Вживання молочної продукції від лейкозних корів може призвести до розвитку лейкозу в організмі людини

  • 11496

 

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Проблема захворювання великої рогатої худоби на лейкоз актуальна для громади вже не перший рік. Однак останнім часом поширення хвороби набуло загрозливих масштабів.  Із 2496 голів ВРХ, які сьогодні утримуються в особистих підсобних господарствах жителів Куликівщини, 319 голів хворі на лейкоз. Аби запобігти подальшому поширенню небезпечної хвороби 9 липня в залі засідань селищної ради було зібране позачергове  засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії  при Куликівській районній державній адміністрації.      

 

На засідання комісії були запрошені ветеринарні фахівці з області та району: начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Віктор  Кульбако,  начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Микола Мазигула, завідувачі дільниць ветеринарної медицини та пунктів громади.

У роботі комісії взяли участь   перший заступник Куликівського селищного голови  Сергій Калашник, голова райдержадміністрації Олексій Ракоїд,  виконувачі обов»язків старост сіл громади.

                

Вів засідання голова комісії – перший заступник голови  райдержадміністрації Петро Єрко.

 

На засіданні говорили про ситуацію, що склалась в Куликівському районі по захворюванню великої рогатої худоби  на лейкоз, проаналізували динаміку поширення хвороби в особистих підсобних господарствах населення та  напрацювали план першочергових заходів по профілактиці лейкозу та недопущенню подальшого його поширення на території району.

 

 

Віктор Кульбако детально розповів про ознаки хвороби, розповсюдження, діагностику, заходи з профілактики та боротьби з лейкозом ВРХ.

Що треба знати про лейкоз:  лейкоз ВРХ в Україні було діагностовано ще в 1955 році, з того часу хвороба поширилась в багатьох регіонах України і принесла чималі економічні збитки господарствам і населенню. Лейкоз – це хронічна інфекційна хвороба порушення процесу дозрівання клітин крові, яка призводить до утворення пухлин різних органів.  На відміну від Африканської чуми свиней, що розвивається стрімко і призводить до 100%   загибелі хворих тварин, вірус лейкозу може розвиватися в організмі інфікованої тварини  5-7 років. За цей час інфікована тварина може заразити від 100 до 140 голів здорової худоби.  Вірус передається  через молоко, кров, слину, екскременти, але вірус нестійкий  і гине при  температурі 80 градусів Цельсія і вище. Безпечним до вживання може бути лише пастеризоване молоко. Систематичне вживання сирого молока та іншої молочної продукції від хворих тварин небезпечне для здоров»я і життя людини, особливо для дітей до 12 років у яких ще не сформований імунітет. Це може призвести до розвитку в організмі людини і особливо дитини важкого онкологічного захворювання – лейкозу або лейкемії (раку крові).

Для сільських родин в наш час   реалізація молочної продукції є додатковим, а часто і єдиним джерелом доходу. Але якщо треба вибирати між економічними збитками і життям людини, а тим більше дитини, то кожен господар хворої тварин  має розуміти ступінь своєї відповідальності перед односельцями і потенційними покупцями  його молочної продукції.

Найбільш ефективним способом зупинити поширення лейкозу є вилучення із загального стада хворих тварин  з подальшим їх забоєм у спеціально відведених місцях під наглядом ветеринарного спеціаліста. Щоб запобігти повторному інфікуванню здорових тварин необхідно провести комплексну дезінфекцію господарських будівель і двора.

До повної постановки діагнозу господар має право провести три дослідження: перше – планове, повторне (якщо господар  тварини має сумніви у правильності  результатів планового дослідження на лейкоз) в Чернігівській регіональній державній лабораторії Державної служби безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів та третє – арбітражне – в  Державному науково-дослідному інституті лабораторної діагностики  та ветеринарно-санітарної експертизи в місті Києві.  

Анатолій Губський - в.о. начальника Управління Держпродспоживслужби в Куликівському районі: на сьогодні за результатами досліджень у районі виявлено 319 голів ВРХ хворих на лейкоз. Найбільш критична ситуація з лейкозом у Дроздівці (117 голів), де хворобою  вже уражена більша половина стада. Неблагополучними на лейкоз ВРХ є також Салтикова Дівиця (42 гол.), Орлівка (41 гол.), Виблі (21 гол.), Вересоч (21 гол.) В інших селах  лейкоз виявили у відносно невеликої кількості тварин, але загроза поширення зберігається. Абсолютно чистими від лейкозу на сьогодні є лише Грабівка і Горбове.

