Колонка голови ОТГ

  • 1223

Шановні земляки!

Розпочався новий 2020 рік. Якими подіями в житті Куликівської ОТГ ознаменувалися його перші місяці, пропоную ознайомитися в традиційному звіті.

У громаді розпочалися загальні збори громадян, де в.о. старост, депутати та селищний голова звітують про роботу за 2019 рік. У січні 2020 року загальні збори відбулися у Кладьківці, Виблях, Хибалівці та Горбовому. Протягом лютого сходи сіл пройшли в Грабівці, Вершиновій Муравійці, Жуківці, Вересочі, Дроздівці, Баклановій Муравійці, Ковчині, Орлівці та Авдіївці.

Ремонти доріг. В більшості сіл пріоритетними завданнями 2020 року жителі вибрали ремонти доріг. Саме тому селищною радою було замовлено виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальні ремонти доріг по смт Куликівка (вул. Артамонова), с. Горбове (вул. Генівська), с. Виблі (вул. Шевченка), с. Хибалівка (вул. Назаренка) та с. Вересоч (вул. Привокзальна).

У лютому працівники комунального підприємства селищної ради розпочали висипку ґрунтових доріг щебеневою сумішшю. Наразі триває  висипка ґрунтової дороги по вул. Б. Хмельницького в Куликівці.

Заходи з благоустрою. В громаді розпочалися заходи з благоустрою, в ході яких випилюються аварійні дерева, самосійна поросль. У січні-лютому такі роботи проводилися в селах Вершинова Муравійка, Орлівка, Ковчин, Жуківка, Виблі та Горбове. Паралельно триває заготівля дров. Протягом лютого заготовлено 50 м. куб. дров для закладів соціальної сфери ОТГ.

Практично по всіх селах громади розпочато роботи по впорядкуванню кладовищ.

За сприяння керівництва СФГ «Колос» було розчищено ставки для напування худоби в  с. Вересоч та с. Салтикова Дівиця.

Звалковано сміттєзвалище в с. Салтикова Дівиця та чергово в Куликівці.

 

Про збереження пам’ятних знаків ОТГ. З метою належної підготовки до 75-річчя Великої Перемоги над нацизмом у роки Другої світової війни, вшанування пам’яті захисників України та збереження пам’ятних знаків і обелісків, робоча група ОТГ на чолі з заступником селищного голови Володимиром Повозником здійснила об’їзд пам’ятних знаків. По кожному населеному пункту складені переліки пам’ятних знаків із зазначенням виду робіт, які необхідно виконати. На жаль, масштаби руйнацій значні через фізичну зношеність пам’яток,  адже більшість з них споруджувалися в 1960-70-х роках. Всі пам’ятні знаки, які підлягають ремонту, по можливості будуть реставровуватися. Запрошуємо всіх небайдужих жителів ОТГ долучитися до цієї благородної справи, адже пам'ять народу – священна.

 

У с. Ковчин та с. Горбове роботи із впорядкування пам’ятних знаків уже розпочалися.  За ініціативи ковчинських громадських активістів, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС тривають організаційні заходи щодо спорудження нового пам’ятного знаку, присвяченого пам’яті земляків-ліквідаторів. Новий пам’ятний знак буде встановлено на алеї слави, що знаходиться в центрі села, поруч з обеліском та пам’ятником жертвам репресій та голодоморів.

 

Традиційно закликаємо всіх жителів Куликівської ОТГ долучитися до весняних заходів з благоустрою, здійснити прибирання біля своїх садиб та прилеглих територій, що закріплені за фізичними особами, установами та організаціями. Принагідно нагадуємо, що палити суху траву та листя заборонено законодавством, адже спалювання листя є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей і екологічного стану території та є прямим порушенням норм чинного законодавства і карається штрафом від двадцяти (340 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Шановні земляки, пам’ятайте, що при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. Разом із димом у повітря потрапляють пестициди та радіонукліди, важкі метали, накопичені рослинами протягом року. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Нерідко разом із листям горить сміття, що спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря.

 

Найбільш дружнім до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Приготування компосту – це ефективний спосіб, що дозволяє використовувати опале листя з користю.   

 

З повагою і найщирішими сподіваннями на співпрацю,

Куликівський селищний голова Наталія Халімон