Прес-тур ЗМІ області в Куликівській ОТГ

  • 1257

5 червня   представники  засобів масової інформації області здійснили прес-тур Куликівською ОТГ.

В приміщенні Куликівської селищної ради журналісти зустрілися з Куликівським селищним головою Наталією Халімон та керівниками  окремих структурних підрозділів селищної ради. На зустрічі також був присутній депутат обласної ради  Віктор Труш.

На початку зустрічі Наталія Халімон  привітала журналістів з прийдешнім професійним святом.  Очільник громади презентувала представникам обласних медіа Куликівську об"єднану територіальну громаду,  розповіла про перші результати роботи  ще  молодої ОТГ, про пріоритети і найближчі плани розвитку.  

Куликівська ОТГ юридично створена у лютому 2017 року, але фактично працює лише півроку від часу проведення місцевих виборів 29 жовтня 2017 року. Сама селищний голова  йшла на вибори від Аграрної партії України і більшість  мандатів у селищній раді здобула  ця ж політична сила. Логічно, що вона і взяла на себе основну відповідальність за розвиток громади. В селищній раді також представлені депутати від ВО "Батьківщина", ПП "Наш край". Важливо те, що в селищній раді не виникає політичних чвар,   всі політичні сили працюють над вирішенням питань життєдіяльності громади в конструктивному руслі, іноді з різним баченням шляхів вирішення, але з єдиною метою: розвиток Куликівської ОТГ.

До складу Куликівської ОТГ увійшли  практично всі села  Куликівського району, окрім Смолянки. Населення громади складає близько 16 тис. жителів. Серед плюсів -  в громаді збережена вся інфраструктура району, територія компактна, громада має гарне транспортне сполучення з обласним центром і столицею держави. 

Пріоритети 2018 року для Куликівської ОТГ - реконструкція вуличного освітлення, водопостачання та водовідведення, ремонт доріг, благоустрій територій.  На всі ці напрямки вже розроблені  і подані до ОДА проекти. Найближчим часом громада очікує державну субвенцію на розвиток інфраструктури ОТГ  у розмірі 7 млн.816 тис. грн. 

Наразі найголовніше завдання для громади - навчитися заробляти додаткові кошти. Селищний бюджет складає 50 млн. грн. Половину надходжень складає ПДФО, решту місцеві податки і збори. Основна частка місцевих податків - це надходження від оренди землі.  

Громада нині бачить шляхи збільшення доходної частини бюджету через економію, заробляння коштів та інвестиційну діяльність.  В найближчих планах  перепрофілювання Куликівського ВУЖКГ, яке нині є збитковим, в багатопрофільне підприємство, яке зможе не лише якісно надавати послуги населенню а й заробляти додаткові кошти. Сьогодні в Куликівській  ОТГ виготовляють власними силами автобусні зупинки. Собівартість однієї зупинки складає 6 тис. грн., тоді як  придбати готову коштує 23 тис.грн. Вже виготовлено 10 таких зупинок  для потреб громади.   Це дає можливість економити кошти, а в перспективі і заробляти їх. Самотужки в громаді виготовляють і дитячі майданчики. Для порівняння - собівартість одного майданчика - 10-12 тис. грн., придбати готовий пропонують за 40 тис. грн.

Громада має перші успіхи і  у сфері залучення інвестицій.  Виграно два проекти:  створення сприятливих умов для самодостатньої діяльності КП "Куликівське ВУЖКГ" та “U-LEAD з Європою” в частині створення/модернізації центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП).

В планах  на 2018 рік: відкриття Будинку побуту, створення сучасного ЦНАПу, реконструкція лижної бази на селищному стадіоні під будинок спортсмена. Створення додаткових робочих місць: бізнес пропозиції - відкриття міні цеху макаронних виробів, міні-пекарні, птахоферми. В громаді вже працює мукомельня, яка виготовляє борошно гарної якості.

Громада  активно підтримує розвиток культури і спорту. За підтримки ОТГ 26 травня в Куликівці проходив турнір з футболу серед шкільних команд "Кубок надії -2018". Дві команди переможниці у серпні цього року візьмуть участь в міжнародному молодіжному футбольному турнірі в м. Пилва (Естонія).  Громада підтримує участь художніх колективів в обласних, всеукраїнських та міжнародних  мистецьких конкурсах. Також підтримує фінансово проведення  районного відкритого мандрівного фольклорного фесивалю "Народні скарби Куликівського краю" та інші  освітні ("Зірковий олімп"), спортивні та мистецькі заходи.

Під час діалогу  журналісти цікавилися наступними темами:  чи збільшився селищний бюджет   після об"єднання, які основні джерела наповнення бюджету, чому Смолянка не приєдналася до Куликівської ОТГ, чому саме такі бізнес-ідеї обговорюються в громаді  та ін.    На запитання представників меді відповідали Наталія Халімон, Віктор Труш та начальник фінансового управління селищної ради Лариса Авжи.

Після зустрічі в селищній раді прес-тур продовжили  у селі Дроздівка, де журналістів познайомили з творчістю двох самодіяльних колективів: фольлорного колективу "Дивосвіт", які цього року стали переможцями районного фольклорного фестивалю, та  танцювальним колктивом "Зоряна" -  переможцем і призером обласних, всеукраїнських та міжнарожних конкурсів.  Користуючись нагодою Наталія Халімон вручила дипломи переможцям  районного фольклорного фестивалю - колективу "Дивосвіт" та солістці Куликівського РБК і Дроздівського СБК Ларисі Пилипенко, яка виборола диплом ІІ ступеня фестивалю  в номінації "Малі сценічні форми". До початку міні-концерту представники медіа взяли інтерв"ю у в.о. старости села Дроздівка Олександра Кравченка. Цікавилися історією і сьогоденням села, йго особливостями.

Завершився прес-тур відвідуванням села Салтикова Дівиця. Тут журналісти побували у Свято-Миколаївському храмі, який справив на них незабутнє враження. Храм дійсно є унікальною  духовною спорудою і вражає паломників своєю красою. Збудований на місці старої  церкви на  кошти жителів села і мецената, вихідця із Салтикової Дівиці, Олександра Труша. 

Цього ж дня медійники оглянули позаміський  дитячий заклад оздоровлення та відпочинку "Деснянка".  Наталія Халімон розповіла пресі у короткому інтерв"ю про роботу табору.