УВАГА! Токсикоінфекція
Літо це чудова та приємна пора для активного відпочинку та відпусток. Однак такий очікуваний період року може зіпсувати одна літня неприємність — харчове отруєння або токсикоінфекція.
Харчове отруєння це хвороба, що виникає при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини. Вони є мікробного походження та поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози.
Токсикоінфекції – це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися на продукті.
Бактеріальні токсикози – це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили в харчовому продукті (до них належать ботулізм та стафілококові токсикози).
Типові симптоми харчового отруєння:
- Нудота.
- Коліки, спазми у животі.
- Діарея.
- Блювання.
- Підвищення слиновиділення.
- Підвищення температури тіла.
- Зневоднення.
- Падіння артеріального тиску.
- Можливі розлади функцій центральної нервової системи і, навіть, кома.
З метою профілактики харчових отруєнь необхідно дотримуватись таких простих правил:
- не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими датами споживання;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не вживати невідомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- не готувати страви із запасом, їх бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години);
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а для споживання дітям - обдати окропом;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
- під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
- вести боротьбу з мухами.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!
Неконтрольоване і нераціональне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишківнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора.
При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, і людина, яка перехворіла, не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудники, що особливо небезпечно для оточуючих.
Дотримання правил особистої гігієни має дуже важливе значення для попередження кишкових інфекцій та харчових отруєнь адже основним шляхом зараження є контактно-побутовий. Самолікуванням займатись не рекомендовано, у випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутись до лікувальної установи. При груповому відпочинку, скупченнях людей, хворого з шлунково-кишковими розладами необхідно ізолювати від інших людей до прибуття лікаря.