Наталія Халімон: у питаннях реформування  Укрпошти треба шукати розумні компроміси

  • 1181

17 липня Куликівський селищний голова Наталія Халімон  провела нараду за участі  директора філії Чернігівська дирекція  ПАТ "Укрпошта"  Олени Дорошенко, заступника голови обласної ради Арсена Дідура, депутата обласної ради Віктора Труша, заступника голови селищної ради Володимира Повозника, виконувачів обов"язки старост окремих сіл громади.

На нараді обговорювали перші результати  впровадження пілотного проекту  «Сільське відділення» , а саме  роботи на території Куликівської ОТГ пересувних поштових відділень.

Терміновість  такої багатосторонньої зустрічі була викликана тим, що перші два тижні роботи пересувних відділень на Куликівщині, на жаль, не принесли позитивних наслідків, натомість спричинили хвилю соціального невдоволення  і скарг від населення громади.

Арсен Дідур запропонував  висловитись з приводу роботи пересувних відділень присутнім на нараді виконувачам обов"язки старост сіл Салтикова Дівиця, Виблі, Горбове, Ковчин, Кладьківка та таким чином донести до директора філії Чернігівська дирекція  ПАТ «Укрпошта»  проблеми, що виникли у перші тижні їх роботи.

Керівники сіл були солідарні у тому, що поки що позитивного ефекту від впровадження проекту «Сільське відділення» у селах громади не спостерігається. Жителів громад не влаштовують графіки роботи пересувних відділень. В деяких селах вибрані незручні дні роботи, тривалість роботи (2 години в селі) є недостатньою.  Біля автомобілів пересувних відділень черги, періодична преса в окремих селах доставляється невчасно і не в повному обсязі, громадяни не мають можливості вчасно відправити поштові відправлення (посилки, бандеролі, перекази). На даний час працівники пересувних відділень ще не вивчили маршрути доставки по селах.   Для великих сіл, таких як Ковчин, недостатньо однієї посади листоноші. В.о. старост озвучили також питання необхідності більш тісної комунікації начальників пересувних відділень з керівниками сіл, матеріального забезпечення листонош (велосипеди, спецодяг) та їх безпеки при доставці.

Арсен Дідур, Віктор Труш і Володимир Повозник під час обговорення закликали філію Чернігівська дирекція  ПАТ «Укрпошта» активніше комунікувати з  громадами, дослухатися до скарг та спільно знаходити шляхи їх вирішення.

Селищний голова Наталія Халімон зауважила, що до цього часу працівники пересувних відділень не вивчили маршрути доставки по селах та особливості кожного села. Там де залишаються  сільські листоноші, буде простіше зорієнтуватися  і працівникам пересувних відділень. Але що робити по малих селах, де не залишиться місцевих листонош? 

Заступник голови обласної ради Арсен Дідур поцікавився скільки часу потрібно філії Чернігівська дирекція  ПАТ «Укрпошта»  щоб інвентаризувати всі проблеми, що виникли з початку роботи пересувних відділень, та виробити, спільно із громадами, алгоритм їх подолання.

Директор  філії Чернігівська дирекція  ПАТ «Укрпошта» Олена Дорошенко дала роз"яснення з приводу озвучених на нараді  питань.  Стаціонарні відділення в селах, де залишаються листоноші, мають і будуть працювати по зручному для села графіку. Листоноші мають приймати усі платежі від населення, по квитанційних книжках, а також  працювати на доставці періодики і пенсій, паралельно з пересувними відділеннями. Олена Дорошенко визнала, що   на сьогодні є проблема із навченими кадрами, їх недостатньо. Але проблему будуть вирішувати. Всі озвучені  на нараді проблеми Чернігівській дирекції відомі.  Попри те, що пілотний проект поки що не знаходить підтримки місцевих громад, філія Чернігівська дирекція ПАТ «Укрпошта» налаштована залишатися в комунікації з громадами і спільно шукати шляхи вирішення нагальних проблем.

Таку ж думку озвучила і селищний голова Наталія Халімон: - на першому місці результатів реформи Укрпошти має бути забезпечення якісного обслуговування населення, тому сторони проекту мають чути один одного і знаходити розумні компроміси.   

Арсен Дідур наголосив на необхідності провести найближчим часом ще кілька спільних зустрічей в різних форматах і виробити чіткий алгоритм подолання кризових ситуацій в питаннях впровадження пілотного проекту «Сільське відділення».