Вершинова Муравійка додала «плюс» у мінусову демографічну тенденцію по громаді: тут  минулого року зафіксовано приріст населення

  • 1045

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

7 лютого продовжила цьогорічний цикл загальних зборів громадян Вершинова Муравійка. 

 

Від Куликівської селищної ради у зборах взяли участь Куликівський селищний голова Наталія Халімон, начальник відділу земельних відносин, екології і комунальної власності Ніна Клочок. Були також присутні депутат обласної ради Віктор Труш,  дільничний офіцер поліції Олександр  Василенко. 

 

На збори прийшли найактивніші вершиновомуравійці, які вболівають за долю свого села.  

 

Виконувачка обов’язків старости села Людмила Андрієнко прозвітувала про роботу у 2019 році. На сьогодні в селі зареєстровано 403 особи. Маленьке село  внесло  позитивну ноту в загальну негативну демографічну тенденцію по громаді. У 2019 році в селі померло 5 осіб і народилося 5 дітей, прописалося на постійне проживання 20 осіб. Приріст населення у Вершиновій Муравійці за 2019 рік склав 6 чоловік. Цьому сприяло кілька факторів: село чисте, доглянуте, спокійне, крім того має зручне залізничне сполучення з  Куликівкою, Черніговом. В селі практично відсутні нежилі садиби.

 

Господарську діяльність на території села здійснюють  5 агропідприємств: СФГ «Колос», ТОВ «Дружба-Нова», СТОВ «Агростар-Україна», ТОВ «Горбів Агро», ТОВ «Українські лікарські рослини». Середній розмір орендної плати становить 11% (9723 грн). Інвестори співпрацюють з громадою, надають допомогу у вирішенні нагальних питань.

 

Діти шкільного і дошкільного віку підвозяться до закладів освіти Горбового. В селі працюють  будинок культури, бібліотека, фельдшерський пункт. Танцювальний дитячий колектив «Калинонька -2» сільського будинку культури минулого року став срібним призером Всеукраїнського  фестивалю-конкурсу хореографічного мистецтва «Територія талантів» у місті Батурині.

 

Потреби жителів у товарах першої необхідності забезпечують магазин ПП Мірошник К.І., підприємець Ковтун В.В., виїзна торгівля.

У 2019 році за кошти інфраструктурної субвенції збудовано глибоководну свердловину(вартість проекту – 1 094 995 грн). Через малий відбір води в ній при зберіганні утворюється осад заліза. Частково вирішити проблему допомагає відкачування води у канал, що проходить центром села. В рахунок коштів соціальної угоди з інвесторами проведено реконструкцію освітлення вулиць 40-річчя Перемоги та Квіткової.  За кошти селищного бюджету в селі встановлено майданчик для роздільного збору сміття. Проводили висипку ґрунтових доріг, облаштували зону відпочинку в центрі села, За сприяння депутата селищної ради Віктора Зеленського  провели звалкування сільського сміттєзвалища. В селі працює схема організованого вивезення сміття.

 

Наталія Халімон  у своїй співдоповіді говорила про підсумки роботи Куликівської ОТГ за 2019 рік, показники громади в загальноукраїнському та обласному рейтингах, фінансову статистику що стосується безпосередньо Вершинової Муравійки. У 2019 році до селищного бюджету надійшло від Вершинової Муравійки 1 578 045 грн, витрачено на потреби села – 1 892 570 грн.  

Віктор Труш  зауважив, що як депутат обласної ради і голова СФГ «Колос»  реагував на звернення керівництва і жителів села і надалі буде сприяти у вирішенні нагальних проблем вершиновомуравійців. Депутат порадів за село, яке на тлі загальної тенденції зменшення чисельності населення, збільшило кількість жителів у минулому році.

 

Посадовці і гості відповідали на запитання жителів села. 

 

Проблемні питання, які озвучили вершиновомуравійці на зборах:

  • висипка ґрунтової дороги по вул. Коцюбинського;
  • продовження освітлення вулиць(Вишнева, Коцюбинського);
  • незручне розташування місця посадки дітей на шкільний автобус;
  • видалення аварійного дерева на межі двох обійсть (вул.Кобзарева);
  • розчищення ставка( трикутника) в центрі села;
  • руйнування сільських доріг важкою сільгосптехнікою;
  • облаштування танцювального класу в СБК.

З приводу облаштування танцювального класу Наталія Халімон порадила керівнику  хореографічного колективу спільно з в.о. старости подати проект на участь у Громадському бюджеті  на 2020 рік.

 

Жителі села подякували на сході своєму працівнику з благоустрою  Вадиму Костюченку за сумлінну роботу по впорядкуванню території села і звернулися з проханням до керівництва громади відзначити його роботу.

 

Рішенням загальних зборів затверджено розмір місцевих податків і зборів у сумі 100 грн з двору на рік.