У Жуківці цього року визначили за пріоритет ремонт доріг

  • 1638

 Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

11 лютого  загальні збори громадян відбувалися у Жуківці. Цьогоріч жителі села були більш активними – актова зала адмінприміщення (колишньої сільської ради) ледве вмістила всіх охочих.

У зборах взяли участь запрошені гості: Куликівський селищний голова Наталія Халімон, начальник відділу земельних ресурсів, екології та комунальної власності селищної ради Ніна Клочок,  депутат селищної ради Віктор Зеленський, дільничний офіцер поліції.

Відкрила збори виконувач обов’язків старости села Наталія Дурицька, яка прозвітувала перед односельцями про роботу у 2019 році. На сьогодні у селі проживає 991 чоловік.  Минулий рік, на жаль, не змінив загальну  демографічну тенденцію для Жуківки. У 2019 році в селі померло 39 осіб і народилося лише 3 дітей. Попри це село має досить непогані перспективи розвитку. В школі, яка минулого року стала філією Куликівської опорної школи, навчається 70 дітей. У Жуківці розвинена інфраструктура закладів соціальної сфери: працюють школа, дитячий садок, ФАП, будинок культури.  Всі заклади минулого року були охоплені ремонтами і реконструкцією. За кошти інфраструктурної субвенції у школі повністю замінено вікна і двері (вартість проекту – 1 446 000 грн). Власними силами та за фінансування селищного бюджету пофарбували фасад будівлі. Тепер в школі  не лише тепліше, а й  виглядає вона ошатніше.

За сприяння депутата обласної ради Віктора Труша, який надав спонсорську допомогу, був проведений ремонт сільського будинку культури. Заклад є дуже активним осередком культурного життя села.  За рік його працівники і аматори  провели 15 концертів,  із залученням артистів з інших сіл. При будинку культури запрацював танцювальний гурток для дітей. Гуртує у своїх стінах жителів села і сільська бібліотека. Тут проходить чимало тематичних заходів.

Коштом  державної субвенції  на соціально-економічний розвиток окремих територій проведено капітальний ремонт ФАПу (вартість проекту - 636 760 грн). Минулого року за кошти селищного бюджету придбали  у селі будинок для медпрацівника. В адміністративному приміщенні почала працювати швейна майстерня, послуги швачки користуються попитом у жителів села.    

Єдиним інвестором, який орендує землі у Жуківці, є СФГ  «Колос». Господарство опікується долею села, підтримує усі заходи, допомагає вирішувати усі   питання життєдіяльності. У селі працює схема організованого вивозу сміття. Торгівельна мережа повністю забезпечує потреби жителів села у товарах першої необхідності.

Проводилися заходи з благоустрою: зробили висипку ґрунтових доріг, встановили пункт роздільного збору сміття, обгородили сільське кладовище, встановили нову водорозбірну колонку на бювет в центрі села, встановили декоративний паркан біля обеліску, відремонтували в’їзний знак, розчистили територію навколо ставка в центрі села. І це не повний перелік зробленого. Все це вдалося зробити за сприяння селищної ради СФГ «Колос»,  працівників старостату, активних жителів села.

Якщо громада села підтримає цього року  кошти соціально-економічної угоди з інвестором найдоцільніше буде використати на ремонт асфальтованих,  а також  висипку і грейдерування грунтових доріг по селу.  Присутні на зборах жуківці підтримали пропозицію  в.о. старости одноголосно і визначили за головний пріоритет використання коштів саме ремонт доріг. В Жуківці, як і в інших селах, вони перебувають не в кращому стані і потребують ремонту.  

Куликівський селищний голова Наталія Халімон у своїй співдоповіді поінформувала жителів Жуківки про роботу громади у 2019 році  та показники Куликівської громади у загальноукраїнському  та обласному рейтингах фінансової спроможності ОТГ. З 50-ти громад Чернігівщини Куликівська посіла 10 місце.  І вже традиційно голова громади прозвітувала про фінансові показники, що стосуються безпосередньо Жуківки. У 2019 році Жуківка дала  надходжень до бюджету ОТГ 1 695 755 грн. На утримання закладів і розвиток села витрачено  минулого року 6 861 000 грн.

Депутат селищної ради Віктор Зеленський відповів на питання жителів села щодо роботи СФГ «Колос» на території Жуківки і запевнив, що готовий йти на зустріч у вирішенні будь-яких особистих питань і питань життєдіяльності села в цілому.

Питання і проблеми, які озвучили жителі села Жуківка на зборах:

  • невідкладно вжити заходів впливу і покарання   господарів безприв’язних собак, що бігають по селу і створюють небезпеку для його жителів, особливо дітей;
  • не всі власники земельних ділянок мають на руках примірник договору оренди та не всі отримали орендну плату;
  • можливість організації виїзного прийому громадян заступниками селищного голови;
  • ремонт і висипка доріг по селу;
  • в село все частіше забігають лисиці, чим створюють небезпеку поширення сказу.
  • збереження СФГ «Колос» на невитребуваних паях пасовища для випасання громадської худоби.

Рішеннями загальних зборів звіт в.о. старости села Наталії Дурицької взято до відома, затверджено суми місцевих податків і зборів.