Відродити " з попелу забуття" ім"я Лідії Деполович

  • 1564

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

20 листопада в Ковчинській школі імені Лідії Деполович відбулася четверта районна краєзнавча конференція, присвячена 150-річчю Лідії Платонівни Деполович - видатної української педагогині, методистки, авторки довоєнного Букваря, який витримав 19 перевидань. 

Серед учасників конференції були київські і чернігівські науковці-краєзнавці, члени Куликівського районного краєзнавчого осередку, учителі початкової ланки, бібліотекарі шкіл громади та сільських філій, посадовці селищної ради. 

Першою привітла гостей у стінах навчального закладу директор Ковчинської школи Раїса Шило.

Відкриваючи конференцію Куликівський селищний голова Наталія Халімон – співавторка книги про Лідію Деполович, подякувала поважному товариству науковців, які  підтримали прагнення  куликівських краєзнавців відродити "з попелу забуття" незаслужено забуте ім»я видатної землячки Лідії Платонівни Деполович, життя і педагогічна діяльність якої тісно пов»язана з Ковчином. Педагогічний і методичний спадок Лідії Деполович, її практична педагогічна діяльність, заснована на принципах дитиноцентризму, розвиваючого навчання, індивідуального підходу і  сьогодні є  актуальними і співзвучними із засадами нової української школи. Дата  і мсце проведення конференції були обрані невипадково - напередодні 150-річчя від Дня народження видатної землячки і саме у навчальному закладі, названому на її честь.

Цікаву презентацію із архівними світлинами про життєвий шлях і педагогічну діяльність Лідії Деполович  представив загалу директор Інституту радіолокаційних технологій, член Національної спілки краєзнавців, уродженець Ковчина і також співавтор книги про видатну землячку Сергій Спутай.

Довідково: Лідія Платонівна Деполович  народилася  27 листопада 1869 року в селі Ковчин в родині місцевого священника Платона Деполовича. Видатний український педагог і методист початкової освіти. Укладач букваря під назвою «Нумо читати!», що вийшов друком у 1926. Цей підручник витримав більше 19 видань. Аж до початку 60-х років учні початкової ланки в Україні вчилися читати саме по цьому букварю. По ньому ж  на той період  навчалися і українці з діаспори в Канаді. 1900 року розпочала педагогічну діяльність учителькою у земській школі села Количівка, вчителювала у Ковчині і Чернігові, з 1927 - у школах Києва. Відома як складач і упорядник посібників для навчання грамоти. Померла  20 березня 1943 року від знесилення голодом і холодом в окупованому німцями Києві. Похована у столиці. Щоб увічнити пам»ять видатної землячки вдячні ковчинці назвали місцеву школу та  одну з вулиць  села на її честь. В Куликівській громаді також встановлено педагогічну премію імені Лідії Деполович.

Про педагогічний і методичний доробок Лідії Деполович говорили на конференції чернігівські науковці: голова Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук Олександр Коваленко, завідувач кафедри природничо-математичних наук Чернігівського обласного інституту післядипломної освіти ім. К.Д. Ушинського Андрій Давиденко, завідувач кафедри педагогіки та психології цього ж навчального  закладу, дійсний член Української Вільної Академії наук у Канаді Станіслав Пономаревський, доцент кафедри педагогіки та психології Чернігівського обласного інституту післядипломної освіти ім. К.Д. Ушинського Людмила Іваненко.

За особистий внесок у розвиток краєзнавства на Куликівщині Олександр Коваленко вручив Почесну грамоту Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України заступнику селищного голови Володимиру Повознику.

Учителі початкової ланки шкіл громади у своїх виступах розповіли про практичне застосування  педагогічного і методичного спадку Лідії Деполович в сучасній педагогіці.

Гість конференції – директор Педагогічного музею України Національної академії наук України Олександр Міхно  наголосив, що написані Лідією Деполович  в період німецької окупації Києва листи до сина у формі щоденника є унікальним джерелом відомостей очевидця тих подій і мають неабияку історичну цінність. Науковець подарував школі копію музейного раритету - перемальованого вчителькою з Донеччини від руки букваря Лідії Деполович та книгу з афоризмами видатного українського педагога Василя Сухомлинського.

На завершення конференції Наталія Халімон і ковчинський краєзнавець Михайло Мороз представили загалу видані цьогоріч книги, що розповідають про історію населених пунктів та видатних людей Куликівщини.