Колонка голови ОТГ

  • 1636

Фото без опису

Шановні земляки!

Наближається до завершення перший місяць 2019 року, який вже теж став історією Куликівської об’єднаної територіальної громади. Підсумовуючи події січня 2019 року, хочеться згадати найбільш вагомі.

Знаковою подією кінця 2018 року стала передача Куликівській ОТГ  земель державної власності. Акт приймання-передачі 8,8 тис. га земель був підписаний 21 грудня. Зараз триває інвентаризація переданих земельних ділянок (їхня кількість – 416)  та реєстрація права комунальної власності. Працівникам відділу земельних відносин, екології та комунальної власності селищної ради в ході інвентаризації належить визначити скільки  гектарів земель із загальної кількості переданих ОТГ вже надані Держгеокадастром в оренду, скільки гектарів земель непридатні для землеробства (заболочені, заліснені тощо) та ін. Результати інвентаризації будуть доведені  до в.о. старост та жителів сіл.

2019-й рік  може стати роком унікальних можливостей для жителів багатоповерхівок комплексно вирішити питання ремонтів дахів та утеплення будинків. Про це йшлося на загальних зборах ініціативних груп співвласників багатоквартирних будинків та керівників ОСББ селища, які відбулися 27 грудня в селищній раді. Участь у загальних зборах взяла регіональний координатор проектів ПРООН в Чернігівській області Ніна Подколзіна. Ніна Іванівна презентувала присутнім Проект ЄС/ПРООН в рамках Програми підтримки енергоефективності в Україні «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES).

Проект стартував 30 листопада 2018 р. В рамках цього Проекту передбачається створення та підтримка існуючих ОСББ для отримання в подальшому грантових коштів з Фонду енергоефективності та інших джерел. Фонд розпочне працювати в 2019 р. лише з ОСББ. Наразі у Фонді нараховується 54 млн. євро, це донорські кошти. Обов’язковою умовою участі в проекті є енергоаудит.

Що необхідно зробити для того, щоб потрапити під фінансування Фонду? Перше – подати заявку. Чим більше заявок буде подано від ОСББ селища, тим більше шансів, що Куликівка і її мешканці багатоповерхівок потраплять під фінансування Фонду. Друге – провести енергоаудит. Третє – замовити проект. Фонд відшкодовує 80% вартості проекту та енергоаудиту після підписання грантової угоди.

 Фонд оплачує 80% вартості проекту тим ОСББ, у будинку якого проживає 70% отримувачів субсидії; 50% тим мешканцям, де проектом передбачені комплексні заходи енергоефективності (заміна вікон, утеплення стін, ремонт та утеплення даху, під’їздів тощо); 40% – решті ОСББ.

 Шановні співвласники багатоповерхівок! Скористайтеся цим шансом, іншого такого може просто не бути. Подібний позитивний досвід має місто Ніжин, де значна кількість ОСББ провели заходи з утеплення та ремонтів своїх будинків. Куликівська селищна рада готова надавати всім консультаційну допомогу та брати участь у співфінансуванні проектів. Наразі – інформуємо, що вже розпочато реєстрацію заявок на участь у описаному вище Проекті. Заявки приймаються від ініціативних груп багатоквартирних будинків, від ОСББ і ЖБК. Заявку можна подати за посиланням: http://houses.in.ua

 

Практичне започаткування роздільного збору сміття. Перші контейнери для роздільного збору твердих побутових відходів з’явилися у селищі біля багатоповерхівок. На сьогоднішній день запроваджуємо роздільний збір сміття лише щодо двох позицій – ПЕТ-пляшка (пластик) та інші відходи. Під ПЕТ-пляшку – контейнер із металевої сітки, під інші відходи – металевий оцинкований євроконтейнер. Центром збору пластику визначено Куликівський ВУЖКГ, де пластикові пляшки планується подрібнювати, після чого відправляти на реалізацію як вторинну сировину.

Паралельно тривають роботи над упорядкуванням сміттєзвалища. Полігон розбито на карти. Відбувається випилка самосійних дерев, валкування та перенесення сміття на першу карту. Після проведення необхідних заходів сміття планується захоронити. В подальших планах –  вивіз сміттєвозом пресованого сміття і розміщення його на наступній карті. Для безперешкодного під’їзду сміттєвоза до необхідної карти заплановано висипку під’їзної до полігону дороги. Водночас тривають роботи над розробкою проектної документації полігону твердих побутових відходів.  

 

 

З повагою і найщирішими сподіваннями на співпрацю,

Куликівський селищний голова Наталія Халімон