Ботулізм його причини, перші ознаки та профілактика – це має знати кожен
Причини отруєння ботулізмом
Основним джерелом захворювання є домашні м'ясні консерви, солона і копчена риба, а також вода, харчові продукти забрубнені ґрунтом, кишковий вміст тварин та риби. Найчастіше зараження проходить у вегетативних формах. Основні шляхи – контактно-побутовий і харчовий.
Потенційно небезпечні продукти харчування:
- м'ясна, рибна та грибна домашня консервація;
- в'ялена риба (збудник ботулізму в рибі гине лише при термічній обробці протягом 25-40 хвилин);
- ковбаси в натуральній оболочці;
продукти без належної термічної обробки
Інкубаційний період
Інкубаційний період ботулізму триває від кількох годин до 3-5 днів. Дуже рідко перші прояви хвороби виникають через 7-10 днів після вживання неякісних продуктів. Симптоми проявляються раптово й імітують харчове отруєння з різким болем в животі, багаторазовим проносом, блювотою, підвищенням температури і загальною слабкістю. Відбувається ураження життєво важливих органів людини. Згідно зі статистикою, чим раніше проявляються симптоми, тим важче буде протікати захворювання.
Перші ознаки ботулізму в людей
Перші прояви захворювання неспецифічні й короткочасні, багато в чому схожі з явищами гострої інфекції і гострого ентериту. Це:
- гострі болі в центральній частині живота;
- діарея 5-7 разів за добу;
- повторна блювота;
- нездужання, головний біль;
- підвищення температури до 40 градусів.
Особливістю захворювання є зміна діареї стійким запором.
Перші ознаки ботулізму в людей з'являються через 5-12 годин після потрапляння токсину в організм. У поодиноких випадках клініка може проявитися лише через 7-12 днів.
Профілактика ботулізму:
· Ретельно мити овочі і фрукти перед початком консервації.
· Видаляти частки грунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку очищають поверхню щіткою, а потім обробляють кип'яченою водою.
· Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не менше ніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кип'ятити 10 хвилин.
· Заготовлювати м'ясо і рибу в домашніх умовах тільки за допомогою автоклава.
· Потрібно ретельно перебирати овочі і фрукти перед консервацією, викидати перезрілі або зіпсовані.
· Перед тим, як пригостити дітей віком до 3 років домашньою консервацією, вміст банок слід прокип'ятити.
· Якщо кришка банки здулася – консерви треба негайно викинути.
· Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало – всі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.
· Не можна купувати консервацію на ринку у випадкових продавців.
· Якщо хтось із членів сім'ї захворів, профілактичну сироватку вводять всім членам сім'ї, а посуд дезінфікують.
Куликівське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби
в Чернігівській області