Горбівці за пріоритет цього року обрали ремонти доріг по селу

  • 1325

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

29 січня  відбулися загальні збори громадян у Горбовому. Небайдужі горбівці зібралися у актовому залі місцевої школи.

Виконувач обов’язків старости Анатолій Ревко прозвітував про роботу у 2019 році.  На території Горбівського округу, до якого входять власне саме Горбове та маленькі села Глузди і Уборки, проживає на сьогодні 1192 чоловіки. Горбове одне з найбільших за чисельністю жителів сіл громади, однак і тут спостерігається критичний демографічний спад. Минулого року народилося  5 дітей, померло 24 особи. Соціальна інфраструктура Горбового досить розвинена: працюють школа, дитячий садок, ФАП, будинок культури, бібліотека, ветдільниця, поштове відділення. Горбівський будинок культури, як і в попередні роки, є одним з кращих сільських закладів культури і осередком культурного життя села. Тут постійно проходять цікаві концерти, інноваційні програми. Минулого року до села підведено швидкісний Інтернет. Поки що підключено школу. На черзі всі соціальні заклади. Жителі також можуть скористатися можливістю і підключити до своїх осель якісний і швидкісний Інтернет.

Громада села активно співпрацює з   агропідприємствами-орендарями  -  ТОВ «Егрес-Агро», ТОВ «Горбів Агро», ТОВ «Агоростарт Україна», які надають підтримку у  вирішенні нагальних питань. Минулого року 120 жителів Горбівського округу скористалися своїм правом на отримання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

У 2019 році в рахунок коштів соціальної угоди з інвесторами було проведено ямковий ремонт частини вулиці Шевченка на суму 220 тис. грн. Також проводили висипку ґрунтових доріг. Крім того, було зроблено і багато інших справ з благоустрою: встановили нову автозупинку, бетонний паркан біля дитячого садка, розчистили від порослі під’їзну дорогу від села до траси.

З ініціативи місцевої жительки депутата селищної ради Валентини Дєдкової, місцеві активісти розчистили територію навколо озера Гнилуша в центрі села. А за сприяння голови СФГ «Колос» В.Труша було розчищено і поглиблено саму водойму.

Не все із запланованого вдалося вирішити. Для громади на цей рік актуальними будуть наступні питання:

  • ремонти доріг (Шевченка, Генівська), доріг по малих селах Глузди, Уборки;
  • ремонт будинку культури, ФАПу;
  • встановлення огорожі біля ФАПу;

У 2020 році в Горбовому планують облаштувати поліцейську станцію – кабінет, в якому зможе стаціонарно працювати дільничний офіцер поліції.

Також планується завершити роботи по виготовленню містобудівної документації (Генплану території).

Із звітом про роботу Куликівської ОТГ у 2019 році виступила Куликівський селищний голова Наталія Халімон. Голова громади, як і в інших селах,  озвучила суму  надходжень до селищного бюджету від Горбівського округу та детально розповіла про видатки на розвиток села. Так, у 2019 році надійшло до спільної скарбнички громади від Горбового 2 524 335 грн. Витрачено на утримання закладів і розвиток – 7 106 649 грн.

Дільничний офіцер поліції Олександр Василенко прозвітував про роботу по забезпеченню законності правопорядку на території сіл Горбове, Глузди, Уборки у 2019 році.

На зборах також виступили:

  • депутат обласної ради Віктор Труш: пообіцяв допомогти у вирішенні питання розчищення водойм для напування худоби і порадив пайовикам звернутися до обласної інспекції сільського господарства щодо перевірки правомірності розорювання інвестором пасовищ і під’їзних шляхів;
  • начальник Управління Держпродспоживслужби в Куликівському районі  Анатолій Губський: в селі не зафіксовано захворювань ВРХ на лейкоз, сказу тварин, АЧС та інших небезпечних хвороб тварин; щодо перевірки якості продуктів в магазинах звертайтесь письмово до служби.

Відбулося активне обговорення звітів і виступів гостей. Жителі села ставили багато гострих запитань, зокрема щодо розміру плати за відвідування дитячого садка, батьківської  доплати за харчування. Горбівці також висловлювали обурення тим, що господарство-орендар «Горбів Агро» розорало під’їзні шляхи на полі, частину пасовища. Важка техніка підприємств–інвесторів руйнує сільські дороги. Натомість поставили вимогу до представника ТОВ «Гетьманське» пускати важку техніку об’їзними ґрунтовими дорогами та відремонтувати власним коштом вже зруйновані.

Обурення жителів також викликали нові платіжки за транспортування газу, які прийшли навіть до нежилих осель.

Інші питання і проблеми, які порушили жителі Горбового на зборах:

  • розчищення водойм для напування худоби;
  • низька орендна плата за землю;
  • можливість створення в селі пункту пожежносторожової охорони;
  • перепади напруги електроенергії;
  • впорядкування документації і визначення меж громадського пасовища;
  • вартість облаштування поліцейської станції;

Запрошені гості, фахівці служб надали відповіді і роз’яснення з озвучених питань.

Після обговорення  жителі села визначились, що найпершим пріоритетом  для розвитку Горбівського округу у 2020 році мають бути ремонти доріг. На це будуть спрямовані кошти соціальних угод з інвесторами. Також селищна рада замовила проект на капітальний ремонт дороги по вулиці Генівська, куди планують залучити державні кошти.