Про профілактику небезпечних хвороб тварин, отруєння бджіл, торгівлю неякісними продуктами

  • 1376

Фото без опису

6 лютого в залі селищної ради відбулося  засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Куликівській РДА. У засіданні взяли участь Куликівський селищний голова Наталія Халімон, виконувачі обов’язків старост сіл громади, керівники і представники зацікавлених районних служб та громадських формувань.

На порядок денний засідання були внесені наступні питання:

1. Про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней, сказу тварин, лейкозу та заразного вузликового дерматиту ВРХ, профілактика високопатогенного грипу птиці .

2 Щодо стану існуючих місць захоронення трупів тварин, утилізації відходів тваринного походження.

3 Про заходи з недопущення несанкціонованої торгівлі, обігу фальсифікованої продукції,контроль за переміщенням живих тварин і птиці, продукції тваринного походження .Робота спільних мобільних груп.

4. Попередження та недопущення отруєння бджіл при застосуванні засобів захисту рослин для обробки сільськогосподарських посівів.

5. Організація та проведення заходів з лабораторного контролю ефективності пероральної імунізаціі диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Відкрив  засідання перший заступник голови райдержадміністрації, голова комісії  Петро Єрко, який  ознайомив присутніх з планом роботи комісії та представив запрошених гостей.

Головним доповідачем був Анатолій Губський - в. о. начальника Куликівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області. Він поінформував присутніх про загальну епізоотичну ситуацію, детально зупинившись на найнебезпечніших хворобах тварин:

-Африканська чума свиней знову дала про себе знати: на початку цього року в Козелецькому районі зареєстровано 2 випадки АЧС в дикій фауні.  Загалом з  2012 року по 2019 рік  в  Україні зареєстровано 509 випадків АЧС. За 2019 рік – 53, при цьому у Чернігівській області не зареєстровано жодного.  Посадовець наголосив, що з метою недопущення  занесення і розповсюдження небезпечної  хвороби на території району, населенню варто провести елементарну дезинфекцію господарських будівель і дворів.

- Сказ тварин: на території району протягом 2019 року випадків сказу не зареєстровано. План профілактичних заходів по щепленню тварин проти сказу виконано 100 відсотково –щеплено 4587  котів та 4600 собак. Однак останнім часом в районі значно зросла популяція червоної лисиці, яка є основним  розповсюдником сказу. Лисиці все частіше з’являються на території населених пунктів, чим несуть потенційну небезпеку для тварин і людей. Владі на місцях спільно з мисливцями необхідно організувати за межами сіл   відстріл лисиць.

-Лейкоз ВРХ: цього року вже розпочато забір крові від ВРХ в особистих підсобних господарствах населення району для дослідження на лейкоз. Ситуація з лейкозом залишається небезпечною, особливо у селах, де відсоток хворих тварин є критичним. Найнеблагополучнішою щодо лейкозу є Дроздівка.

В Україні існують ризики занесення на її територію заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби з боку Болгарії, Росії, Туреччини. Тому власники тварин, при вигоні на пасовище, зобовязані забезпечити обробку всього поголівя ВРХ засобами тривалої дії, що забезпечують їх безперервний захист від укусів комах. Протягом минулого року в районі проведено обробку 23 тис. 498 голів ВРХ цифлуром.

Не менш актуальним є питання профілактики високопатогенного грипу птиці, який зареєстровано в сусідніх державах та Вінницькій області. На даний час фахівці Держпродспоживслужби району проводять широку роз?яснювальну роботу серед населення щодо даної хвороби, розповсюджують листівки, здійснюється вакцинація свійської птиці від хвороби Нью-Касла.

На території району зареєстровано 4 худобомогильники, які діють в господарствах, карти розташування вищеназваних об’єктів для утилізації трупів тварин та відходів тваринного походження наявні, відповідають ветеринарно – санітарним вимогам. Жоден худобомогильник Куликівської селищної ради не зареєстрований, відсутні карти розташування, питання впорядкування худобомогильників залишається відкритим.

З метою проведення заходів з недопущення несанкціонованої торгівлі, обігу фальсифікованої продукції, контроль за переміщенням живих тварин і птиці, продукції тваринного походження в районі створена спільна робоча мобільна група. Фахівці Держпродспоживслужби щовівторка проводять контроль за виїзною торгівлею. Однак недобросовісні підприємці продовжують реалізовувати прострочені і неякісні продукти населенню. Проведення позапланових перевірок таких підприємців можливе лише за умови письмового звернення від фізичних або юридичних осіб.

