Цього року Авдіївка подає  на Громадський бюджет два проєкти розвитку села

  • 1667

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

28 лютого  загальні збори громадян пройшли у Авдіївці. У  приміщені сільського будинку культури зібралися найактивніші жителі села та запрошені гості. У зборах взяли участь: Куликівський селищний голова Наталія Халімон та її перший заступник Сергій Калашник, депутат обласної ради Віктор Труш,  начальник відділу земельних відносин, екології та комунальної власності селищної ради Ніна Клочок.

Учасники зборів заслухали звіт виконувача обов’язків старости села  Валерія Корявця про роботу  у 2019 році. На сьогодні у селі проживає 369 чоловік. У 2019 році в селі народилося 4 дитини, померло 9 осіб.   Зменшився попит на придбання дачних будинків. Багато садиб, власники яких живуть в містах, перебувають у занедбаному стані, заростають і створюють пожежну небезпеку для сусідніх садиб.   

У селі працюють заклади соціальної сфери: дитячий садок, фельдшерський пункт, будинок культури, бібліотека.  Минулого року для дитячого садка за спонсорські кошти естонських друзів придбано холодильник.  За сприяння депутата обласної ради В.Труша в садочку з’явився новий дитячий майданчик.

Минулого року за сприяння СФГ «Колос», яке надало техніку та будівельні матеріали,  в будинку культури встановили новий котел, зробили ремонт котельні та системи опалення. Ремонтні роботи оплатили із селищного бюджету. Зробили косметичний ремонт актового залу. Цього року до будинку культури буде переведено сільську бібліотеку. Але приміщення закладу старе і потребує капітального ремонту. Тому селищна рада замовила проект і кошти інфраструктурної субвенції, які надійдуть цього, планують використати саме на капітальний ремонт будинку культури. У селі працює один магазин, двічі на тиждень – виїзна торгівля, які забезпечують попит населення  на товари першої необхідності.

Основним орендарем землі у селі є СФГ «Колос». Тут знаходиться ферма господарства, де працює 27 чоловік та утримується 1075 голів ВРХ.  Господарство  підтримує  село і допомагає у вирішенні поточних питань.

У 2019 році проводили цілий комплекс заходів з благоустрою: вирубування аварійних дерев, куди  залучали техніку комунального підприємства селищної ради, ремонт обеліску, пам’ятників, обкошування узбічь та території села, упорядкування кладовища.  У дні акції з озеленення, восени минулого року, в селі висаджено 100 сосен та 150 беріз. У селі організовано вивіз сміття, але ще й досі не всі жителі села  виявляють свідомість і користуються цією послугою. Наслідком цього є виникнення стихійних смітників.

У Авдіївці приділяють увагу  розвитку спорту. Футбольна команда села  у 2019 році зайняла ІІІ місце у чемпіонаті району. Проводили футбольний турнір ім.В.Чави.

Минулого року Авдіївка потрапила в чсило сіл, куди за кошти державної цільової субвенції підвели швидкісний оптоволоконний Інтернет.

Цього року Авдіївська громада виявила ініціативу і  подає на Громадський бюджет(бюджет участі) селищної ради два важливі для села проєкти: улаштування зони відпочинку в центрі села та реконструкцію водозабірної свердловини, що на території дитячого садка.

Ще однією нагальною проблемою є необхідність демонтувати напіврозвалене аварійне приміщення колишнього будинку культури. Сільська влада звертатиметься за допомогою у вирішенні даного питання до селищного голови та інвестора. Якщо вдасться це зробити вже цього року, тут планується продовжити сільський парк, висадити дерева, облаштувати відпочинкову зону.

Про свою роботу перед односельцями прозвітувала завідувачка фельдшерського пункту депутатка селищної ради Тетяна Логвин. Вона повідомила, що селищна рада цього року взяла Авдіївський  ФП на своє повне утримання, оскільки за медичною реформою пункти здоров’я у селах, де проживає менше 750 жителів не передбачені. Депутатка також закликала жителів села, які ще не підписали декларації з сімейними лікарями, зробити це невідкладно.

Куликівський селищний голова Наталія Халімон у своєму виступі поінформувала присутніх про напрямки роботи Куликівської ОТГ у  2019 році та плани на цей рік. Фінансові переваги об’єднання для Авдіївки голова громади озвучила в цифрах: У 2019 році Авдіївка дала надходжень до бюджету ОТГ  678 877, натомість на утримання села  витрачено 1 488 390 грн.

Наталія Халімон наголосила, що селищна рада  охоче підтримує місцеві ініціативи. Тож проєкти села, які будуть подані на бюджет участі, мають всі шанси бути реалізованими вже цього року.

Віктор Труш відповів на питання жителів села: щодо позиції депутата відносно відкриття ринку землі - В Труш: земля з часом має стати товаром, але для цього земельне законодавство має стати бездоганним і захистити в першу чергу інтереси місцевих громад та українського селянина. Держава має  заохотити покупку землі місцевими громадами через вигідні програми кредитування тощо.

Щодо масового отруєння бджіл внаслідок обробки агропідприємствами посівних площ -  В.Труш: СФГ «Колос» користується для обробки полів дорогими, але безпечними для бджіл гербіцидами, але власники пасік мають їх зареєструвати і повідомляти інвесторам про місця їх розташування  в літній період.

Щодо підвищення відсотку орендної плати та перегляду нормативно-грошової оцінки землі – В.Труш: у відсотках орендна плата становить 9 %, як і по інших селах, в грошовому еквіваленті   ціна за пай невисока, але і бал землі в селі найнижчий по громаді. Якщо жителі села мають бажання господарство замовить нову нормативно-грошову оцінку землі, але навряд чи вона буде вищою за нинішню.

СФГ «Колос», з метою зменшення ризиків завезення на територію громади африканської чуми свиней, буде реалізовувати для приватних господарств молодняк свиней.

Депутат пообіцяв допомогти авдіївцям на місці демонтованого  старого будинку культури звести каплицю, оскільки  саме на цьому місці до революції в селі була церква.

Питання  і проблеми озвучені жителями села на зборах:

  • доцільність перегляду нормативної грошової оцінки землі ( в селі найнижчий по громаді бал землі);
  • можливість встановлення у селі банкомату та налагодження системи інформування жителів села через  електронні ресурси (Вайбер, Мессенджер, створення групи в Фейсбук);
  • необхідність видалення аварійних дерев по вул. Набережна;
  • про встановлення огорожі біля городів жителів села від громадської череди корів.

Голова громади, депутати та в.о.старости дали відповіді та роз’яснення на всі порушені питання.

Рішеннями загальних зборів звіт в.о. старости села Валерія Корявця взято до відома, а також затверджено місцеві податки і збори у розмірі 120 грн з двору на рік.