Вже за два-три роки  у Куликівці планують збудувати  сучасний екологічно безпечний полігон твердих побутових відходів

  • 1232

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

 

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Цикл цьогорічних загальних зборів громадян традиційно завершили Куликівка і Пенязівка. Загальні збори жителів цих населених пунктів відбулися 22 березня в приміщенні Центру культури, дозвілля і творчості.

У зборах взяли участь  депутат обласної ради Віктор Труш, помічник-консультант народного депутата України Валерія Давиденка Любов Наумець, в.о. старост сіл громади, керівники районних установ, підприємств і організацій.

Із звітом про роботу Куликівської ОТГ у 2018 році  перед учасниками зборів виступила Куликівський селищний голова Наталія Халімон. 2018 рік був роком становлення Куликівської ОТГ: працювали над створенням нормативно-правової бази, управлінської структури,  затвердженням і наповненням бюджету, затвердженням Плану стратегічного розвитку Куликівської ОТГ  на 2019-2021 роки, цілої низки цільових програм розвитку, прийняттям  у комунальну власність та юрисдикцію громади закладів освіти, культури,  первинної медицини. Розпочали перший етап виготовлення Генерального плану територій - топозйомки населених пунктів. У 2019 році другий етап – виготовлення генеральних планів  5-ти населених пунктів: Куликівки, Пенязівки, Ковчина, Дроздівки, Бакланової Муравійки. Розвивали інфраструктуру ОТГ: ремонт доріг, реконструкція вуличного освітлення,  будівництво  і ремонт водозабірних свердловин.  Писали і вигравали проекти: придбали парк комунальної техніки, розпочали створення сучасного Центру надання адміністративних послуг. Розвивали сферу побутових послуг, створювали нові робочі місця: придбано приміщення НАСК «Оранта» в смт Куликівка для створення на його базі Будинку побуту, відкрито перукарні, швейні у Горбовому, Ковчині, Жуківці.

За кошти державної субвенції та власні кошти розвивали  гуманітарну сферу:  відкрито нове приміщення закладу дошкільної освіти «Сонечко» у с.Виблі, проведено ремонти закладів освіти, культури;  створено матеріальну базу для нової української школи,  придбано  мультимедійне обладнання і комп»ютерну техніку для освітніх закладів,  проведені капітальні ремонти Куликівського ЗЗСО  І-ІІІ ст.. та ЗДО «Ромашка (смт Куликівка), придбано музичну та звукопідсилювальну апаратуру для закладів культури, спорядження та комп»ютерну техніку для центру позашкільної освіти та ін..

Наталія Халімон окремо зупинилася на Куликівці і Пенязівці. У 2018 році від цих населених пунктів  надійшло до бюджету ОТГ  6 542 547 грн. На  їх розвиток   витрачено    14  493 130 грн.  Із зробленого – ремонт вулиці 1 Травня, частини вулиці Шевченка та площі селища, продовження вуличного освітлення, демонтаж аварійної будівлі на селищному стадіоні, ремонт кам»яної стіни біля  критого ринку, встановлення квіткових арок, торгових павільйонів,  облаштування альпійської гірки, ремонт окремих ділянок водогону. ОТГ дала потужний поштовх для розвитку Куликівського ВУЖКГ. У  2018 році в рамках проекту «Створення сприятливих умов для самодостатньої діяльності комунального підприємства «Куликівське ВУЖКГ Куликівської селищної ради», який ОТГ виграла через Державний фонд регіонального розвитку,  було придбано спецтехніку: сміттєвоз, сміттєві контейнери, трактор з причепом, екскаватор/навантажувач, каток, мікроавтобус. За кошти інфраструктурної субвенції придбано ще два трактори та навісне обладнання до них (відвали та косарки), гілкоріз та 17 контейнерів для сміття. За кошти селищної ради придбано відвал для можливості розчищення взимку снігу, трубогин та зварювальний апарат. У 2019 р. планується розширити господарську діяльність Куликівського ВУЖКГ за рахунок обробітку землі та збільшення кількості надання комунальних послуг населенню. 

Земля:  Після передачі  у кінці 2018 року державних земель у власність ОТГ (всього 8,8 тис. га) Куликівка і Пенязівка отримали загалом   778, 1 га землі, з них   - 536  га – землі с/г призначення, які  жителі можуть використати для реалізації свого права на приватизацію землі (до 2-х га). 

На жаль,  не завершено, як планувалося у 2018 році, будівництво очисних споруд,  яке велося з 2015 року за кошти обласного природоохоронного фонду. Селищна рада,  за підтримки  заступника  голови обласної ради Арсена Дідура, була ініціатором проведення моніторингу виконання робіт. Перевірки виявили зловживання і порушення термінів будівництва з боку підрядника.  Наразі  щодо останнього  відкрито кримінальну справу. Селищна рада триматиме  це питання на контролі. 

