Для Бакланової Муравійки наразі ремонт доріг є найактуальнішим питанням

  • 776

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Загальні збори громадян села Бакланова Муравійка відбулися 21 лютого в актовому залі адміністративного приміщення (колишня сільська рада).

У зборах взяли участь запрошені гості: Куликівський селищний голова Наталія Халімон, депутат Чернігівської обласної ради Віктор Труш, начальник відділу земельних відносин, екології та комунальної власності селищної ради Ніна Клочок,  лікар Куликівського Центру первинної медико-санітарної допомоги Максим Момот,  дільничний офіцер поліції Олександр Василенко.

Учасники зборів заслухали звіт виконувача обов’язків старости села Наталії Притиковської  про роботу у 2019 році. На сьогодні у селі проживає 436 чоловік.  Демографічна ситуація, як і в більшості сіл  громади, складна. Минулого року народилася 1 дитина, померло 9 осіб. Однак чисельність населення за рахунок осіб, що приїхали на постійне проживання в село, не зменшилась у порівнянні з 2018 роком.  Село живе і розвивається. Тут працюють фельдшерський пункт, будинок культури, бібліотека, магазини приватних підприємців, виїзна торгівля, пересувне поштове відділення.  У двох кабінетах адмінприміщення (колишня сільська рада) за сприяння ПП «Вимал-Агро» та селищної ради зроблено ремонт двох кабінетів. Сюди перемістять сільську бібліотеку – тут буде  тепло і комфортно для  відвідувачів.  У приміщенні будинку культури, де нині розміщується бібліотека, планують також зробити ремонт і облаштувати тут обрядову кімнату,  яку можна буде здавати в оренду для організації особистих святкових подій та поминальних обідів.  Будинок культури сьогодні є активним осередком громадського життя у селі. Тут відбуваються концерти, цікаві програми. Бакланово-Муравійські аматори у 2019 році їздили з обмінними концертами  до інших сіл громади. Заклад минулого року надав платних послуг на суму 5400 грн.   У селі працює схема організованого вивозу сміття. У 2019 році  за кошти селищного бюджету тут встановили  майданчик для роздільного збору сміття (скло і пластик). Однак є ще недобросовісні жителі, які  несуть до контейнерів усякий непотріб та викидають  сміття, де заманеться. До таких громадян поліція буде вживати заходів впливу, як до порушників правил благоустрою.

За кошти інфраструктурної субвенції у 2019 році в селі збудовано глибоководну свердловину (вартість проекту – 992 679 грн). На місці будівництва облаштовано водорозбірну колонку, яку обгороджено бетонним парканом. Проводилися заходи з благоустрою: випилка аварійних дерев вздовж дороги до траси, прибирання  і обкошування узбічь, прибирання території озера, кладовища та багато іншої роботи. Цього року у планах встановлення паркану між адмініприміщенням і церквою(паркан вже закуплений за кошти інвесторів),  благоустрій  і обгородження території Обеліску.

На території села орендують землю кілька агропідприємств: ПП «Вимал-Агро»(найбільший орендар), СФГ  «Колос», ТОВ «Гетьманське», ТОВ «Горбів Агро», ФГ «Полісся Агро-2009». Співпраця у громади села з інвесторами конструктивна. Орендна плата становить 9 %.

Куликівський селищний голова Наталія Халімон у своїй співдоповіді поінформувала про роботу  Куликівської громади за 2019 рік та відповіла на запитання жителів села. Баклановомуравійці поскаржилися на те, що у воді із новозбудованої свердловини утворюється бурий осад. Наталія Халімон пояснила, що це відбувається через те, що відбір води замалий для таких потужних насосів, і що в ґрунтових  водах області  перевищено в рази вміст заліза, хоча по інших показниках вода якісна. Вихід із ситуації знайшла сусідня Вершинова Муравійка, де двічі на тиждень воду спускають у місцеві водойми і вода чиста. Але враховуючи, те, що рівень ґрунтових вод постійно падає, водойми міліють і висихають, рішення про будівництво глибоководної свердловини, від якої в перспективі можна буде прокласти водогін, було вірним і стратегічним.

Голова громади озвучила фінансову статистику по Баклановій Муравійці за минулий рік: у 2019 році від села до бюджету ОТГ надійшло 1 546 363 грн, витрачено на життєдіяльність і розвиток – 1 903 947 грн.

Про роботу по забезпеченню законності  і правопорядку на території села Бакланова Муравійка у 2019 році  на зборах  звітував дільничний офіцер поліції Олександр Василенко. Серйозних зауважень до роботи дільничного жителі села не висловили.

На зборах також виступили запрошені гості:  

Максим Момот: громада взяла на себе фінансування ФАПів та ФП у малих селах (менше 750 жителів), де за новою реформою не передбачено функціонування медзакладів. Лікарі ЦПСМД не зобов’язані приїздити на кожен виклик, вони працюють за графікам і відвідують усі села. Для невідкладних випадків працює екстрена медична допомога.

Віктор Труш: Куликівська ОТГ за рік зробила чимало роботи, залучила рекордну суму інвестицій (42 млн грн), але кожна сільська громада, в  тому числі і Бакланова Муравійка, має бути також активною і дбати про долю свого села, ініціювати проекти, гуртуватися навколо спільних проблем, звертатися за допомогою у їх вирішенні до селищної ради, до інвесторів. Щоб знизити ризики завезення на територію громади африканської чуми свиней СФГ «Колос» цього року реалізовуватиме для господарів молодняк свиней, ціна буде дещо нижчою за середньоринкову. Разом з поросятами даватимуть 4 кг сухого корму для того щоб адаптувати молодняк до домашнього вигодовування.  

Питання і проблеми, які озвучили жителі села Бакланова Муравійка на зборах:

  • ремонт, висипка і гредерування доріг по селу;
  • видалення аварійних дерев на кладовищі;
  • встановлення огорожі на кладовищі;
  • розчищення водопою для напування худоби(урочище Рокита);
  • розмір заробітної плати працівників сільського будинку культури;
  • підвищення орендної плати за землю;
  • продаж молодняка свиней СФГ «Колос»
  • чи відбудеться вже цього року укрупнення районів в області.

У Баклановій Муравійці, як і в інших  селах громади, гостро стоїть питання руйнування доріг важкою технікою,  тому  вирішили кошти інвесторів, які вони сплачують на соціально-економічний розвиток територій, використати на ремонт і висипку доріг в селі.

Рішеннями загальних зборів звіт в.о. старости села та дільничного офіцера поліції взято до відома. Затверджено суми місцевих податків і зборів (самооподаткування – 80 грн з двору на рік).

Вже традиційно щороку після загальних зборів бакланово-муравійські аматори представляють загалу невелику концертну програму. Тож і цьогоріч місцеві артисти порадували односельців та гостей вінком запальних і ліричних українських пісень.