транспортних засобів, заміна водійських прав, видача міжнародного посвідчення водія, прийом запитів на отримання довідки про відсутність судимостей. Раніше ці послуги можна було отримати лише у Мені, Прилуках, Ніжині та Чернігові. Відтепер вони стали доступні і в Куликівці. Послугами центру уже скористалось 16 жителів Куликівської ОТГ, крім того адміністративний збір за надані послуги залишається в бюджеті ОТГ. Тому, запрошую всіх жителів Куликівщини, кого цікавлять зазначені види послуг, звертатися до в.о. старост для попереднього запису. В разі наявності достатньої кількості заявок подібні виїзди здійснюватимуться і в майбутньому.

2 березня Куликівську ОТГ відвідав заступник міністра юстиції України Сергій Петухов. Урядовець був у складі делегації представників Кембриджської спільноти. Випускники Кембриджського університету Сергій Петухов та Оксана Лемішко провели зустріч з лідерами учнівського самоврядування – районною радою старшокласників «Лідер» та директорами загальноосвітніх шкіл. Ініціатором та модератором зустрічі був депутат Куликівської селищної ради Анатолій Дідур.

Вчетверте сколихнула район, і вперше ОТГ, звістка про надзвичайну подію – африканську чуму свиней. У передсвятковий день, 07 березня, біда була виявлена представниками держпродспоживслужби в селі Грабівка. Не дивлячись на чотири вихідні дні, всі служби, влада, інвестори, підприємці, працівники ВУЖКГ, громада спрацювали дружньо і злагоджено. В найкоротші терміни було скликано виконком, проведено загальні збори жителів с. Грабівка, вжито необхідні організаційні заходи. До 14 березня всі   протиепізоотичні запобіжні та дезінфекційні роботи було завершено. Вилучено та спалено 66 голів свиней, продезінфіковано 110 об’єктів. У Грабівці встановлено три дизбар’єри (на двох в’їздах в село та на приватній фермі, де спалахнула АЧС), постійно працюють два санітарно-поліцейські пости (на в’їздах зі сторони с. Орлівки та с. Вікторівки). Уже затверджена сума відшкодування збитків власниками вилучених свиней. За 1 кг. живої ваги згідно середньо ринкової ціни грабівці отримають 39 грн. Наразі триває збір необхідних документів. Загалом на компенсаційні виплати буде витрачено майже 100 тис. грн. Вцілому сума збитків, понесених в ході ліквідації наслідків АЧС в Грабівці, обійдеться для ОТГ близько 300 тис. грн.

Окремо хочу зупинитися на тому, як виконуються доручення виборців щодо вирішення проблемних питань, які турбують жителів ОТГ.

Чималий ажіотаж серед сільських жителів викликала новина про реформування поштових відділень. У Чернігівській області стартував пілотний проект, у ході якого стаціонарні поштові відділення планують замінити пересувними сервісно-поштовими центрами (іншими словами – один раз на тиждень населення буде обслуговувати виїзна бригада фахівців, що прийматиме платежі та розноситиме пошту й пенсії). З таким видом послуг селяни вкрай не погоджуються і просять зберегти стаціонарні поштові відділення. 14 березня в обласній раді відбувся «круглий стіл», де обговорювалася вищезгадана реформа. Позицію Куликівської ОТГ на цьому заході представляв заступник селищного голови з гуманітарних питань Володимир Повозник. У своєму виступі він піддав критиці нововведення Укрпошти і від імені жителів Куликівщини просив не застосовувати пілотний проект в межах Куликівської ОТГ.

Значне занепокоєння в громаді викликає відсутність в центральній районній лікарні вкрай необхідних фахівців – лікаря-невролога, психіатра та інших спеціалістів. Мешканці громади стурбовані закриттям неврологічного відділення лікарні. Ці та інші проблеми медичної галузі неодноразово обговорювалися під час зустрічей голови ОТГ з начальником управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Петром Гармашем (15 березня) та головним лікарем Чернігівської обласної лікарні Андрієм Жиденком (05 березня). Куликівська селищна рада займає чітку позицію  підтримки молодих лікарів у плані забезпечення їх житлом. Так, у січні 2018 року коштами селищної ради було придбано приватний будинок для одного молодого спеціаліста. Думаю, що в цьому напрямку позиція депутатського корпусу буде незмінною. Не знімається з контролю і питання відкриття на базі Виблівської сільської лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини реабілітаційного центру. Під час останньої зустрічі Андрій Михайлович озвучив напрямок реабілітації – кардіологія та неврологія. Наразі вивчається технічний стан недобудованого приміщення лікарні, проблемним, як завжди, є залучення додаткових інвестицій.

Шановні мешканці Куликівської об’єднаної територіальної громади! На загальних зборах громадян по всіх селах і в селищі піднімалося питання руйнування доріг та необхідності їхнього ремонту. Так, це справді одне з найпроблемніших питань, яке потребує значних капіталовкладень. На сьогодні в громаді існує близько 270 сільських комунальних доріг, довжиною  понад 300 км і понад 160 км доріг територіального та місцевого значення загального користування. Для того, щоб відремонтувати всі дороги  необхідно близько 500 млн. грн. Ця сума перевершує власні надходження ОТГ в 10 разів! Зрозуміло, що це нереально. Проте, ремонтувати і утримувати дороги треба. Наразі давайте поговоримо про утримання. Зараз весняний період, коли тане сніг і багато доріг перетворилися на суцільні ставки. Вода «стоїть на асфальті» зокрема і тому, що багато дбайливих господарів попідсипали узбіччя, щоб не затоплювати власні обійстя. Але якщо воду не спускати – асфальт зруйнується миттєво. Тому, звертаюся до всіх мешканців ОТГ з проханням не чинити опір комунальним службам у процесі грейдерування узбіч (зрізування ґрунту) та інших заходів. Закликаю до вашої свідомості і допомоги комунальникам у процесі спуску води з асфальтованих доріг. Одночасно хочу звернутися і до інвесторів-аграріїв з проханням обмежити рух важковагового транспорту сільськими комунальними дорогами та дорогами місцевого значення, особливо в весняний період, коли піднімаються ґрунтові води і дорожнє покриття руйнується з подвійною силою.

Наперед вдячна всім за розуміння! Від нашої небайдужості, турботи про інтереси громади і злагоджених дій залежатиме благополуччя і розвиток нашої ОТГ!

 

З повагою і найщирішими сподіваннями на співпрацю,

Куликівський селищний голова Наталія Халімон