Обговорили актуальні питання  передачі первинної ланки медицини у комунальну власність об’єднаної територіальної громади

  • 1083

 

26 липня в селищній раді  відбулася консультаційна зустріч з представниками Центру розвитку місцевого самоврядування. Тема зустрічі -  реалізація медичної реформи в об’єднаних територіальних громадах.

До участі в заході були запрошені   фахівці  селищної ради, райдержадміністрації, районної ради, лікарі, представники Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Куликівський селищний голова Наталія Халімон представила учасникам зустрічі гостей з обласного центру та побажала усім плідного діалогу.

Радник з питань муніципальних послуг Центру розвитку місцевого самоврядування Ніна Подколзіна коротко нагадала присутнім основні етапи  медичної реформи та особливості її реалізації на Чернігівщині. Доповідачка  проаналізувала ситуацію щодо  передачі первинної медицини  в   перших чотирьох ОТГ  Чернігівщини, які стали піонерами в цьому процесі. Радник  також озвучила типові для усіх ОТГ проблемні питання та переваги реформи.

Найболючішою проблемою для сільських територій є брак кваліфікованих лікарів.  До переваг реформи можна віднести збільшення фінансування на галузь. Однак фінансування напряму залежить від кількості підписаних жителями громад декларацій з лікарями. Якщо чисельність підписантів перевищує 50%  від загальної кількості жителів, то фінансування у порівнянні з сумою медичної субвенції зростає.

Далі учасники зустрічі обговорили ситуацію в Куликівській ОТГ, озвучили проблеми галузі та проаналізували різні варіанти передачі первинної ланки медицини  у комунальну власність Куликівської селищної ради.  

Громада налаштована здійснити прийом первинної ланки медицини у найоптимальніші терміни(можливо вже до кінця цього року), витримавши усі законодавчі вимоги і процедури. Головне, щоб позитивні наслідки реформи були відчутні уже на перших етапах, тобто збільшилося фінансування галузі і, відповідно, покращилася якість надання медичних послуг населенню.