Колонка голови ОТГ. Котельні Куликівської ОТГ запрацювали одними з перших в області.

  • 1173

 

Шановні земляки!

Підводячи підсумки жовтня 2018 року, хочеться зосередити вашу увагу на наступному.

9 жовтня 2018 р. трапилася біда у наших земляків-ічнянців – вибухнув військовий арсенал № 6. Терміново було евакуйовано понад 12,5 тис. осіб. Найбільше евакуйованих прийняла Парафіївська ОТГ. У перші дні людям бракувало теплих речей, продуктів харчування, засобів гігієни. У зв’язку з цим Куликівська селищна рада звернулася до всіх жителів Куликівської ОТГ із закликом зібрати гуманітарну допомогу для сусідів.  Щиро дякуємо всім, хто відгукнувся на звернення і взяв участь у благодійній акції.

12 жовтня заступник селищного голови Володимир Повозник доправив увесь зібраний вантаж, а це теплі речі, ковдри, засоби особистої гігієни, продукти харчування до Парафіївської ОТГ. Парафіївський селищний голова Валентина Карпенко особисто подякувала куликівцям за підтримку у важку хвилину і запевнила, що допомога вчасна і дуже потрібна.

Селищна рада також дякує керівництву СФГ "Колос" за наданий транспорт для перевезення зібраної гуманітарної допомоги та за надані продукти харчування.

У зв’язку із невідповідністю температурного режиму в приміщеннях закладів дошкільної освіти та закладів загальної середньої освіти ОТГ, 10 жовтня відбулося позачергове засідання виконкому селищної ради, де розглядалося єдине питання – про початок опалювального сезону в закладах дошкільної  і загальної  середньої освіти. Члени виконкому прийняли рішення розпочати його з 11 жовтня 2018 р. Чи виконано це рішення? В усіх дитячих закладах, що опалюються альтернативними твердопаливними котельнями, з 11 жовтня стало тепло. Виникли певні проблеми з підключенням закладів, які отримують тепло від котелень ПАТ «Облтеплокомуненерго» (заклади селища Куликівка та с. С.Дівиця) та закладів, які опалюються від власних газових котелень (с. Виблі, с. Жуківка, с. Вересоч та с. Орлівка). Причиною невиконання рішення селищної ради стало ненадання лімітів газу для Облтеплокомуненерго Нафтогазом України та затягування поставки природного газу ПАТ «Чернігівгаз» у зв’язку з достатньо високою температурою зовнішнього повітря (у стані не підключення газу до котелень знаходилася вся область). Проте, у зв’язку із пониженням температури та  завдяки тривалим перемовинам з боку селищної ради з постачальниками тепла, 23-24 жовтня котельні всіх закладів освіти Куликівської ОТГ запрацювали. До слова, опалювальний сезон в освітніх закладах м. Чернігова теж розпочався лише з 22 жовтня. Отож, котельні що опалюють школи та дитячі садочки Куликівської ОТГ, запрацювали одними з перших в області.

10 жовтня  відбулася 15-та  сесія Куликівської селищної ради сьомого скликання. На порядок денний  сесії було внесено 29 питань.

 Депутати порушили перед Куликівською районною радою клопотання про безоплатну передачу із спільної власності територіальних громад сіл, селища Куликівського району закладів культури. Таким чином, до кінця цього року всі заклади культури (районний будинок культури, централізована бібліотечна система та дитяча музична школа) перейдуть у відання селищної ради. Сільські будинки культури перебувають під управлінням селищної ради з моменту утворення ОТГ, як у правонаступника сільських рад.

У підтримку численних звернень виборців, депутати ухвалили два   звернення – до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. та генерального директора ПАТ «Укрпошта» Смілянського І.Ю. щодо неприпустимості скорочення  відділень поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта»  в сільських населених пунктах та звернення до ПАТ «Чернігівобленерго», Чернігівської обласної ради, Чернігівської обласної державної адміністрації щодо зміни порядку передачі показників лічильників електроенергії.

 

У громаді розпочалися роботи із забезпечення населених пунктів якісною питною водою. Першим селом у цьому напрямку стало Горбове, де в кінці вересня розпочалося будівництво глибоководної артезіанської свердловини, на черзі –  с. Орлівка. На будівництво цих свердловин планується виділити близько 2,5 млн. грн. До кінця жовтня має завершитися поточний ремонт глибоководної водозабірної свердловини в центрі с. Хибалівка. Вартість робіт з ремонту Хибалівської свердловини складе 25 тис. грн. Коштами інвестора ТОВ «Гетьманське» було проведено реконструкцію свердловини в с. Будище. Вартість робіт для господарства обійшлася в 40 тис. грн.

 

Продовжуються ремонти комунальних доріг. Протягом жовтня проведено ямковий ремонт вулиці ім. Шевченка в с. Вересоч, вулиць Привокзальної та Будиської в с. Дрімайлівка,  вулиці імені Л. Українки, провул. Л. Українки та вул. Павленка в с. Ковчин. Завершено ямковий ремонт «Куликівського шляху» та частини вул. Шевченка в с. Саликова Дівиця.  Здійснено висипку вулиць Галушки, Б. Хмельницького, Робочої та провулків Б. Хмельницького, Шевченка в Куликівці. За активної практичної участі грабівських депутатів Сергія Йовенка та Руслана Гіровича проведено висипку ґрунтових доріг в с. Грабівка.

 

Про використання вільних приміщень та створення нових робочих місць. Розпочалися ремонтні роботи з реконструкції колишнього приміщення Виблівського дитячого садочка під майбутній кондитерський цех. У планах підприємця з Литви Едмундаса Пупшица – надання приміщенню  другого життя шляхом відкриття лінії з виробництва домашньої випічки, створення 6 робочих місць для місцевого населення.

 

Внаслідок реалізації ще однієї колективної справи  було забезпечено водопостачання та комфортно обладнано приміщення перукарні в с. Ковчин, яка нещодавно запрацювала в адмінбудівлі колишньої сільської ради. Сучасна перукарня в Ковчині з’явилася завдяки спільним зусиллям селищної ради, яка виділила кошти на будівельні матеріали, роботи  жителів села Сергія Печеника та Олександра Тураша, які безкоштовно зробили каналізаційне забезпечення об’єкту, особистим старанням в.о. старости Валентини Шестак та професіоналізму підприємця-перукаря Антоніни Нестеренко, яка написала бізнес-проект на придбання сучасного перукарського обладнання і виграла його. Отож, відтепер у Ковчині існуватиме перукарня із сучасним обладнанням, не гіршим ніж у міських косметичних салонах!

 

Шановні жителі громади! Хочу нагадати всім, що у єдності наша сила. Висока самоорганізація населення – це найважливіший секрет успішної громади. Традиційно запрошую всіх до співпраці!

 

З повагою та найщирішими сподіваннями на співпрацю,

Куликівський селищний голова Наталія Халімон