Отруєння бджіл: останні роки набуло загрозливого масштабу для всієї екосистеми. Обробка полів агрохімікатами та пестицидами, особливо з повітря, призводить до  масового отруєння бджіл. Для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на бджіл, людину і навколишнє середовище агоропдприємства району повинні суворо дотримуватись заходів безпеки при роботі з ними та інформувати населення про період обробки. Натомість власники повинні поставити пасіку на облік, обов’язково мати ветеринарно- санітарний паспорт, який видається районною ветлікарнею і є офіційним документом.

Микола Деркач - начальник Куликівської районної дільничної лікарні ветмедицини надав інформацію про організацію та проведення заходів з профілактики сказу: минулого року проведена кампанія по пероральній імунізації диких м’ясоїдних тварин (з літаків у дику фауну скидали вакцину), проводені роботи по відстрілу лисиць для відбору проб для лабораторного контролю ефективності пероральної імунізації проти сказу.Цього року відстріляно та досліджено 5 лисиць. Вірусу сказу не виявлено. Робота по відстрілу лисиць продовжується.

В обговоренні взяли участь представники районної і селищної  влади,  члени комісії, виконувачі обов’яків старост сіл громади.

За результатами наданої та обговореної інформації Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Куликівській РДА вирішила:

1. Активізувати роботу спільних мобільних груп. Забезпечити дієвий контроль та нагляд за переміщенням живих тварин, не допускати незаконного (безконтрольного) переміщення живих тварин, птиці, сировини та продукції тваринного походження без супровідних документів. Вжити дієвих заходів щодо недопущення обігу фальсифікованої продукції, припинення діяльності стихійних ринків і припинення торгівлі та реалізації живих тварин і сировини з них в інших місцях, де торгівля заборонена.

2. Забезпечити дотримання «закритого» режиму роботи в господарствах де утримуються свині.

3. Привести існуючі місця захоронення тварин у відповідність ветеринарно – санітарним Правилам.

4. Мисливським господарствам, що знаходяться на території Куликівського району, Куликівській районній державній лікарні ветеринарної медицини з метою контролю ефективності проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу продовжити заходи з відстрілу лисиць відповідно плану.

5. Забезпечити виконання заходів безпосередньо в осередках сказу та територіях загрозливої зони, в тому числі територіях природно-заповідного фонду щодо відстрілу диких хижаків, бродячих собак та котів, як таких що є підозрілі в захворюванні. Проводити планову роботу по відстрілу диких хижаків та роботу щодо зменшення кількості бродячих собак та котів. Заборонити полювання з собаками, невакцинованими проти сказу. 

7. Карантинні обмеження з неблагополучного пункту щодо сказу тварин знімати після розгляду звітів про проведені заходи всіх задіяних служб, установ та організацій, та лише за умови виконання всіх заходів, передбачених Планом та Інструкцією про заходи боротьби зі сказом тварин.

8. Розробити та затвердити програму щодо поводження з безпритульними тваринами та регулювання їх чисельності гуманними методами. Розглянути питання щодо виділення коштів для стерилізації та чіпування безпритульних собак.

9. Куликівській районній державній лікарні ветеринарної медицини, у разі звернення організацій чи установ, що беруть участь у реалізації місцевої програми з регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами, надавати ветеринарні послуги.

10.Посилити контроль за дотриманням ветеринарного законодавства та виконанням рішень ДНПК щодопрофілактики та оздоровлення великої рогатої худоби від лейкозу.

11. Забезпечити виконання вимог Інструкції щодо профілактики та боротьби із заразним вузликовим дерматитом ВРХ, при вигоні тварин на пасовище, забезпечити обробку всього поголів’я великої рогатої худоби засобами тривалої дії, що забезпечують їх безперервний захист від укусів комах.

12. Забезпечити дотримання вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці.

13. Відповідно до Закону України «Про бджільництво», при застосуванні засобів захисту рослин для обробки медоносних рослин, не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попереджати про це пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляти дату обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. Обробки проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускати обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

14.Заборонити проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче; а) 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік; б) 2км від відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників і т. п.); в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

15. Забезпечити реєстрацію наявних пасік в органах місцевого самоврядування та паспортизацію в районній державній лікарні ветеринарної медицини у встановленому законом порядку.