Роль старости в об"єднаній територіальній громаді

  • 948

Фото без опису

Фото без опису

Такою була тема виїзного  семінару, який відбувся 27 вересня в залі засідань селищної ради. 

Навчальний семінар організований Чернігівським відокремленим підрозділом Центру розвитку місцевого самоврядування. Навчалися виконувачі обов"язків старост сіл Куликівської ОТГ, заступники селищного голови, керівники та працівники структурних підрозділів селищної ради. 

Експерт Центру - радник з питань децентралізації Людмила Чабак розповідала про функціонування інституту старост в системі місцевого самоврядування в умовах реформи децентралізації влади, давала відповіді на запитання учасників семінару.

Під час навчання обговорили наступні теми:  статус та повноваження  старости в ОТГ, правові засади діяльності старост, закон України "Про запобігання корупції", взаємодія старости  з виконкомом та радою ОТГ,  дисциплінарна відповідальність, роль старости у бюджеті участі, звітування старости та інші аспекти організаційного та нормативно-правового забезпечення роботи старост. 

Експерт наголосила, що реформа триває і ще є чимало юридичних колізій щодо функціонування інституту старост, які не врегульовані чинним законодавством.  Якщо до кінця року буде прийнятий новий закон "Про службу в органах місцевого самоврядування", то певні моменти вдастсья врегулювати. Але остаточна модель нової системи місцевого самоврядування в Україні сформується не раніше 2020 року.