Бакланова Муравійка готова впроваджувати на своїй території роздільний збір сміття

  • 917

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Загальні збори громадян села Бакланова Муравійка відбулися 28 лютого в актовому залі адміністративного приміщення (колишня сільська рада).

У зборах взяли участь запрошені гості: Куликівський селищний голова Наталія Халімон, помічник депутата обласної ради Віктора Труша Наталія Коновалова, заступник головного лікаря КНЗ «Куликівський ЦПСМД» Орест Чулій, в.о.начальника управління Держпродспоживслужби в Куликівському районі Анатолій Губський, дільничний офіцер поліції Олег Ковтонюк, директор ПП «Вимал-Агро» Олександр Лазар.

Учасники зборів заслухали звіт виконувача обов»язків старости села Наталії Притиковської  про роботу у 2018 році. На сьогодні у селі проживає 435 чоловік.  Демографічна ситуація, як і в більшості сіл  громади, складна. Минулого року народилося 2 дітей, померло 10 осіб.  Проте село живе і розвивається. Тут працюють ФАП, будинок культури, бібліотека.  Минулого року Бакланова Муравійка  приймала у себе районний фольклорний фестиваль «Народні скарби Куликівського краю». Захід пройшов на  високому організаційному рівні. За підтримки селищної ради у сільському будинку культури зроблено ремонт, придбано новий одяг сцени. Будинок культури сьогодні є активним осередком громадського життя у селі. Тут відбувається багато концертів, цікавих програм. Бакланово-Муравійські аматори у 2018 році їздили з обмінними концертами  до інших сіл громади. План платних послуг минулого року заклад виконав на 120%. У селі працює схема роздільного збору сміття. Однак не всі жителі є добросовісними і час від часу на території села та за його межами виникають стихійні смітники. У 2018 році проводився комплекс заходів з благоустрою: ремонт пам»ятників, братської могили, вирубування порослі, обкошування. Власними силами виготовлено і встановлено автобусну зупинку.  Сім разів за зиму проводили розчистку доріг за сприяння інвестора ПП «Вимал-Агро». Господарство є основним орендарем землі у селі і  постійно допомагає  у вирішенні питань  його життєдіяльності.    Торгівельна мережа повністю забезпечує потреби жителів села у товарах першої необхідності. У 2018 році  Куликівська селищна рада працювала над  реконструкцією вуличного освітлення у Баклановій Муравійці. До Плану стратегічного розвитку Куликівської ОТГ на 2019-2020 роки внесено наступні проекти:  будівництво водозабірної свердловини, реконструкція вуличного освітлення по вул..Ковалівка та Українська, забезпечення бібліотеки комп»ютерною технікою.

Куликівський селищний голова Наталія Халімон у своїй співдоповіді поінформувала жителів Бакланової Муравійки про оцінку роботи  Куликівської громади за 2018 рік, яку дав Мінрегіонбуд у загальноукраїнському рейтингу фінансової спроможності ОТГ. Серед 87 великих громад України Куликівська ОТГ посіла 38 місце, за динамікою надходжень бюджетних коштів – 6 місце в Україні. Очільник громади розповіла про основні напрямки роботи громади у 2018 році та плани на 2019 рік. Минулого року  реалізовані проекти: придбання  комунальної техніки, створення сучасного Центру надання адміністративних послуг, реконструкція вуличного освітлення, будівництво і ремонт водозабірних свердловин, ремонт доріг, проведення топозйомок сіл. У 2018 році Бакланова Муравійка  дала  надходжень до бюджету ОТГ 889 244 грн. На утримання і розвиток села витрачено 903 742 грн. У 2019 році, як і було заплановано, у Баклановій Муравійці збудують глибоководну водозабірну свердловину.

Щодо державних земель, переданих у кінці минулого року в комунальну власність Куликівської ОТГ, а це 8,8 тис.га. Всього Бакланова Муравійка отримала 577 га, з них 221 га – землі с/г призначення,  на яких жителі села можуть отримати у приватну власність земельні наділи до 2-х га, 319 га – аукціонні землі, як джерело надходжень до бюджету і, відповідно,  можливість розвитку села.

Під час обговорення  жителі Бакланової Муравійки, присутні на зборах засудили дії односельців, які не дбають про чистоту села і викидають сміття аби де і висловили готовність розпочати у селі роздільний збір сміття. Наталія Халімон повідомила що найближчим часом контейнери  будуть встановлюватися і в селах громади. Поки що  під пет-пляшку та інше сміття. Але наразі громада планує закупити кілька контейнерів під скло.

Про роботу по забезпеченню законності  і правопорядку на території села Бакланова Муравійка у 2018 році  на зборах  звітував дільничний офіцер поліції Олег Ковтонюк. Він закликав жителів села не бути  байдужими і сприяти працівникам поліції у боротьбі із порушниками правил благоустрою, особами, які займаються незаконним продажем алкогольних напоїв.

На зборах також виступили:

Орест Чулій: медична реформа триває, щоб жителі села мали можливість отримати увесь обсяг необхідних медичних послуг необхідно підписати декларації з сімейними лікарями; навантаження на сімейних лікарів зросло в рази, але жодне звернення пацієнтів не залишиться поза увагою лікаря; затверджено список досліджень, які за направленням сімейного лікаря є безкоштовними.

Наталія Коновалова коротко прозвітувала про роботу  депутата  обласної ради Віктора Труша.  

Анатолій Губський: ситуація з лейкозом ВРХ у громаді неблагополучна; зафіксовані випадки сказу, господарі мають тримати собак у дворі, для попередження хвороб худоби необхідно провести дезінфекцію господарських будівель.

Олександр Лазар: ПП "Вимал-Агро" виконає всі зобов"язання перед пайовиками у найближчий тиждень; господарство і надалі буде допомагати розвитку села; як і  інші сфери, аграрна  галузь також  мають кадрові проблеми, важко знайти гарних фахівців на робітничі і  управлінські посади.

Питання і проблеми, які озвучили жителі села Бакланова Муравійка на зборах:

  • важкий транспорт сільгосппідприємств руйнує сільські дороги та господарські будівлі жителів села;
  • пересувне поштове відділення не дотримується графіка, що створює незручності для своєчасних  платежів;
  • є проблеми із своєчасним забезпеченням населення  балонами скрапленого газу;
  • від руху важкого транспорту почав руйнуватися міст  р. Либідь;
  • випилювання аварійних дерев.

Рішеннями загальних зборів звіт в.о. старости села та дільничного офіцера поліції взято до відома. Затверджено суми місцевих податків і зборів та інші рішення.