Ковчинці  готові  нещадно  боротися з точками незаконного продажу спиртних напоїв у селі

  • 1041

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

19 березня  у приміщенні сільського будинку культури відбулися загальні збори громадян села Ковчин.  У зборах взяли участь: Куликівський селищний голова Наталія Халімон, директор СФГ «Колос» депутат селищної ради Віктор Зеленський,  заступник начальника Управління соціального захисту населення РДА Віталій Лазар,  в.о. начальника Управління Держпродспоживслужби в Куликівському районі Анатолій Губський, помічник депутата обласної ради Віктор Труша Наталія Коновалова, головний лікар Куликівської ЦРЛ Оксана Хорошок, лікар Куликівського  центру первинної медико-санітарної допомоги Максим Момот, дільничний офіцер поліції Олег Ковтонюк.

Відкрила збори виконувач обов»язків старости сіл Ковчин і Українське Валентина Шестак звітом про роботу  у 2018 році. Для Ковчина, як і для інших сіл громади, 2018 рік став роком  становлення і розвитку у складі Куликівської ОТГ. Недовіра  до процесу об»єднання громад поступово  змінилася  впевненістю, що децентралізація має свої суттєві переваги. Для жителів села, як і раніше, надаються усі довідки і послуги на місці (крім реєстрації місця проживання).  Натомість завдяки об»єднанню у 2018 році в Ковчині вдалося реалізувати  проект реконструкції вуличного освітлення. За державні кошти та кошти інвесторів проведені ремонти доріг. Основним орендарем землі у селі є СФГ «Колос».  Господарство  підтримує  село і допомагає у вирішенні  практично усіх питань. У 2018 році працювали  здійснили  цілий комплекс заходів з благоустрою:  ремонт обеліску Слави, автозупинок, обкошування, упорядкування кладовищ, територій біля закладів соціальної сфери тощо. Завдяки СФГ «Колос» дороги у селі взимку були завжди розчищені від снігу. У селі організовано вивіз сміття, транспорт також надає інвестор. Почали заготівлю дров для школи та інших закладів. Дві третини жителів села  вже заключили декларації із сімейними лікарями.  Сталися певні зміни у зв»язку із проведенням поштової реформи, але нарікань на роботу поштарів немає. У адмінприміщенні (колишня сільська рада) минулого року відкрилася сучасна перукарня. Працює аптечний кіоск. У Ковчині функціонує розвинена мережа закладів соцсфери. Працюють школа І-ІІІ ступенів, дитячий садок, ФАП, будинок культури, бібліотека. При будинку культури створений дитячий танцювальний колектив, шиють нові костюми. За сприяння депутата обласної ради Віктора Труша придбано нову музичну апаратуру для закладу. У селі є центральний водогін, який обслуговує комунальне підприємство.

На цей і наступний рік у планах розвитку:  ремонт доріг, продовження вуличного освітлення, заміна вікон та укріплення фундаменту школи, забезпечення  бібліотеки комп»ютерною технікою.

Про роботу місцевої школи та депутатську діяльність прозвітувала перед односельцями директор навчального закладу депутат селищної ради Раїса Шило.  Школа - осередок освітнього, культурного і спортивного життя села, яка має  найбільшу перспективу.  Але демографічна ситуація не найкраща сьогодні. Однак, з часом у приміщення школи можуть переміститися й інші заклади соцсери. Тому сьогодні головне завдання- зберегти приміщення від руйнування. Наразі фахівці  обстежують і складають план, як укріпити фундамент приміщення. У планах також  часткова заміна вікон у закладі.

Куликівський селищний голова Наталія Халімон: 2018 рік – установчий період для Куликівської ОТГ, створена нормативно-правова база. Напрямки роботи і розвитку  громади  у 2018 році: перший етап виготовлення Генерального плану територій - топозйомки населених пунктів; придбано парк комунальної техніки; розпочато і продовжується робота по створенню сучасного Центру надання адміністративних послуг; проведено реконструкція вуличного освітлення по всіх селах громади, збудовано  водозабірні свердловини у Горбовому і Орлівці,  проведено ремонт доріг.

У 2018 році від сіл Ковчин та Українське  надійшло до бюджету ОТГ  1 455 703 грн . На розвиток  сіл  витрачено  2  973 335 грн.  

Земля:  Після передачі державних земель у власність ОТГ Ковчин отримав всього  588 га землі, з них  424  га – землі с/г призначення, які  жителі села можуть використати для реалізації свого права на приватизацію землі (до 2-х га).  74 га земель під аукціоном. Це той резерв, від якого можна отримати додатковий дохід для села.

На зборах  з директором комунального підприємства обговорили питання  покращення роботи  по обслуговуванню населення,  необхідності підвищення тарифів за водокористування, боротьбу з незаконним відбором води, встановлення лічильників, своєчасність оплати за надані послуги та ін..

Про монетизацію субсидій та інші аспекти, що стосуються нарахування  і виплати субсидії присутніх інформував заступник начальника Управління соціального захисту населення Віталій Лазар. 

Оксана Хорошок та Максим Момот  інформували присутніх про нововведення медичної реформи.

Дільничний офіцер поліції Олег Ковтонюк замість  традиційного звіту зосередив увагу на проблемі, яка вкрай хвилює жителів села. Це  незаконний продаж спиртних напоїв, так звані «точки», яких у селі декілька. Ковчинці висловили обурення, що законні заходи впливу на тих, хто  будує власний добробут   на розбитих сім»ях та згублених життях односельців, не мають результату.  Олег Ковтонюк пояснив, що поліція може застосувати до таких правопорушників лише адміністративні заходи впливу. Однак штраф у 51 грн. не зупиняє недобросовісних ділків.  Але активні жителі села висловили готовність разом з поліцією боротися з викоріненням цього зла  в селі усіма законними засобами. В селі вже проводилися рейди  і надалі триватимуть.

 

Про боротьбу з лейкозом та іншими небезпечними хворобами тварин говорив на зборах Анатолій Губський.

Наталія Коновалова поінформувала присутніх про депутатську  діяльність   Віктора Труша у 2018 році.

Питання  і проблеми озвучені жителями села на зборах:

  • регулярне проведення рейдів  по точках незаконного продажу спиртних напоїв, покарання порушників;
  • придбання велосипедів для медпрацівника і поштарки;
  • проведення дослідження ВРХ на лейкоз до вигону тварин на пасовище;
  • проведення робіт  з утеплення актової зали сільського будинку культури;

Рішеннями загальних зборів звіт в.о. старости сіл Ковчин та Українське Валентини Шестак та дільничного офіцера поліції Олега Ковтонюка взято до відома, а також затверджено місцеві податки і збори.