Делегація Куликівщини взяла участь у зборах Чернігівського земляцтва у м. Києві

  • 824

 

11 січня у Міжнародному виставковому центрі відбулися чергові річні збори Чернігівського земляцтва в Києві.

Ця громадська організація, найпотужніша з усіх обласних земляцтв столиці, існує вже 23 роки, об’єднує киян — вихідців з Чернігівщини, які підтримують постійні зв’язки з рідним краєм, допомагають землякам в економічних, соціальних, культурно-освітніх справах. Тож на збори зібралися члени земляцтва, делегації з усіх районів області, серед них і делегація Куликівщини.  Куликівську селищну раду на земляцтві представляв заступник селищного голови Віктор Богдан.

 

Перед початком зборів у просторому фойє присутні оглянули фотовиставку про добрі справи земляцтва, були розгорнуті виставки-продажі художників, майстрів народного мистецтва Чернігівщини. Виступали художні колективи.

 

На початку офіційної частини зборів присутні вшанували пам’ять земляків-чернігівців, які загинули, захищаючи Україну у війні на Донбасі.

 

З вітальною промовою виступив голова земляцтва Віктор Ткаченко. Від імені Чернігівщини земляків вітали голова Чернігівської обласної державної адміністрації Олександр Мисник та перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук. Посадовці говорили про тісну співпрацю мешканців області, обласної і районної влади із земляцтвом, запрошували для подальшої співпраці.

 

Про щойно завершене формування Православної Церкви України, отримання нею Томоса про автокефалію говорив у своєму виступі архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ Євстратій.

 

Відбулося урочисте підписання меморандуму про співпрацю земляцтва й Чернігівщини на 2019 рік. Його підписали О. Мисник, В. Мельничук і В. Ткаченко.

 

Продовжилися урочистості святковим концертом. Пролунали твори української пісенної класики, народні пісні, лейтмотивом були рідзвяно-новорічні свята. Виступили, зокрема, зразковий дитячий хор «Світич» Ніжинської школи мистецтв, капела бандуристів імені Остапа Вересая обласного філармонійного центру.

 

Завершилося зібрання  традиційним  дружнім спілкуванням «по куренях» — районних відділеннях земляцтва з делегаціями своїх районів.

 

Активістам громадської організації, а також представникам районів було вручено нагороди земляцтва. Одразу три відзнаки отримав Куликівський район. Подяками земляцтва відзначені районна державна адміністрація, районна рада, Куликівська селищна рада.

Особисту відзнаку отримав заступник голови Куликівського районного відділення земляцтва Сергій Спутай, який веде велику дослідницьку роботу, видає книги з історії району,  зокрема,  свого села Ковчина.

Поспілкуватися із земляками до куликівського куреня завітали відомі вихідці з Куликівщини: народний депутат кількох скликань Віталій Корж з Дроздівки, який у 2018 році отримав високе звання «Почесний громадянин міста Києва», колишній дипломат Володимир Косий, колишній (багаторічний)  голова Куликівського відділення Чернігівського земляцтва у м. Києві  Володимир Лузан з Ковчина.