Чорнобильська трагедія - урок для людства

  • 1116

26 квітня, в день 33-х роковин Чорнобильської трагедії, біля пам"ятного знаку Героям чорнобильцям зібралася громадськість Куликівщини, щоб вшанувати ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. 

Почесними учасниками мітингу були  члени громадської організації "Союз Чорнобиль України".

На початку заходу ведучі нагадали присутнім про трагічні події 26 квітня 1986 року, коли на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух з викидом велетенської хмари радіаційного пилу. Цю подію з часом назвали найбільшою техногенно-екологічною катастрофою в історії людства. Згадали  про подвиг ліквідаторів, які першими  кинулися в саме пекло, на дах зруйнованого реактора,  і  заплати за це власним життям,  і про тих, хто прийшли після них, і назавжди підірвали своє здоров"я. Дякували ліквідаторам з Куликівщини за мужність. 

Учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх померлих ліквідаторів.

Зі словами пошани та вдячності до ліквідаторів району звернулися  перший заступник голови райдержадміністрації Петро Єрко, заступник голови районної ради Юрій Крепосний , заступник селищного голови Володимир Повозник. Посадовці говорили про відповідальність людства за збереження екологічного здоров’я планети, про недопущення у подальшому подібних техногенних катастроф, про самовідданий подвиг героїв-ліквідаторів, про необхідність постійної уваги з боку влади і суспільства до цих людей та їх проблем.

Володимир Повозник подякував ліквідаторам за активну громадську роботу, участь  у патріотичному вихованні молоді,  за згуртованість і підтримку  своїх побратимів, за те, що бережуть і передають наступним поколінням пам"ять про Чорнобильську трагедію, яка стала гірким уроком для всього  людства.

За активну громадську роботу та з нагоди  33-х роковин Чорнобильської катастрофи Почесною грамотою Куликівської селищної ради нагороджено  ліквідатора  аварії на ЧАЕС Миколу Авжи з Куликівки. 

Від Куликівської селищної ради всім ліквідаторам району були вручені продуктові пакети.

Подяку райдержадміністрації і районної ради вручили ліквідатору  Олегу Астраханцеву з Куликівки.

Помічник-консультант  народного депутата України Валерія Давиденка Любов Наумець зачитала звернення парламентаря до чорнобильців з нагоди 33-х роковин аварії на ЧАЕС та вручила матеріальну допомогу на організацію заходу голові  громадської організації «Союз «Чорнобиль України» Анатолію Мацвійку.

Ліквідатор з Орлівки Олексій Куліченко подякував побратимам за вірність обов"язку, побажав усім присутнім міцного здоров"я, а Україні в переддень Воскресіння Христового - відродження і миру.

З цікавістю слухали учасники заходу розповідь ведучих про нинішній екологічний стан Чорнобильської зони, яка приваблює туристів-екстремалів зі всього світу, про те як поволі  зменшується радіаційний фон, відновлюється рослинний і тваринний світ у зоні відчуження. Чорнобильська зона - це українська земля, яка зазнала лиха, але  з часом туди знову повернеться життя.

Особливої атмосфери заходу додали тематичні пісні у виконанні вокального ансамлю "Вербена" та Світлани Приходько.

На вшанування пам"яті померлих ліквідаторів учасники мітингу поклали букети квітів до пам’ятного знаку Героям чорнобильцям.

По завершенні мітингу-реквієму у обрядовій залі  Центру культури, дозвілля і творчості  ліквідатори переглянули документальний фільм про Чорнобильську аварію через  призму спогади ліквідаторів  Куликівщини. Фільм підготовлений працівниками і вихованцями Куликівського центру позашкільної освіти.

Цього ж дня ліквідатори  побували в Архістратиго-Михайлівському храмі, де знаходиться подарована церкві районною організацією "Союз Чорнобиль України" копія відомої ікони «Чорнобильський Спас», та поставили свічки за упокій померлих побратимів та усіх ліквідаторів аварії на ЧАЕС.