У Вересочі  хочуть обмежити рух важкого транспорту вулицями  села

  • 1386

13 лютого  у Вересоцькому сільському будинку культури проходили загальні збори громадян сіл Вересоч і Веселе.

У зборах взяли участь запрошені гості: Куликівський селищний голова Наталія Халімон, начальник відділу земельних ресурсів, екології та комунальної власності селищної ради Ніна Клочок,  депутат селищної ради Віктор Зеленський, помічник-консультант заступника голови обласної ради Арсена Дідура Катерина Буй, заступник начальника управління Держпродспоживслужби в Куликівському районі Тамара Бойко, дільничний офіцер поліції Євген Примак.

Виконувач обов’язків старости сіл Вересоч і Веселе Галина Лазар у своєму звіті про роботу у 2019 році поінформувала односельців про наступне: на сьогодні на території сіл Вересоч і Веселе проживає 929 жителів. 32 % населення – пенсіонери. Демографічна ситуація мало чим відрізняється від інших сіл громади. Смертність в рази перевищує народжуваність. У 2019 році померло  23 особи, народилося 4 дітей. У школі навчається 120 учнів, дитячий садок відвідують 18 дошкільнят.

На землях Вересоцького округу господарську діяльність здійснюють СФГ «Колос», ТОВ «Гетьманське» та СФГ «Незалежність(«Владар Агро»). Підприємства опікуються проблемами громади і допомагають у їх вирішенні. Найбільш  тісною є співпраця  з місцевим інвестором – СФГ «Колос». Орендна плата за паї становить 9 %. У 2019 році 244 жителі сіл Вересоч і Веселе скористалися своїм правом на отримання земельної ділянки у власність  для ведення особистого селянського господарства.

У Вересочі функціонують всі заклади соціальної сфери: школа, дитячий садок, ФАП, будинок культури, бібліотека, ветдільниця, поштове відділення. За кошти державної цільової субвенції у школі минулого року збудували внутрішні туалети.  (вартість проекту- 311 тис. грн).   Також за кошти іншої цільової субвенції школу підключили до швидкісного Інтернету.  В будинку культури було перекрито частину даху.  Завдяки депутату селищної ради  Віктору Шраму був побудований новий поріг закладу. Минулого року активом села написали та подали до селищної ради проект будівництва спортивної кімнати в СБК на  «Громадський бюджет»(бюджет участі). Проект був профінансований з селищного бюджету (30 тис. грн). До його реалізації долучились і спонсори-аграрії, місцеві підприємці, працівники установ села. За кошти залученої державної субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій у 2019 році капітально відремонтували будівлю лікарської амбулаторії, яка знаходилася в аварійному стані (вартість проекту – 601 тис.грн). За сприяння депутата селищної ради Т.Кислої  у заклад придбано новий котел.

В селі є футбольна команда, якою опікується місцевий підприємець О. Паньківський  За підтримки заступника голови обласної ради  А.Дідура команді було придбано нову спортивну форму для міні-футболу.

Торгівельна мережа села складається з 5 магазинів фізичних осіб підприємців. Всіма необхідними товарами магазини забезпечені. Немає перебоїв із завезенням хліба. Покращився товарний асортимент і культура обслуговування. Ціни на товари приблизно однакові в усіх магазинах. Працює в селі щочетверга виїзний ринок. 

Проводилися заходи з благоустрою: за рахунок соціальної угоди з аграріями, які орендують землю, зроблено ямковий ремонт вулиць Набережна, Шевченка.    За підтримки  СФГ «Колос»  (В. Зеленського) випиляні аварійні дерева по трасі Вересоч-Куликівка, біля амбулаторії, підживлено пасовище, привезено пісок на кладовище, проведено ремонт свердловини по вул.Молодіжна, встановлено пісочницю в садочку,  зроблено паркан по вул. Ткачівка, Миру, Перемоги, підлога в спортивній кімнаті та частково надано кошти на придбання вхідних дверей у бібліотеку, надано призи на свято села, вивезено та звалковано сміття на сміттєзвалищі, розчищено ставок для напування худоби.     За підтримки підприємця  Андрія Сахна було придбано сувеніри на свято села, кварцову лампу в дитячий садочок, обігрівач в спортивну кімнату  та фарбу для фарбування стін.  Підприємець Дарина Сахно проспонсорувала придбання інвентаря для спортивної кімнати в СБК.

За кошти селищного бюджету встановлено автобусну зупинку, контейнери та майданчик для роздільного збору сміття. Проводиться щомісячно третьої п’ятниці вивіз сміття.   За цей час було ліквідовано ряд несанкціонованих сміттєзвалищ, видалено аварійні дерева в центрі села та на кладовищі, очищено від дрібної порослі під’їзні шляхи до села, наведено порядок в центрі села. Прибрано узбіччя траси Вересоч-Хибалівка, Вересоч-Дрімайлівка. Було вирубано поросль та проведено фарбування огорожі на кладовищі.

Результати роботи помітили і оцінили на рівні громади: у торішньому  огляді-конкурсі з благоустрою, який проводили в ОТГ напередодні Дня незалежності України, в номінації «Кращий в’їзд в село» Вересоч зайняла 1 місце,  в номінації «Кращий квітник Куликівської громади» - 2 місце.

Із співдоповіддю про роботу Куликівської ОТГ у 2019 році виступила Куликівський селищний голова Наталія Халімон. Голова громади озвучила фінансову статистику надходжень і витрат, що стосуються Вересочі. Так, у  2019 році Вересоч і Веселе дали надходжень до бюджету ОТГ 2 243 588 грн . На утримання закладів та життєдіяльність території витрачено 7 325 352 грн. Наталія Халімон попросила присутніх тут же на зборах визначитися куди цього року найдоцільніше буде спрямувати кошти інфраструктурної субвенції. Одноголосним рішенням вересочани вирішили спрямувати їх на капітальний ремонт вулиці Привокзальної. Кошти інвесторів в рахунок соціально-економічної угоди також використають на поточні ремонти доріг по вулицях Шевченка, Набережній.

Дільничний офіцер поліції Євген Примак прозвітував про роботу по забезпеченню законності  і правопорядку на території сіл Вересоч і Веселе та відповів на запитання присутніх.

На запитання жителів села відповідав  також директор СФГ "Колос" Віктор Зеленський.

Питання і проблеми, які озвучили жителі сіл Вересоч і Веселе на зборах:

  • нарікали на руйнування сільських доріг важкою  технікою агропідприємств та запропонували встановити обмежувальні знаки на комунальних дорогах;
  • є потреба відкоригувати режим освітлення вулиць до пізнішого часу, до приходу останньої електрички;
  • вже майже рік проектанти не можуть виготовити технічної документації  на отримані жителями села земельні ділянки;
  • говорили про підвищення відсотку орендної плати за землю;
  • про зміну цільового призначення  громадського пасовища, яким не користуються жителі села і передачу земельної ділянки в оренду.

Рішеннями загальних зборів також затвердили місцеві  податки і збори.