5-та річниця з дня прийняття ВРУ Закону України «Про пробацію»

  • 409

Фото без опису

У світі пробація існує вже понад 200 років, але для України тільки  5 лютого 2020 р. відзначалася 5-та річниця з дня прийняття ВРУ Закону України «Про пробацію», який наблизив Україну до міжнародних стандартів, визначив організаційно-правові засади для створення пробації України та забезпечив впровадження у державі нової системи заходів кримінально-правового характеру.

Пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Пробація – цивілізований шлях роботи із правопорушниками, який довів свою ефективність в Європі з точки зору зорієнтованості на убезпечення суспільства та попередження вчинення повторних злочинів особами, які їх вже вчиняли. Це дає свій позитивний результат, оскільки людина не відірвана від сім’ї та соціуму, тобто вона не втрачає ті соціальні зв’язки, які вона може втратити у неволі.

Головною метою пробації є забезпечення безпеки суспільства (громади) шляхом запобігання вчиненню правопорушень, надання суду інформації, що характеризує обвинувачену особу для прийняття справедливого рішення про міру відповідальності (складення досудової доповіді), організація виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, контроль за особою, яка вчинила правопорушення, а також допомога, спрямована на підтримку такої особи в суспільстві (консультації, мотивування до змін, сприяння у вирішенні проблемних питань та допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі, в адаптації до життя в суспільстві.

Пробація складається з трьох видів, які обумовлені особливостями правого статусу суб’єктів пробації: досудова, наглядова та пенітенціарна пробація.

Так, на сьогодні у смт. Куликівка виправленням правопорушників без позбавлення волі займається Куликівський районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області.

В Куликівському районному секторі за 12 місяців 2019 року виконувалися судові рішення стосовно 48 осіб. Протягом 2019 року підготовлено та направлено до суду 21 досудову доповідь стосовно  обвинувачених осіб, надійшло 3 судові рішення про притягнення осіб до адміністративної відповідальності у вигляді громадських робіт, 17 вироків відносно звільнених від відбування покарання з випробуванням, 2 вироки відносно осіб, засуджених до покарання у виді громадських робіт, 1 рішення суду відносно засудженого до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю та  8 судових рішень щодо сплати засудженими штрафу. Станом на сьогодні на обліку Куликівського районного сектору пробації перебуває 29 осіб, з них засуджені до покарань: у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю – 3 особи; у виді громадських робіт – 1 особа; звільнені від відбування покарання з випробовуванням– 24 особи, а також на обліку сектору перебуває 1 особа, яку притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді громадських робіт.

Кількість клієнтів пробації за чисельністю значно перевищує кількість осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі.

На обліку уповноважених органів з питань пробації перебуває понад 65 тис. осіб, щороку по обліку проходить в середньому до 150 тис. осіб. 2/3 усіх засуджених судом потрапляють до органів пробації, і лише третина – до виправних установ закритого типу. Перебування на обліках органів пробації засуджених  до покарань не пов’язаних з позбавленням або обмеженням волі  обходиться  державі та платникам податків в 10-12 разів дешевше, ніж відбування засудженими покарань пов’язаних з позбавленням волі та має набагато кращі перспективи виправлення правопорушників.