Працюючим пенсіонерам перерахували пенсії з 1 квітня

  • 611

Автоматизованим способом з першого квітня цього року перерахунок пенсії проведений 10677 особам, 4448 особам збільшено загальний розмір пенсії.  Середній розмір підвищення в результаті перерахунку складає 104,76 грн.  Про це повідомив начальник головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Юрій Юрченко.

Відповідно до частини 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 1 квітня поточного року, як і в минулому році, автоматично, без додаткового звернення,проведено перерахунок пенсій працюючих пенсіонерів.

Перерахунок пенсій з 1 квітня здійснено пенсіонерам, які:

  • продовжували працювати та мають не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії не­залежно від перерв у роботі. У такому разі перерахунок пенсії здійснено на найбільш вигідних умовах: з урахуван­ням набутого страхового стажу після призначення (попереднього перера­хунку) пенсії та заробітної плати (до­ходу), з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, або з урахуван­ням страхового стажу та зарплати (доходу), набутих після призначення (попереднього перерахунку) пенсії;
  • продовжували працювати і ма­ють менш як 24 місяці стра­хового стажу та після призначення (попереднього перерахунку) пенсії ми­нуло два роки з дня звернення за призначенням (попереднім перерахунком) пенсії. У такому разі перерахунок пенсії здійснено з урахуванням набутого страхового ста­жу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії та заробітної плати (доходу), з якої призначено (поперед­ньо перераховано) пенсію.

Водночас слід зазначити, що в разі, якщо станом на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, особа не набула права на проведення автоматичного перерахунку пенсії (якщо не минуло два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії), відповідний перерахунок проводиться після набуття права на підставі заяви пенсіонера.

 

В цьому разі перерахунок проводиться з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся з заявою про перерахунок пенсії, якщо заяву подано до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву подано після 15 числа. В разі, якщо пенсіонер не звернеться з відповідною заявою, перерахунок пенсії буде проведено з 1 квітня наступного року в автоматизованому режимі.

 

Під час проведення перерахунку пенсії фахівці Пенсійного фонду перевіряють, який перерахунок найбільш доцільно проводити: лише з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перера­хунку) пенсії чи з урахуванням страхового стажу і заробітної плати (доходу), набутих після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

 

 Тому, для обчислення пенсії завжди обирається такий варіант проведення перерахунку, який є найбільш вигідним для пенсіонера.