Друга Куликівська районна краєзнавча конференція

  • 797

 

100-річчю Української національної революції 1917 – 1921 рр була присвячена Друга Куликівська районна краєзнавча конференція, яка відбулася 5 квітня 2017 року в районному будинку культури. Участь у конференції взяв голова райдержадміністрації Олексій Ракоїд. В залі РБК зібрався активний загал, який має прямий стосунок до краєзнавчої роботи в районі: бібліотекарі, сільські голови, відомі місцеві краєзнавці.

На конференції були присутні відомі історики та краєзнавці з обласного центру: Олександр Коваленко – кандидат історичних наук, професор, директор Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, голова Правління Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України; Олександр Рахно – кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри історії України Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, заступник голови Правління Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України; Людмила Ясновська – кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, відповідальний секретар Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України; Олег Воронко – кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка; Андрій Курданов – заступник голови Чернігівської райдержадміністрації, голова Чернігівського осередку Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Відкрила та вела конференцію Наталія Халімон – голова районної ради, голова Куликівського осередку Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

У соєму вітальному слові до учасників конференції голова райдержадміністрації Олексій Ракоїд наголосив на важливості краєзнавчої роботи для виховання національної свідомості молодих українців та зауважив що у районі необхідно активізувати і ситематизувати країзнавчу роботу.

Тематичний блок конференції відкрив Олександр Рахно, котрий виступив перед аудиторією з інформацією на тему:«Чернігівщина і Українська національна революція: погляд через 100-річчя».

Про події Української національної революції, пов’язані з історією Куликівщини говорив у своєму виступі Вересоцький сільський голова Андрій Гнотенко. Тема його виступу – «Участь жителів Куликівщини у подіях Української національної революції» була зроблена за дослідницькими матеріалами відомого в районі краєзнавця Володимира Повозника.

Досвідом роботи Чернігівського осередку Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України ділився в своєму наступному виступі його керівник Андрій Курданов, котрий представив аудиторії цікаву презентацію.

Презентацію першого випуску «Куликівського краєзнавчого вісника» зробили голова Чернігівської обласної організації Олександр Коваленко та голова Куликівського осередку організації Наталія Халімон. Виступаючі зазначили, що метою започаткованого видання є підтримка творчих прагнень громадськості, спрямованих на збереження і відтворення національної історико-культурної спадщини, забезпечення невід’ємних прав людини на національну самобутність, свободу творчості, задоволення духовних потреб, створення сприятливих умов для виявлення, відновлення й охорони об’єктів історичного минулого Куликівщини, народної творчості, традицій, промислів та інших видів діяльності. На сторінках збірника друкуватимуться матеріали краєзнавчих досліджень. Історія Куликівщини багата, цікава й недостатньо досліджена, тому виступаючі виразили сподівання, що дане видання знайде своє коло прихильників і збагатить наукову, історичну та культурну спадщину Куликівського краю. Наталія Халімон зауважила, що Куликівський осередок ЧОО НСКУ є відкритим для всіх бажаючих долучитися до спільної справи з вивчення, дослідження та збереження історії рідного краю, а найбільш активні краєзнавці, які матимуть власні дослідження, рекомендуватимуться до вступу в НСКУ. Голова осередку виразила сподівання на плідну співпрацю. Слова вдячності адресувалися депутату Чернігівської обласної ради Віктору Трушу за підтримку видання збірника.

Олександр Коваленко вручив посвідчення членів Національної спілки краєзнавців України Виблівському сільському голові Анатолію Ревку, директору Куликівського районного краєзнавчого музею Володимиру Повознику, Вересоцькому сільському голові Андрію Гнотенку та директору Київського інституту радіолокаційних технологій, активному члену Чернігівського земляцтва в м. Київ Сергію Спутаю.

Своїми враженнями про перший випуск «Куликівського краєзнавчого вісника» ділилася одна з перших його читачок – директор комунального закладу «Куликівська централізована бібліотечна система» Куликівської районної ради Інна Янголь. Інна Миколаївна також коротко зупинилася на напрацюваннях бібліотечних працівників району в напрямку краєзнавства.

Про специфіку та важливість краєзнавчої роботи в своєму виступі розповів один з авторів першого випуску Вісника Анатолій Ревко. Про особисті краєзнавчі напрацювання та необхідність зберігати історичну пам'ять незалежно від політичних змін говорив досвідчений краєзнавець з Вересочі Владислав Казимир.

Зі словами вдячності за підтримку краєзнавчого руху в Куликівському районі до присутніх на конференції науковців з Чернігова звернувся один з членів Куликівського осередку ЧОО НСКУ Сергій Спутай. Сергій Михайлович виразив сподівання, що Друга Куликівська краєзнавча конференція стане серйозним поштовхом для гуртування та активізації краєзнавчого руху на Куликівщині.