Питання, над якими громада працюватиме у найближчі два роки:

  • збільшення власних надходжень до бюджету;
  • залучення  зовнішніх інвестицій;
  • створення нових робочих місць;
  • інвентаризація землі;
  • екологічна безпека (очисні споруди, полігон твердих побутових відходів);
  • забезпечення населення якісною питною водою;
  • ремонт доріг;
  • благоустрій територій;
  • забезпечення населення якісними адміністративними і побутовими послугами.

Про  роботу з покращення якості обслуговування населення та плани щодо розвитку підприємства на зборах говорив начальник Куликівського ВУЖКГ Микола Зубок.  Керівник підприємства закликав односельців завершити процес укладення договорів на вивезення сміття і регулярно сплачувати за надані послуги.  На сьогодні  договори  уклали  74 % домогосподарств . Нова техніка і обладнання дають підприємству можливості розширити перелік платних послуг населенню. Учасникам  загальних зборів були роздані прайси з переліком платних послуг Куликівського ВУЖКГ та розцінками на них.

Начальник Куликівського райвідділу поліції Максим  Бібік прозвітував  про правопорядок та превентивну роботу поліції на території Куликівки та Пенязівки у 2018 році. Посадовець попередив громадян про поширення випадків шахрайства по телефону, через Інтернет і закликав усіх бути пильними. Декриміналізація статті  КПК України щодо  незаконного збуту самогону ускладнила роботу поліції у боротьбі із цим антисоціальним явищем. Але правоохоронні органи, будуть і надалі вживати  усіх можливих заходів щодо притягнення до відповідальності порушників.   З метою покращення безпеки дорожнього руху та громадського правопорядку  поліція планує збільшити кількість камер відеоспостереження на  території району.

Директор Куликівського ЗЗСО І-ІІІ ст. Ольга Труш поділилася з односельцями досягненнями центральної школи громади і планами закладу. У 2018 році за сприяння місцевої влади, депутата Верховної ради України Валерія Давиденка, проекту «КУСАНОНЕ» проведено: капітальні ремонти  приміщень початкової  і старшої школи. На цей рік поданий проект щодо утеплення приміщення старшої школи, який  вже пройшов обласний відбір і наразі перебуває на розгляді у Мінрегіонбуді.  Нещодавно заклад отримав за рахунок коштів державної субвенції новий кабінет географії та лінгафонний кабінет. Учні школи  здобувають дипломи і перемоги на обласних і всеукраїнських олімпіадах та конкурсах.

Про роботу народного депутата України Валерія Давиденка у районі в 2018 році прозвітувала на зборах його помічник Любов Наумець.

Про збирання і затвердження місцевих податків і зборів виступала начальник фінансового управління селищної ради Лариса Авжи.  Куликівка і Пенязівка дуже пасивно сплачують самооподаткування і поступаються у зібраних сумах навіть окремим малим селам громади. Тому на зборах одноголосно ухвалили рішення  усім без винятку сплачувати ці кошти. Суму самооподаткування на 2019 рік вирішили залишити на рівні 2018 року – 50 грн з домогосподарства.  

Питання , озвучені жителями Куликівки і Пенязівки на загальних  зборах:

  • про благоустрій території селищного сміттєзвалища ( валкування сміття, зміщення його з дороги вглиб полігону);
  • про стан розслідування резонансних кримінальних злочинів на території ОТГ;
  • про екологічну безпеку (боротьбу зі спалюванням сміття, забрудненням водойм, територій тощо);

Наталія Халімон повідомила, що наразі триває розробка проекту  реконструкції полігону твердих побутових відходів у Куликівці, який відповідатиме усім сучасним вимогам  екологічної безпеки. Земельні ділянки під полігон виділені в натурі. Зараз там триває розчистка території (вирубка порослі) для розміщення споруд і безперешкодного вивезення сміття. Проект дороговартісний. Реконструкція здійснюватиметься у кілька черг.  Тільки перший етап коштуватиме 10 млн. грн.. Але вже за 2-3 роки Куликівка матиме сучасний екологічно безпечний  полігон твердих побутових відходів. У  планах розміщення на його території сміттєсортувальної станції.

Депутат обласної ради Віктор Труш і депутат селищної ради Віктор Зеленський, який надає допомогу технікою для впорядкування селищного сміттєзвалища, закликали  усіх берегти довкілля і не смітити у своєму домі. З цього і почнеться боротьба із засміченням територій на Куликівщині. Аще із роздільного збору сміття, який вже у 2018 році запровадили в Куликівці.

Рішеннями загальних зборів звіт Куликівського селищного голови Наталії Халімон та начальника Куликівського ВП ЧВП ГУНПУ в Чернігввській області  Максима Бібібка взято до відома, а також затверджено місцеві податки і збори.