Делегація Куликівщини відвідала щорічні збори Чернігівського зеляцтва у Києві

  • 1403

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

11 січня у Міжнародному виставковому центрі відбулися чергові річні збори Чернігівського земляцтва в Києві.

 

Ця громадська організація, найпотужніша з усіх обласних земляцтв столиці, існує вже 24 роки, об’єднує киян — вихідців з Чернігівщини, які підтримують постійні зв’язки з рідним краєм, допомагають землякам в економічних, соціальних, культурно-освітніх справах. Тож на збори зібралися члени земляцтва, делегації з усіх районів області, серед них і делегація Куликівщини.  Делегацію Куликівської селищної ради на зборах земляцтва цьогоріч очолив заступник селищного голови Володимир Повозник. Районну владу представили на земляцтві перший заступник голови райдержадміністрації Петро Єрко, заступник голови районної ради Юрій Крепосний. 

 

Перед початком зборів у просторому фойє присутні оглянули фотовиставку про добрі справи земляцтва, були розгорнуті виставки-продажі художників, майстрів народного мистецтва Чернігівщини. Виступали художні колективи.

Окрема виставка «Сіверщина – блок-пост пам’яті» була присвячена загиблим в зоні АТО воїнам з Чернігівщини.

 

Під час офіційної частини зборів присутні вшанували пам’ять земляків-чернігівців, які загинули, захищаючи Україну у війні на Донбасі.

 

З вітальною промовою виступив голова Чернігівського земляцтва Віктор Ткаченко. Від імені Чернігівщини земляків вітали голова обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко та голова обласної ради Ігор Вдовенко. Посадовці говорили про тісну співпрацю мешканців області, обласної і районної влади із земляцтвом, запрошували для подальшої співпраці.

 

Відбулося урочисте підписання меморандуму про співпрацю Чернігівщини і Товариства «Чернігівське земляцтво у м. Києві» на 2020 рік. Його підписали Андрій Прокопенко, Ігор Вдовенко та Віктор Ткаченко.

 

Продовжилися урочистості святковим концертом. Пролунали твори української пісенної класики, сучасні і народні пісні. Гучними оваціями зал приймав виступи хорового і танцювальних колективів, солістів Чернігівського обласного філармонійного центру. Український гопак двічі викликали на «Біс!». Куликівська делегація особливо тепло підтримувала оплесками своїх земляків, які цього вечора виступали на київській сцені - В’ячеслава Мацвійка з Куликівки та Ларису Чаву (Войнікову) з Авдіївки.

 

Завершилося зібрання  традиційним  дружнім спілкуванням «по куренях» — районних відділеннях земляцтва з делегаціями своїх районів.

 

Минулого року Куликівське відділення земляцтва провело активну просвітницьку роботу по вшануванню пам’яті  педагога-методиста, авторки довоєнного Букваря, який витримав 19 перевидань Лідії Платонівни Деполович з Ковчина, присвячену 150-річчю від дня народження видатної землячки. Була видана книга про видатну землячку, проведені педагогічні читання, семінари, зустрічі, присвячені Лідії Деполович в бібліотеках,  музеях столиці, Черкас, на Куликівщині. У листопаді 2019 року за сприяння земляцтва було проведено тематичну краєзнавчу конференцію в Ковчинській школі ім. Л.Деполович.

Делегація Куликівщини і представники земляцтва обговорили можливі спільні проекти, які реалізовуватимуть у 2020 році.   Керівник Куликівського відділення земляцтва Борис Чуян подякував делегації Куликівщини за  приїзд на збори, зауважив,  що вихідці з району, які живуть і працюють в Києві, пильно слідкують за розвитком малої батьківщини і готові всіляко сприяти реалізації спільних проектів.                                  

 

Поспілкуватися із земляками до куликівського куреня завітали відомі вихідці з Куликівщини: народний депутат кількох скликань Віталій Корж з Дроздівки, який у 2018 році отримав високе звання «Почесний громадянин міста Києва», колишній дипломати Володимир Косий з Ковчина, Петро Андрієнко з Бакланової Муравійки, колишній (багаторічний)  голова Куликівського відділення Чернігівського земляцтва у м. Києві  Володимир Лузан з Ковчина та багато інших земляків з Куликівщини.