Зустріч з Послами G7 у Чернігівському ЦРМС

  • 752

21 червня у Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону відбулася зустріч з Послами G7 (Великої Сімки). Дипломати прибули на Чернігівщину, щоб дізнатися більше про реформу децентралізації, поспілкуватися з практиками місцевого самоврядування, з тими хто реалізує реформу на місцевому рівні. Наразі Групу підтримки України послів країн G7 очолює Канада, метою цієї групи є забезпечення прогресу реформ в Україні шляхом надання скоординованих порад та допомоги українській владі.

Учасниками зустрічі з Послами G7 стали шість голів ОТГ Чернігівщини: Наталія Халімон  (Куликівський селищний голова), Сергій Гарус (Іванівський сільський голова), Валентина Карпенко (Парафіївський селищний голова), Сергій Пінчук (Любецький селищний голова), Ратан Ахмедов (Корюківський міський голова) та Андрій Портний (Сосницький селищний голова).

Модератором зустрічі стала очільниця Чернігівського ЦРМС Ірина Кудрик. На початку зустрічі Ірина Василівна презентувала дипломатам хід процесу децентралізації на Чернігівщині. До початку реформи місцевого самоврядування в Чернігівській області існувало 569 рад базового рівня. За перспективним планом об’єднання їх має стати 55. На сьогодні уже утворено 40 ОТГ.

Якісні зміни після об’єднання, існуючі ризики та проблеми розвитку ОТГ озвучували у своїх виступах очільники об’єднаних громад. Дипломатів цікавив рівень підтримки медичної реформи на місцях, думка голів щодо запровадження інституту префектів, роль жінки у місцевому самоврядуванні та багато інших питань.

Зустріч відбулася в атмосфері дружнього спілкування із взаємною користю усіх її учасників.