Кошти інфраструктурної субвенції цього року хибалівці вирішили використати на капітальний ремонт дороги по вулиці Назаренка

  • 971

23 січня відбулися загальні збори громадян у Хибалівці. Попри те, що Хибалівка одне з найменших за чисельністю жителів сіл громади, обрядова зала сільського будинку культури, де проходили збори, була повна. Хибалівці були досить активними і озвучували проблеми, які їх хвилюють.

У зборах взяли участь Куликівський селищний голова Наталія Халімон та перший заступник селищного голови Сергій Калашник, депутат обласної ради Віктор Труш, заступник голови районної ради і місцевий житель Юрій Крепосний, начальник Управління Держпродспоживслужби в Куликівському районі Анатолій Губський, головний лікар КНЗ «Куликівський ЦПСМД» Лідія Дмитришина, начальник відділу земельних ресурсів, екології та комунальної власності селищної ради Ніна Клочок.

- У Хибалівці на сьогодні постійно проживає 314 жителів, зареєстровано 444 особи. Демографічна ситуація, як і в більшості сіл громади, невтішна – минулого року померло 17 осіб, не народилося жодної дитини. Населення старіє, переважну більшість жителів складають пенсіонери. Попри це, село живе і розвивається. На хибалівських землях здійснюють господарську діяльність  ТОВ «Гетьманське» та ПП «Агрофірма Кладьківка», які орендують земельні паї у селян. Орендна плата складає 6770 грн на рік. В селі працюють старостат, будинок культури, бібліотека, фельдшерський пункт, два магазини і виїзна торгівля. Поштові послуги надає місцева листоноша та пересувне відділення. Два соцробітники обслуговують одиноких громадян поважного віку.

Чимало зроблено  в плані благоустрою села: встановлені дві автобусні зупинки, проведено ямковий ремонт дороги по вулиці Назаренка, займалися озелененням, вирубкою порослі, побілкою, видаленням аварійних дерев, прибиранням кладовища. За сприяння місцевого жителя Олега Шевеля та СФГ «Колос» здійснено звалкування сільського сміттєзвалища, працює організований вивіз сміття.

Власними силами відремонтовано аварійний міст через річку Смолянка.  

Минулого року подали проект до селищної ради на Громадський бюджет (бюджет участі) по встановленню попереджувальних дорожніх знаків у селі. Проект був відібраний експертною комісією і профінансований з селищного бюджету. Навесні цього року знаки будуть встановлені.  Керівництво громади обізнане з проблемами села і всіляко сприяє їх вирішенню, - про це у своєму звіті  говорив в.о. старости села Микола Глушко.

Наталія Халімон, Куликівський селищний голова: про результати роботи  об?єднаної громади красномовно говорять рейтинги. За минулий рік Куликівська ОТГ посіла 10 місце серед 25 кращих громад Чернігівської області. Голова громади прозвітувала про роботу у 2019 році та озвучила статистику надходжень і витрат по селу. У 2019 році від Хибілівки надійшло до селищного бюджету 1 349 241 грн. витрачено на забезпечення потреб життєдіяльності села 1 430 467 грн.  Цього року шість сіл, які за попередні два роки не використовували кошти інфраструктурної субвенції, серед яких і Хибалівка, матимуть можливість отримати  кошти на реалізацію одного великого проекту. Але зараз, саме на загальних зборах, жителі села мають визначитися, що це буде за проект.

Після бурхливого обговорення  більшістю голосів учасники загальних зборів проголосували використати цього року кошти інфраструктурної субвенції на капітальний ремонт дороги по вул. Назаренка.

Не менш емоційно обговорювали питання забезпечення жителів села якісною питною водою в достатній кількості.  У зв’язку із зниженням рівня ґрунтових вод напір води у свердловині, якою користуються жителі села, дуже низький і за нею шикуються великі черги. Вода з неї витікає самовитоком. Є ще одна затампонована свердловина ще з часів колгоспу, але тут також треба провести реконструкцію і знайти документи на неї.

Віктор Труш запропонував вирішити проблему, встановивши насос на свердловину, якою користуються хибалівці.  Депутат закликав жителів села бути активнішими, гуртуватися і вирішувати проблеми села разом. А він і селищна рада завжди підтримають ініціативу і добрі починання хибалівців.

Крім озвучених проблем,  жителі говорили про необхідність демонтажу аварійних приміщень колишнього дитсадка і магазину в центрі,  обмеження руху важкого транспорту вулицями села, покращення якості поштових послуг (невчасно  проводять  оплати за ЖКП і привозять квитанції), покращення якості мобільного зв’язку, проведення в село швидкісного Інтернету, відкриття тренажерного залу.

На зборах виступили фахівці районних і селищних служб.

А Губський: про лейкоз корів -  із 74 корів у селі 5 хворі на лейкоз, (необхідно не допустити їх до випасання у спільній череді), про профілактику африканської чуми свиней, сказу.  

Л.Дмитришина: в Хибалівці не всі жителі підписали декларації із сімейними лікарями, необхідн активізувати цю роботу, наявність сімейного лікаря відкриває більше можливостей отримати якісні медичні послуги (безкоштовні аналізи, обстеження тощо).

Н. Клочок: необхідно приватизувати земельні ділянки і городи, якими користуються жителі села, та обміняти Державні акти  на землю старого зразка на нові, щоб інформація про власника була нанесена на публічну кадастрову карту і не виникало накладок.   

Рішеннями загальних зборів звіт в.о. старости села Хибалівка Миколи Глушка  взято до відома та затверджено місцеві податки і збори на 2020 рік рівні сум минулого року.