У 2020 році кошти інфраструктурної субвенції грабівці вирішили спрямувати на ремонт глибоководної свердловини

  • 1563

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

5 лютого  у приміщенні сільського будинку фольклору відбулися загальні збори громадян села Грабівка.

У зборах взяли участь запрошені гості: Куликівський селищний голова Наталія Халімон, депутат обласної ради Віктор Труш, дільничний офіцер поліції Роман Неговський, начальник відділу земельних відносин, екології і комунальної власності селищної ради Ніна Клочок, в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Куликівському районі Анатолій Губський, представник інвестора  ТОВ «ІСТ АГРО» Анатолій Дубчак.  

Виконувач обов’язків старости села Микола Дерев’янко прозвітував перед односельцями про роботу у 2019 році. Станом на сьогодні у Грабівці зареєстровано 367 жителів. Минулого року в селі померло 11 жителів, народилася 1 дитина. На землях Грабівки господарську діяльність здійснюють два інвестори: ТОВ «Гетьманське» та  ТОВ ІСТ АГРО. До  останнього грабівці не мають претензій: орендна плата виплачується вчасно, господарство соціально орієнтоване. А от стосунки пайовиків з ТОВ  «Гетьманське» складаються не найкращим чином, жителі села скаржаться на невиплату орендної плати, господарство не йде назустріч пайовикам і не виплачує наперед орендну плату при терміновій необхідності (на лікування, операцію тощо). Сільський будинок фольклору є осередком культури і дозвілля для жителів села, тут розміщена бібліотека, підключений Інтернет, працюють гуртки, більярдна зала для дозвілля молоді, у закладі також надають побутові послуги. Фольклорний колектив «Горлиця» є постійним учасником конкурсів і фестивалів в громаді. Минулого року за сприяння депутата обласної ради В. Труша колектив придбав нові сценічні костюми.  Працює фельдшерський пункт, ветдільниця. Діти дошкільного і шкільного віку підвозяться шкільним автобусом до освітніх закладів сусідньої Орлівки. У продовж 2019 року проводилися заходи з благоустрою: випилювання аварійних дерев, вирубка порослі, обкошування територій. Коштом  селищного бюджету в селі  у 2019 році встановлені нові бетонні паркани біля Будинку фольклору та фельдшерськог пункту. За сприяння депутата обласної ради Віктора Труша, який допоміг спецтехнікою, звалковано і впорядковано сільське сміттєзвалище. В селі працює схема організованого вивезення сміття (допомагає місцевий житель Р. Гирович), але ще є несвідомі громадяни, які створюють на території села стихійні смітники. Минулого року Фонд держмайна нарешті знайшов покупця на недобудоване ще з часів колгоспу адмінприміщення в центрі села, яке вже давно було аварійним і становило небезпеку для жителів, особливо дітей. Його придбано підприємцем під розборку будматеріалу. Наразі воно демонтоване, залишилось вивезти відходи і розрівняти територію. Коли це буде зроблено, тут планується посадити дерева і облаштувати сільський парк.

Із співдоповіддю виступила Куликівський селищний голова Наталія Халімон: за результатами  2019 року Куликівська ОТГ увійшла в число двохсот  кращих громад України з 1042 ОТГ, які вже створені на сьогодні. На Чернігівщині Куликівська ОТГ увійшла  до списку 25 кращих громад і посіла 10 місце (всього в області 50 ОТГ). Голова громади розповіла про роботу громади у 2019 році та поінформувала про фінансові показники села. Так, у 2019 році від Грабівки надійшло до селищного бюджету 798 741 грн, витрачено на потреби села 832 460 грн. У 2020 році кошти інфрастуктурної субвенції в числі шести малих сіл громади отримає і Грабівка. Вони будуть вкладені в один великий проект, який саме – мають визначити самі грабівці на зборах.

Після обговорення рішенням загальних зборів одноголосно було прийняте рішення використати кошти державної інфраструктурної субвенції на ремонт глибоководної свердловини, яка є в селі, але не функціонує.

Учасники зборів заслухали звіт дільничного офіцера поліції Романа Неговського про роботу по профілактиці і боротьбі із злочинністю та підтриманню правопорядку на території села у 2019 році. В селі за статистикою зменшилась кількість крадіжок. Натомість, як і раніше процвітає незаконна  торгівля спиртним.

На зборах також виступили Віктор Труш, Анатолій Губський та Анатолій Дубчак.

Питання і проблеми, які озвучили жителі Грабівки на зборах:

  • руйнування доріг важкою технікою агропідприємств;
  • необхідність термінового ремонту дороги Грабівка-Буда;
  • придбання мікрофонів  та нових стільців для будинку фольклору;
  • проведення ямкового ремонту доріг( першочергово вулиць - 1 Травня, 8 Березня );
  • можливість відкриття швейні у  приміщенні Будинку фольклору;
  • розчищення водопою для напування худоби;

Рішенням загальних зборів встановлено суму  місцевих податків і зборів у розмірі 80 грн з двору на рік.