Свята сіл набувають з кожним роком більшої популярності

  • 1060

Традиція святкувати День села була започаткована на Куликівщині в рамках культурно-мистецької акції  "Моє рідне село"  близько двох десятиліть тому. Свята сіл "прижилися" і полюбилися, адже це не просто веселе гуляння, а насамперед, можливість вшанувати   поважних, відомих і заслужених односельців, зберегти традиції, обличчя і цікавинки кожного села.  

На такі свята збираються не лише жителі сіл, які наразі в них проживають, а й вихідці з них, яких доля розкидала по світах, гості і родичі.

Тут завжди панує весела, святкова і тепла атмосфера. Кожне село намагається продемонструвати  свої мистецькі таланти.  Вражають різноманітністю і високою якістю вироби місцевих  майстрів. Виставки виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва вже також стали своєрідною традицією на святі села. 

На святах сіл вшановують наймолодших і настраших жителів, ветеранів Другої світової війни, воїнів-інтернаціоналістів, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, учасників АТО, ювілярів-іменинників, подружні пари-ювіляри, відомих і поважних жиелів.

Крім того, свято села, це нагода зібратися разом, поспілкуватися, побачити  вихідців із села які живуть де-інде,  поласувати смачною юшкою, козацьким кулешем або шашликами.

З утворенням  об"єднаної громади свята сіл не лише не втратили своєї популярності, а й навпаки стали ще більш масовими і цікавими.  До них долучилося багато молоді і дітей. Бо тепер на святах працюють безкоштовні дитячі атракціони-батути,  меценатом яких є депутат обласної ради Віктор Труш.

Об"єднання дало можливість клубним закладам громади створювати спільні концертні програми, які стали  цікавішими і різноплановішими. Тепер вже нікого не здивуєш, коли на святі села Жуківка виступають артисти з Дроздівки, Куликівки та інших сіл. А дозвілля для кладьківців створюють аматори з Вершинової Муравійки. Людям цікаво послухати не лише своїх майстрів сцени, а й артистів з інших сіл, серед яких останніми роками багато молоді і дітей. Великої популярності  і розвитку набув хореографічний жанр. В багатьох селах створені дитячі танцювальні колективи. Тому і концертні програми свят сіл стали більш цікавими.

Святкування тривають майже увесь день, але не втомлюють, бо  розраховані на всі вікові категорії населення від найменших до найстраших.  Традиційно завершуються святкування вечірньою танцювальною програмою.

 Цьогоріч дні села відбувалися у липні-серпні і пройшли в 13 з 16 сіл (селища) громади. Восени ще святкуватимуть Салтикова Дівиця, Дрімайлівка і Куликівка.

Отож в Куликівській громаді берегтимуть і розвиватимуть прекрасну традицію святкування Днів сіл і надалі!

Фотогаларею з цьогорічних свят сіл можна переглянути за наступними посиланнями:

Авдіївка                                                                                               Дроздівка

Бакланова  Муравійка                                                                       Жуківка

Вересоч                                                                                              Кладьківка

Вершинова Муравійка                                                                      Ковчин

Виблі                                                                                                  Орлівка

Горбове                                                                                              Хибалівка

Грабівка