У Ковчині  планують встановити пам’ятний знак  ліквідаторам аварії на ЧАЕС

  • 1169

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

25 лютого  у приміщенні сільського будинку культури відбулися загальні збори громадян села Ковчин.  У зборах взяли участь: Куликівський селищний голова Наталія Халімон, директор СФГ «Колос» депутат селищної ради Віктор Зеленський, начальник відділу земельних відносин, екології та комунальної власності селищної ради Ніна Клочок, головний спеціаліст Управління Держпродспоживслужби в Куликівському районі Тамара Бойко,  дільничний офіцер поліції Олександр Василенко.

Відкрила збори виконувач обов’язків старости сіл Ковчин і Українське Валентина Шестак звітом про роботу  у 2019 році.  Ковчин – одне з найбільших за чисельністю жителів сіл громади. На сьогодні тут зареєстровано 911 осіб. Однак, загальна демографічна тенденція  не стала винятком і в Ковчині. За минулий рік тут померло 34 особи, тоді як народилося лише 3 дітей. Щоправда  у 2019 році в селі прописалося 22 особи. В Ковчині розвинута інфраструктура закладів соціальної сфери: працюють школа, дитячий садок, Будинок культури, бібліотека, ФАП, поштове відділення.  При будинку культури працює дитячий танцювальний колектив.  У закладі за участі місцевих аматорів та артистів з інших сіл відбувається чимало концертів, інноваційних програм. Минулого року Ковчин приймав VIII відкритий фольклорний фестиваль «Народні скарби Куликівського краю». Ще до створення об’єднаної громади в селі було створене комунальне підприємство, яке сьогодні надає послуги населенню з водопостачання та побутові послуги.

На території працюють кілька господарств, які орендують землю. Це - СФГ «Колос», СФГ «Деснянські зорі», ТОВ «Деснянські зорі», ПП Дмитренко. Господарства  підтримують  село і допомагають у вирішенні  питань життєдіяльності території. Так, у 2019 році  за сприяння СФГ «Колос» та СФГ «Деснянські зорі» проведено ремонт частини дороги по вулиці Широка, відремонтовано асфальтову доріжку  до будинку культури. За державні кошти відремонтовано ділянку дороги Куликівка-Ковчин. Минулого року за кошти інфраструктурної субвенції  замінено вікна у  школі (вартість проекту- 1 411 475 грн). Для закладу придбано комп’ютерну техніку. За кошти селищного бюджету  в селі встановили майданчик для роздільного збору сміття, додаткові контейнери під пет-пляшку.

Валентина Шестак повідомила, що до неї з листом звернулася обласна організація ВГО «Союз Чорнобиль України» з проханням посприяти встановленню в селі пам’ятного знаку ліквідаторам аварії на ЧАЕС. СФГ «Колос» зголосилося виділити кошти на встановлення пам’ятного знаку, який планують відкрити до 34-х роковин аварії на ЧАЕС.

Виконувачка обов’язків старости закликала односельців долучитися до роботи з прибирання  і вирубки території сільських кладовищ. Також попросила тих, хто ще не уклав декларації із сімейними лікарями, зробити це, щоб залучити у громаду якомога більше коштів для розвитку первинної медицини.

Для Ковчина і цього року актуальним лишається питання ремонту доріг. Тому кошти, які сплачують інвестори в рахунок угод на соціально-економічний розвиток території, використають саме на ремонт і висипку доріг.

Про свою роботу перед односельцями прозвітували депутат селищної ради - директорка школи Раїса Шило, директор комунального підприємства Ігор Дейнеко, дільничний офіцер поліції Олександр Василенко.

Раїса Шило звернулася до керівників сільських закладів, жителів села, інвесторів з пропозицією долучитися до роботи по оновленню експозиції краєзнавчого музею села, в якій зовсім не відображена  новітня історія села за часів незалежної України.

Директор комунального підприємства закликав односельців  не поливати влітку масово городи водою з центрального водогону, бо це створить ризики падіння тиску води, аварії водогону, поломки насосів.

Куликівський селищний голова Наталія Халімон прозвітувала традиційно про роботу  Куликівської ОТГ  у 2019 році та озвучила фінансову статистику по Ковчину.  У 2019 році від сіл Ковчин та Українське  надійшло до бюджету ОТГ  1 906 599 . На розвиток  сіл  витрачено  7 607 158 грн.  

На зборах виступив місцевий житель Олександр Богдановський, який озвучив цілий ряд питань: про необхідність підвищення орендної плати, дотримання сівозміни при вирощуванні сільгоспкультур, про задоволення у першу чергу заяв жителів села на отримання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства та ін.

Роз’яснення  із земельних питань жителям села надавала Ніна Клочок: городи за межами села, які надані в користування, не передаються у спадок, тому необхідно їх приватизувати. Кожен громадянин України має право отримати у власність до 2 га землі для ведення особистого селянського господарства, до 0,25 га – для обслуговування житлових будинків і споруд і до 0,12 га – для садівництва.

Інші питання  і проблеми, озвучені жителями села на зборах:

  • провести цього року ремонт  частини дороги по вул. Польовій;
  • провести дослідження ВРХ на лейкоз до вигону тварин на пасовище;
  • строго карати штрафами тих, хто створює стихійні смітники в прибережних зонах та інших територіях;
  • розчистити водопій для напування худоби.

Рішеннями загальних зборів звіт в.о. старости сіл Ковчин та Українське Валентини Шестак та дільничного офіцера поліції Олександра Василенка взято до відома, а також затверджено місцеві податки і збори.

По завершенні зборів місцеві аматори сцени подарували односельцям концертну програму.