Наталія Халімон: вторинну ланку медицини необхідно зберегти в громаді

  • 2139

Реформування медицини вторинного рівня:  як в умовах медичної реформи буде працювати центральна районна лікарня,  які послуги надаватиме, з яких джерел фінансуватиметься. Про це та інше говорили учасники круглого столу, який відбувся 13 вересня у залі засідань селищної ради.

Керівники району, громади, первинної і вторинної  ланки медицини озвучили  своє бачення подальшої роботи вторинної  медичної ланки і намагалися  напрацювати найбільш оптимальну модель  надання медичних послуг населенню.

Оксана Хорошок - генеральний директор комунального некомерційного підприємства «Центральна районна лікарня»:  Медична реформа триває.  Первинна ланка вже пройшла період реформування – на черзі реформування вторинної ланки. Перший крок вже зроблено. Центральна районна лікарня реорганізована  в комунальне некомерційне підприємство. Наступний крок це укладення ЦРЛ договору про медичне обслуговування з Національною службою здоров»я. За умовами договору НСЗ надасть так званий «фінансовий фундамент» (з розрахунку 60% від минулорічної потреби закладу), решту 40 % заклад має заробити самостійно. Так як і у первинній медицині, "вторинка" працюватиме за принципом "кошти за пацієнтом". Після підписання угоди з НСЗ лікарня надаватиме  послуги безкоштовних лабораторних досліджень та діагностики(відповідно до затверджених переліків послуг). Однак, щоб мати можливість якісно співпрацювати з Національною службою здоров»я та надавати якісні сучасні медичні послуги, заклад потребує оновлення комп»ютерної техніки та медичного обладнання. Є потреба у нових комп»ютерах, аналізаторах для лабораторії. Необхідно дообладнати діагностичну палату апаратом штучної вентиляції легень, кисневим концентратором, дефібрилятором.  Потребує оновлення і рентген апарат. Є потреба і в іншому сучасному медичному обладнанні. Обговорюється питання, які відділення мають залишитися функціонувати у закладі для того, щоб оптимізувати роботу і витрати на його утримання  і жодним чином не знизити якість надання медичних послуг жителям району.

Лідія Дмитришина – головний лікар КНП «Куликівський центр первинної медико-санітарної допомоги»: первинна ланка медицини громади успішно пройшла реформування. 78 % населення підписали декларації із сімейними лікарями. Завдяки фінансовій підтримці селищної ради ми зберегли мережу сільських медичних закладів. Наразі по проектах  державної субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій тривають капітальні ремонти ФАПів у Дрімайлівці, Жуківці, лікарської амбулаторії у  Вересочі. Будується нова сучасна  лікарська амбулаторія в  Салтиковій Дівиці. Первинна медицина тісно співпрацює з ЦРЛ і готова надати  методичну і практичну допомогу у процесі реформування вторинної ланки. Вторинну ланку потрібно зберегти у громаді, але, напевно , є сенс  скоротити кількість ліжок стаціонару, і оптимізувати  відділення ЦРЛ.

Олексій Ракоїд – голова Куликівської райдержадміністрації: головні питання сьогодні, на які спільно необхідно знайти відповідь, – які відділення необхідно залишити, як обладнати лікарню всіма необхідними засобами і як організувати систему надання якісних медичних послуг жителям району. Відтепер необхідно створити робочу групу з представників РДА, селищної ради і медичних закладів і почати працювати над цими та іншими питаннями реформування вторинної медичної ланки.

Юрій Крепосний – заступник голови районної ради: всі питання, що стосуються медичної реформи, необхідно розглядати  не лише, як посадовці, а й як пацієнти. Мета реформи – якісні медичні послуги і їх доступність для усіх жителів району. Вторинну ланку медицини необхідно зберегти.

Володимир Повозник – заступник селищного голови з гуманітарних питань: необхідно сьогодні чітко розуміти які послуги зможе надати пацієнтам районна лікарня відповідно до нових вимог реформи і прорахувати скільки коштів від Національної служби здоров»я заклад зможе залучити для  забезпечення своєї роботи, та які витрати ляжуть на місцевий бюджет.

Володимир Бойко -  директор Чернігівського обласного Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування: сьогодні громади можуть залучити кошти міжнародних та внутрішніх донорів (грантодавців) для реалізації проектів розвитку, в тому числі і в медицині. Найкраще це робити за посередництва активних громадських організацій, які працюють на території громади. Це збільшить ймовірність отримання грантових коштів, на які можна буде придбати, наприклад, дороговартісне медичне обладнання.

Наталія Халімон – Куликівський селищний голова: вторинну ланку медицини однозначно необхідно зберегти у громаді. Але почати  вирішення питання необхідно з іншого – із забезпечення закладу кадрами. Сьогодні лікарня вкрай потребує  нових лікарів: анестезіолога, невропатолога, терапевта, педіатра, інших фахівців. Також необхідно продовжувати перенавчання і підвищення кваліфікації фахівців, що працюють у закладі. Навіть якщо у непростих фінансових умовах громада зможе залучити власні кошти, державні та інші джерела фінансування і забезпечити лікарню усім необхідним обладнанням, потрібні висококласні спеціалісти, які зможуть на ньому працювати і лікарі, які зможуть забезпечити надання амбулаторно-поліклінічних та стаціонарних медичних послуг на місці в Куликівці.

Учасники круглого столу обговорили  й інші питання, що стосуються реформування вторинної медичної ланки, кожен висловив своє бачення. Але всі зійшлися на думці, що необхідно зберегти у громаді вторинну ланку.

Питання, над якими буде працювати робоча група найближчим часом:

  • залучення молодих лікарів;
  • забезпечення закладу комп»ютерною технікою;
  • оптимізація відділень і ліжок стаціонару;
  • забезпечення ЦРЛ сучасним медичним обладнанням;
  • укладення ЦРЛ договору з Національною службою здоров»я, отримання всіх необхідних документів та залучення коштів для роботи закладу.

Питання номер один і кінцевий результат реформи – зробити медичні послуги якісними і доступними для жителів громади!