До відома власників авто на іноземній реєстрації

  • 536

Фахівці Чернігівської митниці ДФС звертають увагу, що наразі перед пунктами пропуску, відкритими для автомобільного сполучення у зонах діяльності митниць ДФС західного регіону України (Львівська, Волинська митниці ДФС), а також безпосередньо в таких пунктах пропуску, спостерігається тенденція до накопичення легкових транспортних засобів, які переміщуються на митну територію України громадянами з метою подальшого поміщення їх у митний режим імпорту.

За інформації керівництва цих митниць ДФС вказаному сприяє, зокрема, відсутність в ЄАІС органів доходів і зборів на момент пропуску зазначених товарів попередніх митних декларацій. Особливої актуальності зазначене питання набуває у вихідні та святкові дні та призводить до збільшення часу очікування в чергах до 2 діб.

У зв’язку з вищевикладеним інформуємо, що відповідно до ст. 259 Митного кодексу України попередня митна декларація подається до ввезення в Україну товарів, транспортних засобів комерційного призначення (у тому числі з метою транзиту) або після їх ввезення, якщо ці товари, транспортні засоби перебувають на території пункту пропуску через державний кордон України.

Попередня митна декларація подається декларантом або уповноваженою ним особою органу доходів і зборів, в зоні діяльності якого товари, транспортні засоби комерційного призначення будуть пред’явлені для митного оформлення, з метою проведення аналізу ризиків та прискорення виконання митних формальностей.

При ввезенні на митну територію України підакцизних товарів подання попередньої митної декларації, доставка та пред’явлення цих товарів органу доходів і зборів, яким оформлена така попередня митна декларація, є обов’язковими.

Попередня митна декларація приймається органом доходів і зборів, якщо її перевіркою встановлено, що вона містить необхідні відомості щодо товару і до неї додано необхідні документи або їх копії, у тому числі у вигляді електронного документа, або електронної (сканованої) копії паперового документа, засвідченої електронним цифровим підписом декларанта або уповноваженої ним особи. При цьому громадянам потрібно забезпечити своєчасне внесення на рахунки митниць ДФС коштів, розмір яких є достатнім для сплати митних платежів, якими відповідно до законів України обкладаються товари під час ввезення на митну територію України в режимі імпорту.

З метою уникнення безпідставних затримок та черг при пропуску на митну територію України легкового автотранспорту, надходження звернень (скарг) громадян з цього приводу, а також створення максимально сприятливих умов при здійснення митного оформлення для вільного обігу транспортних засобів особистого користування, Чернігівською митницею ДФС проводиться роз’яснювальна робота з митними брокерами щодо забезпечення роботи агентів з митного оформлення у вихідні та святкові дні з метою оформлення попередніх декларацій.

Зверніть увагу!  О 24 год. 00 хв. 22 лютого 2019 року закінчується строк дії положень пункту 20 розділу XX «Перехідні положень» Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів із застосуванням коефіцієнта 0,5.

Починаючи з 00 год. 00 хв. 23 лютого 2019 року акцизний податок буде справляється за повними ставками, визначеними Податковим кодексом України.

Відповідно до ч. 1 статті 3 Митного кодексу України при здійсненні митного контролю та митного оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, застосовуються виключно норми законів України та інших нормативно-правових актів з питань державної митної справи, чинні на день прийняття митної декларації органом доходів і зборів України.

Таким чином, помістити у митний режим імпорту легковий транспортний засіб із застосуванням коефіцієнта 0,5 по оподаткуванню акцизним податком громадянин

ЗМОЖЕ:

якщо до 22.02.2019 (включно) подана з метою оформлення транспортного засобу для вільного обігу та прийнята митницею електронна митна декларація на бланку єдиного адміністративного документа, по якій відсутні зауваження (наявні необхідні документи, достатня сума коштів тощо);

НЕ ЗМОЖЕ:

якщо до 22.02.2019 (включно) оформлено картку відмови чи відкликано митну декларацію і відсутня можливість (у тому числі недостатньо часу) для подання декларантом і прийняття митницею нової митної декларації, по якій відсутні зауваження і транспортний засіб може бути оформлено у вільний обіг;

якщо станом на 22.02.2019 транспортний засіб заїхав або перебуває в пункті пропуску через державний кордон України та оформлюється чи очікується оформлення попередньої митної декларації.

Сектор комунікацій ГУ ДФС у Чернігівській області