Із 15 серпня в Куликівці діятимуть нові тарифи на водопостачання і водовідведення

  • 1773

Фото без опису

На черговому засіданні виконавчого комітету селищної ради, яке відбулося 27 липня під головуванням  Куликівського селищного голови Наталії Халімон, розглянули 14 питань. Порядок денний додається.

 У засіданні виконкому взяв участь депутат обласної ради Віктор Труш.

 

Члени  виконкому і запрошені заслухали інформацію начальника КП «Куликівське ВУЖКГ»  Миколи Зубка про необхідність затвердження нових економічно обґрунтованих тарифів на послуги   з централізованого постачання холодної води і водовідведення.

 

На сьогодні єдиним постачальником послуг з водопостачання та водовідведення в селищі Куликівка є комунальне підприємство «Куликівське ВУЖКГ». Якість питної води відповідає санітарним нормам, що неодноразово підтверджено лабораторними дослідженнями.

 

Діючі тарифи на ці послуги, які були  затверджені в квітні 2017 року на рівні: 10,00 грн/м.куб.  за водопостачання та 25,00 грн/м.куб. за водовідведення, вже на той момент були економічно необґрунтованими і  несли елемент збитковості для підприємства.

 

Разом з тим, за період з моменту затвердження тарифів і до сьогодні значно зросли витрати на виробництво даних послуг, які є складовими тарифу. Так,  у 2,5 рази зросла вартість 1 кВт/год електроенергії, у 1,2 рази  - плата за користування надрами, у 2,3 рази зріс екологічний податок, у 3,1 рази - сума збору за спеціальне використання водних ресурсів, у 4,5 рази виріс податок на землю. Також значний вплив на підвищення собівартості даних послуг має різке зростання цін на паливно-мастильні матеріали, запасні частини, матеріали та обладнання. Не слід забувати і про те, що 80% обладнання, яке забезпечує надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, експлуатується з 1961 року, є достатньо зношеним та потребує капітального ремонту. У зв’язку з цим, щорічно збільшуються витрати по виконанню аварійно-відновлювальних робіт, що відповідно вимагає коштів.

 

Діючі тарифи є збитковими, щоб запобігти банкрутству підприємства різницю в тарифах між економічно обґрунтованим і затвердженим покриває селищний бюджет. На сьогодні селищною радою перераховано 379 509,69 грн. на покриття різниці в тарифах за 2017 рік, поданий розрахунок на покриття різниці в тарифах за І півріччя 2018 року на суму понад 170 тис. грн.

Сьогодення вимагає приведення тарифів у відповідність до реальних витрат на їх виробництво.

 

За розрахунками ВУЖКГ нові тарифи мають становити:

за централізоване постачання холодної води – 18, 24 грн. за 1  куб. м.;

за водовідведення – 60 грн. за 1  куб. м.

 

Інформація викликала активну дискусію поміж присутніх на засіданні. Загалом члени виконкому погодилися з необхідністю підвищення тарифів, але висловили цілий ряд зауважень до організації роботи Куликівського ВУЖКГ.

Підприємству рекомендували провести  роботу з населенням щодо стовідсоткового встановлення засобів обліку води, добитися стовідсоткової оплати за  надані послуги, накладення штрафів  за несанкціонований відбір води, мінімізувати втрати води,  придбати сучасну програму обліку абонентів та оплати за послуг.  Під час обговорення звучали різні пропозиції: підвищувати тарифи поступово,  змінити форму власності підприємства з комунального в приватне акціонерне товариство і дати можливість йому працювати, як приватній структурі та заробляти кошти на розвиток.

 

Після обговорення було прийняте рішення задовольнити подання Куликівського ВУЖКГ в частині підвищення тарифу на водопостачання. Щодо водовідведення,  члени виконкому дійшли згоди підвищити діючий тариф на 5 грн.

        

Депутат обласної ради Віктор Труш зауважив, що коли в селищі запрацюють очисні споруди можна буде говорити про суттєве підвищення тарифу на водовідведення, але не зараз.

 

Таким чином, рішенням виконкому були затверджені наступні тарифи:

 за послуги централізованого постачання холодної води – 18,24 грн. за м. куб.;

 за послуги водовідведення – 30 грн. за м. куб.

 

Рішення про встановлення тарифу на послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення буде оприлюднене у найближчому номері газети "Поліська правда".

 

Нові тарифи будуть введені в дію з 15 серпня 2018 року.

 

По інших питаннях порядку денного були прийняті відповідні рішення.