Про відходи в сільській місцевості або чи справді селянам викидати нічого?

  • 1779

Досить часто громадяни стверджують, що вони взагалі не залишають сміття і що його у них просто немає, одночасно ухиляються від укладання договору про надання послуг з вивезення побутових відходів та оплати за надані послуги. Але таке твердження не витримує критики. Дійсно, у  приватній садибі більші можливості щодо утилізації органічних відходів (від городу, саду, кухні, тваринництва) які можна скласти у компостну купу і незабаром використати як добриво. Але немає можливості безпечної утилізації безлічі побутових відходів: пакувальної полімерної тари, пляшок, засобів гігієни, електроніки, електротехніки, відходів від ремонтних робіт із застосуванням синтетичних сполук  у будівельних матеріалах, фарби, піни тощо, яке доводиться все-таки вивозити. Часто це сміття просто викидається десь у канаві, на стихійному сміттєзвалищі, у парках, і навіть на кладовищах, за межами селища у полях та лісах. Як правило, «організаторами» стихійних сміттєзвалищ є недобросовісні громадяни, котрі не бажають укладати договори на вивезення відходів та сплачувати за вивезення. Тому уздовж доріг, в інших місцях загального користування замість соковитого різнотрав’я «квітують» купи різного непотребу, викинуті горе-господарями.

 

Також деякі жителі стверджують «я все спалюю», «я все закопую». Так от – існує доволі багато речовин, які, в принципі, не можна ані спалювати ані закопувати. Спалювання такого роду сміття є дуже небезпечним для оточуючих, так як у повітря викидається при цьому багато небезпечних для життя людини речовин. Цим повітрям дихають всі жителі селища і що найстрашніше – діти, а потім хворіють. Те ж саме стосується і закопування сміття у себе на ділянці. Не одна розсудлива людина не буде отруювати землю  і ґрунтові води собі та сусідам шляхом такого роду “утилізації”. Знову ж таки це сміття кудись просто викидається.

 

Дехто вважає, що достатньо викинути сміття від приватного домогосподарства до урни на території селища або підкинути у контейнер багатоквартирного будинку чи просто виставити мішки на вулиці по маршруту руху сміттєвоза і це все безкоштовно. Але ж сміття потрібно зібрати і завантажити до сміттєзбиральної машини та вивезти на полігон ТПВ. Потрібно пальне для автомобіля, працівники теж безкоштовно працювати не будуть. Крім того, підприємство платить екологічний податок державі та багато інших витрат. Тому висновок один – безкоштовне вивезення та утилізація сміття неможливе.

 

Шановні мешканці смт. Куликівка та с. Пенязівка, просимо по-новому поглянути на питання благоустрою територій де проживаєте. Якщо Ви не уклали договір про надання послуг з вивезення побутових відходів просимо звернутись до КП «Куликівське ВУЖКГ» для укладення такого договору.

 

Відсутність договору на вивезення побутових відходів у фізичних осіб, юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців є порушенням Законів України «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів», Правил благоустрою територій населених пунктів Куликівської селищної об’єднаної територіальної громади і тягне за собою адміністративну відповідальність.

 

КП «Куликівське ВУЖКГ»