A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Куликівська громада
Чернігівська область, Куликівський район

Ботулізм його причини, перші ознаки та профілактика – це має знати кожен

Дата: 25.06.2019 14:12
Кількість переглядів: 119

Причини отруєння ботулізмом

Основним джерелом захворювання є домашні м'ясні консерви, солона і копчена риба, а також вода, харчові продукти забрубнені ґрунтом, кишковий вміст тварин та риби. Найчастіше зараження проходить у вегетативних формах. Основні шляхи – контактно-побутовий і харчовий.

Потенційно небезпечні продукти харчування:

  • м'ясна, рибна та грибна домашня консервація;
  • в'ялена риба (збудник ботулізму в рибі гине лише при термічній обробці протягом 25-40 хвилин);
  • ковбаси в натуральній оболочці;

продукти без належної термічної обробки

Інкубаційний період

Інкубаційний період ботулізму триває від кількох годин до 3-5 днів. Дуже рідко перші прояви хвороби виникають через 7-10 днів після вживання неякісних продуктів. Симптоми проявляються раптово й імітують харчове отруєння з різким болем в животі, багаторазовим проносом, блювотою, підвищенням температури і загальною слабкістю. Відбувається ураження життєво важливих органів людини. Згідно зі статистикою, чим раніше проявляються симптоми, тим важче буде протікати захворювання.

Перші ознаки ботулізму в людей

Перші прояви захворювання неспецифічні й короткочасні, багато в чому схожі з явищами гострої інфекції і гострого ентериту. Це:

  • гострі болі в центральній частині живота;
  • діарея 5-7 разів за добу;
  • повторна блювота;
  • нездужання, головний біль;
  • підвищення температури до 40 градусів.

Особливістю захворювання є зміна діареї стійким запором.

Перші ознаки ботулізму в людей з'являються через 5-12 годин після потрапляння токсину в організм. У поодиноких випадках клініка може проявитися лише через 7-12 днів.

Профілактика ботулізму:

·  Ретельно мити овочі і фрукти перед початком консервації.

·  Видаляти частки грунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку очищають поверхню щіткою, а потім обробляють кип'яченою водою.

·  Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не менше ніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кип'ятити 10 хвилин.

·  Заготовлювати м'ясо і рибу в домашніх умовах тільки за допомогою автоклава.

·  Потрібно ретельно перебирати овочі і фрукти перед консервацією, викидати перезрілі або зіпсовані.

·  Перед тим, як пригостити дітей віком до 3 років домашньою консервацією, вміст банок слід прокип'ятити.

·  Якщо кришка банки здулася  консерви треба негайно викинути.

·  Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало  всі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.

·  Не можна купувати консервацію на ринку у випадкових продавців.

·  Якщо хтось із членів сім'ї захворів, профілактичну сироватку вводять всім членам сім'ї, а посуд дезінфікують.
                                                                                                              Куликівське районне управління

                                                                                                              Головного управління

                                                                                                              Держпродспоживслужби

                                                                                                              в Чернігівській області


« повернутися

gromada.org.ua

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь