Салтикова Дівиця хоче продовжити освітлення вулиць

  • 2013

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

4 березня загальні збори громадян проходили в одному з найбільших сіл громади – Салтиковій Дівиці. У  актовому залі місцевої школи зібралися  жителі села та запрошені гості щоб обговорити підсумки роботи по розвитку села у 2019 році та окреслити плани цей рік.

У зборах взяли участь: Куликівський селищний голова Наталія Халімон, депутат селищної ради директор СФГ «Колос» Віктор Зеленський,  начальник відділу земельних відносин, екології та комунальної власності селищної ради Ніна Клочок, головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Лідія Дмитришина,  завідувач районної ветлікарні  Микола Деркач.

Відкрив збори виконувач обов’язків старости села Микола Губський традиційним звітом про роботу у 2019 році.  Салтикова Дівиця продовжує тримати першість серед сіл громади за чисельністю населення. На сьогодні в селі зареєстровано 1090 чоловік. Але демографічна статистика тут також невтішна -минулого року  у селі померло 19 осіб, народилося 4 дитини.

У Салтиковій Дівиці доволі  розвинена соціальна інфраструктура: працюють школа, дитячий садок, лікарська амбулаторія, будинок культури, бібліотека,  поштове відділення. Школа є активним просвітянським осередком та центром спортивного виховання у селі. Активізував роботу і сільський будинок культури. Тут організовуються  цікаві тематичні концерти, інноваційні мистецькі заходи, які охоче відвідують жителі села.

Проводилися роботи з благоустрою, у яких взяли участь працівники сільських установ, активні громадяни. Центр села прикрасило художнє панно, яке стало результатом спільної роботи депутата селищної ради Анатолія Дідура, сільських активістів, митців з Києва. За будинком культури за  ініціативи та сприяння  того ж таки Анатолія Дідура встановили дитячий майданчик, заклали яблуневий сад.  За зібрані жителями села кошти та за фінансової допомоги депутата обласної ради Віктора Труша  встановлено нову бетонну огорожу на сільському кладовищі. У селі працює організований вивіз сміття. За сприяння СФГ «Колос» було звалковане сільське сміттєзвалище та розчищено водойму для напування худоби. На жаль, не вдалося повністю подолати таке негативне явище, як утворення стихійних смітників, тому порушників правил з благоустрою будуть карати штрафами.  

Найбільш помітною подією для села у 2019 році стало будівництво сучасної лікарської амбулаторії в рамках державної програми «Сільська медицина». Наразі будівельні роботи виконані на 80 %  і є всі сподівання, що будівництво буде завершене ще в першій половині цього року. Для закладу вже придбаний автомобіль Рено Дастер та сучасне медичне обладнання.

Із співдоповіддю виступила Куликівський селищний голова Наталія Халімон. Як і в інших селах голова громади прозвітувала про роботу Куликівської ОТГ за 2019 рік та озвучила фінансову статистику по селу. У 2019 році до селищного бюджету від Салтикової Дівиці надійшло  у вигляді податків і зборів 1 390 410 грн,  витрачено на розвиток села – 15 326 654 грн.

На зборах також виступили:

Віктор Зеленський – пообіцяв надати техніку для впорядкування сміттєзвалища, але закликав жителів села підтримувати порядок а ньому і не викидати сміття, де заманеться. 

Лідія Дмитришина – первинна ланка медицини працює стабільно, всі сільські заклади збережені, 6 ФАПів та ФП у малих селах громада взяла на своє утримання. Наразі реформується вторинна ланка(ЦРЛ), але лікарня не закривається і надаватиме послуги далі.   Головний лікар повідомила, що жителями громади вже підписано 12400 декларацій із сімейними лікарями і закликала тих, хто ще не цього не зробив, обрати свого лікаря - тільки так гроші прийдуть у громаду на розвиток медицини.

Ніна Клочок - про причини довготривалого виготовлення технічної документації на земельні ділянки.

Микола Деркач – про профілактику лейкозу ВРХ: з метою нерозповсюдження лейкозу в селі необхідно не допустити випасання хворих тварин у загальній череді, найдієвіший спосіб боротьби – збути 100 % лейкозних корів.

Відбулося активне обговорення звітів і виступів гостей. Жителі села ставили багато запитань.

Питання і проблеми, які озвучили жителі Салтикової Дівиці на зборах:

  • продовження вуличного освітлення по селу: найперше – по центральній вулиці та вулиці біля школи;
  • встановлення контейнера для сміття на місці виїзної торгівлі;
  • покарання тих, хто викидає сміття у невстановленому місці;
  • у поштовому відділенні  холодно та до приміщення незручно підійти через ями і калюжі: необхідно посприяти заготівлі палива та висипати   територію біля приміщення;
  • ремонт доріг по вулицях Набережній, Хуторище;
  • чи будуть виплати за паї, успадковані від померлих родичів, якими користується  інвестор;
  • інші питання.

Перед учасниками зборів виступив підприємець Євген Мартинюк, який попросив погодження громади на перенесення магазину «Льонок» від території біля церкви до  площадки, де працює виїзна торгівля. Прохання підприємця громада підтримала.

Рішеннями загальних зборів звіт в.о. старости села Миколи Губського взято до відома, а також затверджено місцеві податки і збори.

Учасники зборів одноголосно вирішили використати кошти інфраструктурної субвенції, які цього року будуть розподілені на Салтикову Дівицю, на продовження вуличного освітлення та ремонт санвузлів у школі.