 

Микола Мазигула запропонував організувати роботу та попередити власників, які утримують хвору на лейкоз велику рогату худобу, про заборону подвірного забою таких тварин та реалізацію туш невідомим особам. Забій хворої на лейкоз ВРХ повинен проводитись виключно на зареєстрованих бойнях та м`ясопереробних підприємствах під контролем офіційних лікарів з оформленням відповідних ветеринарних документів.

 

Ветспеціалісти району порушували питання щодо можливих заходів впливу на недобросовісних скупщиків та переробників молока у селах, про жорсткий контроль за видачею дозвільних документів на реалізацію молочної продукції з підсобних господарств, про забезпечення ветеринарних працівників транспортними засобами та засобами особистого захисту, медикаментами тощо.

Сергій Калашник: громада має намір захищати інтереси споживачів та навколишнє середовище  від  недобросовісних переробників молока. На даний час на території громади працює чимало осіб, які скуповують молоко від населення та займаються його переробкою і реалізацією виробленої продукції. При цьому вони не зареєстровані як підприємці, не платять податки у бюджет і найголовніше нехтують  санітарними нормами виробництва,  не гарантуючи якість і безпечність продуктів, зливають відходи переробки деінде забруднюючи довкілля.  Кожен громадянин має право займатися підприємницькою діяльністю, але цей бізнес має бути легалізований, зареєстрований,  такі підприємці мають сплачувати податки у бюджет держави і громади, а також  нести, згідно чинного законодавства, відповідальність за якість своєї продукції та збереження навколишнього середовища.

 

Виконувачі обов»язків старост сіл наголошували на необхідності визначення чітких повноважень і обов»язків старост у питаннях щодо боротьби з лейкозом та іншими небезпечними захворюваннями тварин на своїх територіях.

 

Олексій Ракоїд: подолати проблему поширення лейкозу  на території району можливо тільки комплексно. Всі причетні служби і фахівці мають нести відповідальність за свою ділянку роботи. Свою відповідальність мають розуміти і власники хворих тварин. Необхідно створити робочу групу з представників усіх зацікавлених сторін і розробити покроковий план дій.

Проаналізувавши надану інформацію та ситуацію, що склалася з поширенням в особистих селянських господарствах Куликівського району захворювання на лейкоз ВРХ, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Куликівській районній державній адміністрації затвердила План  профілактичних та оздоровчих заходів по лейкозу великої рогатої худоби в особистих підсобних господарствах населення на території Куликівської селищної ради.                                                         

Першочергові завдання з профілактики і недопущення поширення лейкозу ВРХ на території Куликівської ОТГ( витяг з протоколу – рішення комісії від 9 липня 2019 року):

  • своєчасно проводити заходи з діагностики хвороби та по бажанню власників тварин проводити її в три етапи: планове дослідження, повторне, арбітражне;
  • в разі отримання  і підтвердження позитивного результату:
  •  обов’язково надати результати експертизи власникам хворих тварин та попередити про можливі наслідки;
  • списки власників хворих оприлюднити будь-яким прийнятним способом;
  •  зобов’язати власників тварин негайно видалити із громадського  стада хвору тварину;
  • встановити контроль за дотриманням ветеринарного законодавства на молокоприймальних пунктах при здійсненні закупівлі молока від населення, постійно поновлювати списки власників хворих на лейкоз тварин.
  • заборонити закупівлю молока у населення від лейкозних тварин молокопереробним підприємствам, фізичним особам – підприємцям;
  • заборонити реалізацію молока і молокопродуктів від лейкозних тварин молокопереробним підприємствам, фізичним особам – підприємцям, іншим фізичним особам, в тому числі і на ринках;
  • попередити власників хворих тварин про заборону подвірного забою худоби та реалізації туш невідомим особам, забій проводити на зареєстрованих бойнях та м»ясопереробних підприємствах під контролем ветлікарів з оформленням відповідних документів;
  • забезпечити стовідсоткову ідентифікацію наявного поголів’я ВРХ, яке утримується в особистих підсобних господарствах населення, у разі відсутності ідентифікації у тварин, державним інспекторам та державними ветеринарним інспекторам вживати заходів адміністративного впливу за порушення законодавства про ідентифікацію;
  • рекомендувати громадянам закупляти велику рогату худобу тільки у господарствах та населених пунктах благополучних по лейкозу та за наявності ветеринарних документів;
  • здійснювати моніторинг ситуації щодо лейкозу ВРХ в оздоровлених господарствах протягом перших 2-х років благополуччя.