У Виблях і цьогоріч найактуальнішими залишаються питання ремонту і висипки доріг

  • 1190

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

22 січня  загальні збори громадян пройшли у Виблях. У приміщенні шкільної їдальні, де відбувалися збори, зібралося кількадесят найактивніших жителів села.

У зборах взяли участь  Куликівський селищний голова Наталія Халімон,  депутат обласної ради Віктор Труш, перший заступник голови райдержадміністрації Петро Єрко,  начальник Управління соціального захисту населення РДА Юлія Постернак, начальник управління Держпродспоживслужби в Куликівському районі Анатолій Губський, керівники агропідприємств-інвесторів.

Виконувач обов’язків старости села Анатолій Ревко прозвітував про роботу у 2019 році. На сьогодні в селі зареєстровано 807 жителів. Працюють усі заклади соціальної сфери: школа, дитсадок, будинок культури, бібліотека, лікарська амбулаторія. У 2019 році за кошти державного бюджету в школу провели швидкісний Інтернет. Цього року планують підключити і решту закладів соцсфери. Господарську діяльність здійснюють на території села 4   агропідприємства: ПП «Вимал Агро», ТОВ «Горбів Агро», ТОВ «Гетьманське» та ПП Агрофірма «Надія».

Минулого року завдяки залученню громадою коштів  інфраструктурної державної субвенції у Виблях   проведено капітальний ремонт дороги по вул. Троїцька (вартість проекту  - 1 434 214 грн). В рахунок соціальної угоди  здійснено ямковий ремонт  по вул. Польова. Біля будинку культури встановили новий паркан. У закладі два підприємці орендують незадіяні приміщення під кафе-бар і магазин. Кошти від оренди і використали на благоустрій прилеглої території. По-господарськи розпорядилися  колишнім приміщенням дитсадка. Його взяв оренду литовський підприємець Едмундас Пупшис, який відкрив тут кафе «Крістіна». Тепер  жителі села мають приміщення, де можна замовити святкові бенкети і поминальні обіди.

Упродовж року власними силами та за сприяння інвесторів проводили заходи з благоустрою: демонтували аварійну стіну колишнього приміщення складу отрутохімікатів, розчистили від порослі під’їзну до села дорогу, встановили автозупинку, проводили  висипку і грейдерування доріг, інші роботи по впорядкуванню території села.

У Виблях активно розвивають фізкультуру і спорт. Місцева футбольна команда зайняла  друге місце в чемпіонаті району. Сільська волейбольна команда стала бронзовим призером районних змагань.   Завдяки активності місцевих жителів, підтримці селищної ради та співпраці з інвесторами вдалося вирішити чимало питань життєдіяльності села. 

Куликівський селищний голова Наталія Халімон представила загалу звіт про роботу Куликівської ОТГ у 2019 році  з цікавою презентацією фотослайдів про реалізовані проекти та напрямки розвитку громади. Голова громади поінформувала зокрема і про фінансові показники, що стосуються Виблів, Так, у 2019 році у селищний бюджет від Виблів надійшло 1 965 700 грн., тоді як на потреби села витрачено (з урахуванням державних субвенцій) – 6 051 630 грн. У загальнообласному рейтингу серед 25 кращих громад Куликівська ОТГ посідає 10 місце.

Із запрошених гостей на зборах також виступили: Віктор Труш,  Петро Єрко,  Анатолій Губський, Олександр Лазар.

Обговорення звітів і виступів гостей було доволі активним. Найбільш гостра дискусія стосувалася першочергової необхідності ремонту вулиць Шевченка та 8 Березня.

Інші питання і проблеми, які озвучили жителі Виблів на зборах:

  • можливість відкриття пункту пожежно-сторожової охорони у селі;
  • розчистка водойм для напування худоби;
  • зміна маршруту автобуса Чернігів-Куликівка ( із заїздом до села Виблі);
  • видалення аварійних дерев на сільському кладовищі;
  • перенесення автозупинки в центрі села;
  • встановлення в Куликівці пам’ятного знаку учасникам АТО(ООС);

Звучали скарги на неоперативну роботу районного управління Держгеокадастру.

Рішеннями загальних зборів звіт в.о. старости села взято до відома, а також затверджено місцеві податки і збори на 2020 рік. Цього року сума самооподаткування становитиме 100 грн з двору.