Кладьківці хочуть збудувати водогін в селі

  • 1020

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

У громаді розпочалися загальні збори громадян. Відкрила цикл цьогорічних зборів Кладьківка.  Збори проходили 16 січня у приміщенні сільського будинку культури. Обговорити питання життя села прийшли найактивніші кладьківці. Прибули запрошені гості: депутат Чернігівської обласної ради Віктор Труш, Куликівський селищний голова Наталія Халімон, депутат Куликівської селищної ради Віктор Шрам, перший заступник голови райдержадміністрації Петро Єрко, представники установ і служб медицини, соціального захисту, земельних ресурсів,Держпродспоживслужби, юристи, дільничний офіцер поліції. На зборах також було присутнє керівництво підприємства-інвестора «Агрофірма Кладьківка».

Виконувач обов’язків старости села  Василь Бойко прозвітував перед односельцями про роботу  у 2019 році. Кладьківка одне з найменших за чисельністю жителів сіл громади (540 чол.), але завдяки тісній співпраці  і підтримці з боку керівництва Куликівської ОТГ та місцевого інвестора ПП «Агрофірма Кладьківка» село розвивається. В селі функціонують школа, дитячий садок, будинок культури, бібліотека, фельдшерсько-акушерський пункт.  Дбають у селі  і про розвиток спорту. Місцева футбольна команда за підтримки інвесторів успішно грала минулого року в чемпіонаті Борзнянського району і займала призові місця. Цьогоріч планують заявлятися на участь у чемпіонаті Куликівської ОТГ. На спортмайданчику упорядковано зелений газон, встановлені футбольні ворота.  Проводили заходи з благоустрою – вирубування порослі, обкошування, побілку, ремонт обеліску.  Кладьківка – продовжує власним коштом утримувати, окрім робітника з благоустрою від комунального підприємства селищної ради, робітника, який дбає про порядок на кладовищі. Тому воно доглянуте і чисте. Щомісяця за сприяння ПП "Агрофірма Кладьківка"  проводиться організований вивіз сміття. В селі працюють два приватні магазині, виїзна торгівля, які забезпечують потреби населення у товарах першої необхідності. У сільському будинку культури проводяться цікаві концерти та інші  заходи.

Наприкінці  2019 року  за кошти державної субвенції  на соціально-економічний розвиток окремих територій в селі  розпочали роботи по заміні вікон на ФАПі. Однак через те, що кошти надійшли пізно і через те, що у селищної ради і місцевої влади  були претензії до якості  виконання,   роботи не завершені і будуть продовжуватися найближчим часом під пильним контролем з боку відповідних служб селищної ради.  

Із співдоповіддю виступила Куликівський селищний голова Наталія Халімон. Голова громади розповіла про роботу  Куликівської ОТГ у 2019 році: проекти і справи, які вдалося реалізувати, питання, які ще належить вирішити у цьому році.  Говорила голова громади і про Кладьківку безпосередньо: за 2019 рік від Кладьківки надійшло до селищного бюджету 1 597 499  грн, витрачено  на утримання закладів і розвиток села -  2 104 957 грн.

Наталія Халімон повідомила, що цього року кошти інфраструктурної субвенції, які мають надійти в ОТГ, будуть розподілені між шістьма селами,  в яких упродовж двох останніх років не реалізовувались великі проекти. В їх число увійшла і Кладьківка. Який саме проект громада буде здійснювати мають вирішити жителі села. Кладьківці одним із пріоритетів  озвучили розбудову  водогону у селі. Голова громади пояснила, що використати державні кошти на цей об’єкт стане можливим лише за умови передачі водогону у комунальну власність громади. На сьогодні він знаходиться у власності сільської громадської організації. Деякі жителі підтримали ідею використати кошти субвенції на реконструкцію і  розчистку свердловин, які залишилися у спадок ще від колгоспів. Наразі жителі села визначаються, який з проектів внести у план розвитку села на 2020 рік.

Кладьківці були доволі активними в обговоренні  питань, що стосуються життя  села,  озвучили селищному голові питання і проблеми, які їх хвилюють, а це:

  • встановлення нового дитячого майданчика на території школи і садочка;
  • розчистка ставка для напування худоби;
  • завищена приватниками плата за оранку городів;
  • ремонт розбитої дороги по вул. Довженка;
  • неможливість на місці придбати медикаменти по державній програмі  «Доступні ліки».

На зборах також виступили:

Віктор Труш: попри невиконання державою зобов’язань щодо  ОТГ по фінансуванню переданих на місця повноважень, Куликівській громаді вдалося не просто утриматися на плаву, а й  реалізувати багато проектів розвитку.

Віктор Шрам: жителі села мають самі згуртуватися навколо вирішення найнагальніших потреб, сплачувати місцеві податки і збори, долучати до розвитку села інвесторів, керівництво ОТГ, писати і реалізовувати проекти.

Петро Єрко: розповів про зміни в порядку нарахування субсидій і пільг,  про можливості електронного запису  на прийом до лікарів ЦРЛ.

Анатолій Губський, заступник начальника управління Держпродспоживслужби: агропідприємства зобов’язані повідомляти населення про обробку полів і використовувати тільки сертифіковані отрутохімікати; минулого року через обробку полів сталося масове отруєння бджіл;  у селі 12 лейкозних корів із загальної череди (68), необхідно їх ізолювати і збути, щоб не інфікувати усю череду. Минулоріч на території району не зафіксовано випадків АЧС і сказу.

Жителі села цікавились, де можна придбати здорових корів,  куди збути хвору на лейкоз худобу.

Рішеннями загальних зборів звіт в.о. старости Василя Бойка та дільничного офіцера поліції  взято до відома, а також затверджено місцеві податки і збори, суми яких затвердили на рівні минулого року – 75 грн з двору, для тих, хто постійно проживає у селі,і 100 грн з двору - для дачних будинків.