Наталія Халімон: Основне завдання для громади – зберегти медичні заклади на селі

  • 1072

 

Фото без опису

Фото без опису

18 жовтня  в залі засідань селищної ради відбулася зустріч   виконавчого комітету селищної ради  із медичними працівниками первинної і вторинної ланок медичної галузі Куликівщини.

 

Наразі у громаді триває підготовча робота по прийняттю  у підпорядкування Куликівської селищної ради первинної ланки медицини. Для молодої громади це дуже серйозний крок, велика фінансова і моральна відповідальність, тим більше, що й сама первинна медицина перебуває у стані реформування.

 

На сесії Куликівської районної ради, яка відбулася 10 серпня 2018 року, було прийняте рішення про реорганізацію комунального закладу «Куликівський  центр первинної медико-санітарної допомоги»  у комунальне некомерційне підприємство. Рішенням сесії районної ради від 17 жовтня ц.р. був затверджений Статут  підприємства. Триває процедура його реєстрації.

 

Учасники зустрічі заслухали головного лікаря  Центру первинної медико-санітарної допомоги Лідію Дмитришину, яка поінформувала присутніх про сучасний стан та перспективи розвитку первинної медицини. Наразі  продовжується процес підписання декларацій. Жителі Куликівщини  обирають свого лікаря. На даний час вже підписано 10700 декларацій. Це вже дає можливість ЦПСМД залучити  6 млн. 330 тис. грн. на рік  для  забезпечення надання медичних послуг населенню і роботи Центру. Станеться це після укладення Угоди між ЦПСМД та Національною службою здоров"я України. Однак за орієнтовними  розрахунками ЦПСМД  для повноцінного функціонування   первинної ланки  медицини  необхідно 8 млн. 237 тис. грн.. Це означає, що громаді доведеться дотувати галузь.

 

Надання медичних послуг буде організоване наступним чином. Центр має на сьогодні 6  автомобілів. 3 авто будуть постійно чергувати  для викликів. Будуть розроблені графіки чергування лікарів  для реагування на виклики та графіки планових виїздів лікарів у села. У ЦПСМД працює  9 лікарів. З 1 січня 2019 року ЦПСМД укладе угоду з Куликівською ЦРЛ про забезпечення населення невідкладною медичною допомогою. Однак  і така система не дасть можливості повністю забезпечити потреби населення у медичних послугах. Люди звикли, що у кожному селі  постійно функціонує медичний заклад (ФАП, ФП, СЛА), працівники якого можуть надати невідкладну медичну допомогу цілодобово. Тому ЦПСМД просить Куликівську ОТГ,  після прийняття у підпорядкування первинної ланки медицини, фінансово підтримати  галузь і фактично взяти на себе утримання сільських медичних закладів.

 

Відбулося активне обговорення з приводу організації системи надання медичних послуг населенню, перспектив фінансової спроможності  новоствореного комунального некомерційного підприємства «Куликівський ЦПСМД».

 

В.Труш, депутат обласної ради: ЦПСМД доцільно ще раз провести фінансові розрахунки своєї діяльності, оптимізувати витрати і намагатися стати самоокупним. Лікарі та інший медперсонал безперечно повинні мати достойну зарплатню, заклади мають бути  забезпечені усім необхідним, але за фінансовою стороною не варто  забувати про людей, пацієнтів, які потребують якісних медичних послуг.  Проблемні питання необхідно вирішувати спільно – медична спільнота і селищна влада.

 

В.Бойко, в.о. старости с. Кладьківка: Є сенс підтримувати і первинну і вторинну медицину, бо обидві ланки надають медичні послуги жителям громади. Працювати спільно і на покращення якості медичних послуг. Чітко контролювати фінансову діяльність ЦПСМД після передачі його у підпорядкування селищної ради.

 

О.Хорошок, головний лікар Куликівської ЦРЛ: Центру первинної медико-санітарної допомоги варто  співпрацювати з ЦРЛ на договірній основі і користуватися послугами, які може надати заклад вторинного рівня, а саме: денний стаціонар, невідкладна допомога, реєстратура, лабораторні дослідження. Це дозволить Центру  не витрачати зайві кошти.

 

С.Марчук, лікар ЦПСМД: на першому етапі  буде багато складнощів в організації роботи первинної ланки медицини. І  медичний персонал, і населення мають звикати до іншої системи роботи галузі, але з часом все стане на свої місця.

 

О. Чулій, лікар ЦПСМД: При підписанні декларацій був порушений принцип територіального поділу на дільниці через те, що  сільські лікарі  на своїх дільницях не мали можливості набрати необхідну кількість осіб для обслуговування. Крім того, громадяни мають право обирати будь-якого лікаря.  Лікарям буде складно фізично  охопити  пацієнтів у різних селах. І люди похилого віку не приїдуть до лікаря.

 

Н.Колешня, завідувач Горбівського ФАПу: Необхідно зберегти  сільські медичні заклади, бо лише вони найбільш наближені до пацієнта і здатні забезпечити надання невідкладної допомоги на місцях цілодобово.

 

Н. Халімон, Куликівський селищний голова: головне завдання громади – зберегти мережу сільських медичних закладів і не допустити погіршення якості надання медичних послуг населенню. Однак ЦПСМД необхідно ще працювати над тим щоб підписати якомога більше декларацій і залучити більше державних коштів. Крім того,  оптимізувати витрати підприємства і добитися більшої самоокупності. Громада не відмовляється дотувати первинну ланку, але у розумних межах, щоб не загнати селищний бюджет у борги і кредити. 

 

Під час зустрічі  прийняли рішення  створити спільну робочу групу із представників ЦПСМД, селищної ради і депутатського корпусу, яка в найближчі дні  ще раз проведе фінансові розрахунки перспективної спроможності новоствореного КНП «Куликівський центр первинної медико-санітарної допомоги»  та напрацює пропозиції щодо  передачі первинної ланки медицини у підпорядкування селищної ради.

 

Основні меседжі від селищної ради:

  • Мережу сільських медичних закладів у громаді буде збережено.
  • Первинна ланка медицини до кінця року буде передана у підпорядкування Куликівської ОТГ.