Орлівка стрімко розвивається - сюди їдуть на роботу з навколишніх сіл

  • 2051

 

26 лютого Куликівський селищний голова Наталія Халімон взяла участь у загальних зборах громадян села Орлівка.

Збори проходили у залі засідань адміністративного приміщення (колишньої сільської ради). Кількадесят активних орлівців прийшли послухати звіти представників влади про роботу у минулому році  та обговорити нагальні питання життєдіяльності села , плани і перспективи його розвитку.

Виконувачка обов’язків старости села Валентина Бусел у своєму звіті про роботу за 2019 рік наголосила, що  в Орлівці функціонує найбільша кількість установ, з поміж інших сіл громади, які надають послуги  жителям села. Це - школа, дитячий садок, будинок культури, бібліотека, лікарська амбулаторія, стаціонарне відділенння терцентру, ветеринарна дільниця, поштове відділення. Працює пилорама (6 робочих місць), магазини, виїзна торгівля. Село активно розвивається, сюди їдуть на роботу жителі сусідніх сіл, дітей з навколишніх сіл підвозять шкільними автобусами до  школи, дитячого садочка. Осередком культурного життя села є будинок культури. У закладі проходять цікаві концерти, інноваційні програми. Орлівські  аматори є постійними учасниками  програм і концертів, які відбуваються в Куликівці та інших селах громади.  

Населення Орлівки станом на 1 січня цього року складало 708 чоловік. У 2019 році в селі народилося 4 дитини, померла 21 особа.

Робота сільської влади була зосереджена на наданні послуг населенню та заходах з благоустрою.  Наймасштабнішим минулорічним проектом для Орлівки стало розчищення водойми в центрі села. Вартість проекту -1 575 917 грн. Кошти були залучені з обласного природоохоронного фонду за сприяння заступника голови Чернігівської обласної ради Арсена Дідура та депутата обласної ради Віктора Труша. До проведення розчищення громадою села та працівниками селищної ради провели велику підготовчу роботу: прибрали сміття в прибережній смузі,  розчистили її від попрослі. В рахунок коштів соціальних угод з інвесторами в селі продовжили освітлення вулиць, освітили ще 2,5 км.  Минулого року встановили новий в’їзний знак в село. Біля установ в центрі села встановили нові бетонні паркани. За сприяння київського підприємця вихідця з Орлівки Володимира Хоменка встановили альтанку навколо водорозбірної колонки в центрі села. За кошти селищного бюджету у селі встановили автобусні зупинки. У 2019 році в Орлівці, в числі інших 10 сіл громади, з’явився швидкісний оптоволоконний Інтернет. На реалізацію цього проекту громада залучила кошти державної цільової субвенції (612 тис. грн). Наразі  до Інтернету підключено школу. Цього року планується підключити усі заклади соціальної сфери і бажаючих жителів села.  Валентина Бусел подякувала представникам ТОВ «Баришівська зернова кампанія» за  активну підтримку і тісну співпрацю із селом.

Із співдоповіддю виступила Куликівський селищний голова Наталія Халімон, яка прозвітувала про роботу Куликівської ОТГ у 2019 році. Голова громади наголосила, що Орлівка є яскравим прикладом результативної спільної роботи громади села, селищної ради, інвесторів, яка за останні  два роки вивела село в одне з лідерів громади, яке стрімко розвивається. Наталя Халімон також прозвітувала про фінансові показники села. У 2019 році від Орлівки до селищного бюджету надійшло у вигляді податків 1 741 786 грн., витрачено на потреби і розвиток села 7 736 192 грн.

Про  роботу щодо дотримання законності правопорядку на території села звітував дільничний інспектор поліції Роман Неговський, який зокрема повідомив, що у 2019 році в селі зменшилась кількість крадіжок у порівнянні з 2018 роком.

Представники ТОВ «Баришівська зернова кампанія» порадували жителів села новиною про підвищення відсотку орендної плати, який цьогоріч становитиме 12%. Підприємство виконало усі зобов’язання перед орендодавцями, є соціально орієнтованим  та налаштоване на співпрацю і підтримку проектів розвитку села. Також, як  і раніше, підприємство надаватиме послуги населенню з оранки городів  та  обмолоту зерна.

Головний спеціаліст Управління Держпродспоживслужби України у Куликівському районі Тамара Бойко закликала орлівців активізувати роботу по здачі лейкозних корів з метою подолання в селі і подальшого нерозповсюдження цієї небезпечної хвороби.

Питання і проблеми, які озвучили жителі Орлівки на зборах:

  • де можна підтвердити результати аналізу на лейкоз;
  • необхідність розчищення водойми для напування худоби;
  • продовження вуличного освітлення;
  • ремонт дороги по вул. Широка, висипка ґрунтових доріг
  • звалкування сільського сміттєзвалища.

Рішеннями загальних зборів звіт в.о. старости села  та дільничного офіцера поліції   взято до відома та затверджено місцеві податки і збори.

За домовленістю з ТОВ «Баришівська зернова кампанія» кошти в рахунок угоди на соціально-економічний розвиток території у 2020 році орлівці використають на продовження вуличного освітлення.