Колонка голови ОТГ

  • 962

 

Фото без описуШановні земляки! Нарешті всі ми дочекалися справжньої весни і тепла, яке нам подарував квітень-місяць, а разом з цим у всіх додалося чимало  господарських проблем і клопоту. Чим же жила і які проблеми вирішувала Куликівська ОТГ у кінці березня – квітні 2018 року.

Саме в ці дні виповнилося 95 років з дня утворення Куликівського району, тому громада розпочала проводити заплановані заходи з нагоди цієї події. Першим заходом у цьому циклі стала Третя Куликівська районна краєзнавча конференція, яка відбулася 29 березня в районному будинку культури. Учасниками конференції стали науковці з Науково-методичного інституту історії, етнології та правознавства  ім. О.М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум ім. Т.Г. Шевченка», члени Куликівського районного краєзнавчого осередку Національної спілки краєзнавців України, вчителі історії та географії, бібліотекарі, виконуючі обов’язки старост, місцеві краєзнавці.  

Другим заходом, приуроченим до 95-річчя району, став підсумковий звітний концерт аматорів народної сцени, який відбувся 31 березня у районному будинку культури. До цього у всіх селах ОТГ відбулися річні творчі звіти художньої самодіяльності, за підсумками яких з кращих номерів і був сформований звітний загальний виступ, який видався різножанровим, змістовним і потужним.

Завершуючи тему культури ОТГ, хочеться сказати, що на одній спільній нараді керівників сільських будинків культури та виконуючих обов’язки старост, було досягнуто згоди щодо місця проведення чергового мандрівного фольклорного фестивалю «Скарби Куликівського краю». Отож, цьогоріч VІІ мандрівний фестиваль гостинно прийматиме Бакланова Муравійка. Об’єднана громада взяла на себе зобов’язання знайти фінансовий ресурс для проведення в Бакланово-Муравійському СБК необхідні ремонтні роботи.

27 березня відбулася шоста сесія Куликівської селищної ради. Депутати затвердили Стратегічний план розвитку Куликівської ОТГ до 2020 року.

З метою покращення якості надання адміністративних послуг  населенню було прийнято рішення про створення Центру надання адміністративних послуг.

З метою розвитку самоврядування, громадської активності та залучення мешканців громади до розподілу коштів селищного бюджету, депутати прийняли Положення про громадський бюджет (бюджет участі) Куликівської ОТГ.  Воно передбачає, що  не менше 0,5 % від загального обсягу бюджету селищної ради , починаючи із 2019 року, буде передбачено на реалізацію громадських проектів. Відтепер кожен мешканець ОТГ зможе розробити свій власний проект розвитку, подати його на конкурсний відбір у селищну раду і після голосування в он-лайн-режимі, набравши підтримку жителів громади, реалізувати його через фінансування із селищного бюджету. Детальніше із Положенням можна ознайомитися на офіційному веб-сайті селищної ради.

Всього на пленарному засіданні шостої сесії селищної ради сьомого скликання депутати розглянули 30 питань порядку денного та прийняли відповідні рішення.

У квітні 2018 р. було завершено розробку проектів на освітлення усіх населених пунктів ОТГ. Вартість проектно-кошторисної документації вартуватиме для громади в 75 тис. грн. Самі ж роботи по освітленню вулиць коштуватимуть понад 5,5 млн. грн. Нині проектно-кошторисна документація згідно законодавства подана на експертизу для отримання експертних висновків.

На сьомій сесії сьомого скликання, що відбулася 18 квітня, депутати прийняли рішення про виготовлення топографо-геодезичних планів  та розроблення містобудівної документації: генеральних планів, планів зонування,  детальних планів територій населених пунктів та затвердили відповідну програму на 2018-2019 рр. Згідно прийнятого рішення, 19 квітня розпочались топографічні зйомки  населених пунктів Куликівської ОТГ, що стануть основою майбутніх генеральних планів сіл. Вартість топозйомок становитиме 1 млн. 100 тис. грн. Необхідність проведення цих робіт та оновлення Генерального плану диктує час, адже це – першочерговий документ для розвитку території, залучення інвестицій, будівництва чи реконструкції, створення інженерної і транспортної інфраструктури.

Квітень місяць став надзвичайно відповідальним для ОТГ у фінансовому плані. До 30 квітня громада має розробити 31 проектну заявку та підготувати необхідні пакети документів для освоєння субвенції інфраструктурного розвитку, яка складає 8 млн. 811 тис. грн.

Хочемо ми того чи ні, але весна сама ставить пріоритетним питанням порядку денного благоустрій населених пунктів. Тож 5 квітня, в чистий четвер, селищною радою було оголошено перший день благоустрою ОТГ. 20 квітня, до Дня довкілля, у громаді було організовано більш масштабне прибирання. Для цього централізовано було закуплено необхідні матеріали на суму 70 тис. грн. та розвезено по всіх селах ОТГ для використання. З квітня 2018 року до своїх обов’язків приступили робітники з благоустрою, які нагадаємо, є в кожному селі. Надалі четвер визначається загальним днем благоустрою ОТГ. Просимо кожного керівника установ, організацій, закладів дотримуватися цього правила благоустрою, стежити за порядком на закріпленій території, озеленювати, заквітчувати, облагороджувати. А ми всі, шановна громадо,  давайте будемо пам’ятати, що чисто не там де прибирають, а там де не смітять!

           

 

З повагою і найщирішими сподіваннями на співпрацю,

Куликівський селищний голова Наталія Халімон