В Куликівській громаді вшанували  пам'ять  жертв Другої світової війни

  • 1325

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

22 червня біля Обеліску Слави у Куликівці відбувся меморіальний захід з нагоди Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

- Через плин десятиліть наш народ тривожать спогади страшної, жорстокої війни, в якій нацизм ніс Україні довічне рабство або повне знищення нації. Ця жахлива війна розпочалася для України 22 червня 1941 року. 190 дивізій Німеччини та її союзників розгорнули бойові дії вздовж західного радянського кордону - від Баренцевого до Чорного моря. О четвертій годині ранку німецька авіація скидала бомби на Київ та інші міста України. Страшне слово „війна" увірвалося в життя людей, - з такими словами звернулася до присутніх розпорядник заходу директор районного будинку культури Світлана Приходько.  - Саме цей день став початком відліку непоправних людських і матеріальних втрат для нашої держави. За час воєнних дій Україна зазнала найбільших втрат серед країн СРСР. За підрахунками інституту історії України НАН України, в лавах Червоної армії загинуло близько 4 млн. українців, у партизанських формуваннях – від 40 до 60 тис., у загонах ОУН та УПА – понад 100 тис. Прямі людські втрати України становлять 8-10 млн., демографічні – 10-13 млн. осіб. В цій страшній статистиці були  і тисячі  втрачених життів жителів Куликівщини.

Були також проведені історичні паралелі із сьогоденням. Згадали воїнів, які сьогодні захищають незалежність України на сході, висловили вдячність  чоловікам з Куликівщини, які у ці дні у складі зведеного загону територіальної оброни області, беруть участь у тактичних навчаннях «Пінічна фортеця – 2018».

  - Гарт українського захисника формувався генетично, бо на багатьох історичних проміжках нам доводилося боротися за своє:  мир, спокій, свободу. Сьогодні потреба боронити мир знову одна з найперших, - наголосила  у зверненні до учасників заходу Світлана Приходько.  Ведуча висловила впевненість, що незабаром знову, як і 74 роки тому, над Україною замайорить прапор перемоги і окупанти будуть вигнані з нашої землі.

О 10.00, разом із всією Україною, присутні хвилиною мовачання вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та загиблих героїв сьогодення. 

Куликівський селищний голова Наталія Халімон, голова райдержадміністрації Олексій Ракоїд, заступник голови районної ради Юрій Крепосний, керівники та працівники районних установ і організацій, воїни АТО, представники громадських об'єднань, пересічні жителі Куликівки вшанували світлу пам’ять жертв війни покладанням квітів до меморіалу Слави та могил загиблих воїнів-визволителів.