Дороги в Куликівці, як і в інших селах громади,  також потребують капітального ремонту

  • 1311

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Цикл цьогорічних загальних зборів громадян традиційно завершили Куликівка і Пенязівка. Загальні збори жителів цих населених пунктів відбулися 11 березня в приміщенні Центру культури, дозвілля і творчості.

 

У зборах взяли участь  депутат обласної ради Віктор Труш, депутат селищної ради Віктор Зеленський, директор Чернігівського РЕМу Ігор Апанасенко, керівники установ, підприємств і організацій селища, активні жителі Куликівки і Пенязівки .

 

Із звітом про роботу Куликівської ОТГ за 2019 рік перед учасниками зборів виступила Куликівський селищний голова Наталія Халімон. У 2019 році завдяки ефективній роботі команди фахівців селищної ради, підтримці народних депутатів України Валерія Давиденка та Василя Амельченка, депутатів Чернігівської обласної ради Арсена Дідура, Віктора Труша, Ярослава Сторубльова,  Анатолія Хавила та інших, депутатів селищної ради Віктора Зеленського, Віктора Шрама, Анатолія Дідура та інших, завдяки  підтримці агропідприємств-орендарів, приватних підприємців, завдяки активності сільських і селищної громад  вдалося залучити додатково у розвиток громади близько 42,5 млн грн. Це найбільша сума інвестицій у розвиток за всю історію Куликівщини. Було реалізовано  багато проєктів за кошти міжнародних грантів, державних субвенцій, державних і обласних програм, соціальних угод з орендарями. Завдяки цьому громада мала змогу успішно розвиватися  в багатьох стратегічно важливих напрямках. Це –  забезпечення населення якісною питною водою, роздільний збір сміття, екологічні заходи, ремонт доріг, утеплення і капітальні ремонти закладів  соціальної сфери, вуличне освітлення, розвиток сфери адміністративних і побутових послуг, благоустрій територій.

 

Селищний голова звітуючи про розвиток ОТГ в цілому закцентувала окрему увагу на  тому, що у 2019 році було зроблено саме в Куликівці:

- реалізовано наймаштабніший проєкт – капітальний ремонт (утеплення) Куликівської школи ( вартість – 6,1 млн. грн);

- відкрито  сучасний Центр надання адміністративних послуг у приміщенні селищної ради;

- придбано навісне обладнання для  тракторів комунального підприємства селищної ради;

- зроблено капітальний ремонт з утепленням під’їздів багатоквартирного будинку по вул. Миру, 45;

- розпочато капітальний ремонт з утепленням будинка спортсмена на селищному стадіоні;

-  викуплено приміщення «Оранти» під облаштування тут в подальшому Будинку побуту, зроблено ремонт першого поверху; тепер тут працює перукарня і швейня, у планах –  надання послуг з ремонту взуття та побутової техніки;

- у центральному парку селища встановлено алею ліхтарів-конвалій, збудовано громадську вбиральню;

- встановлені ліхтарі – квітники біля обеліску Слави, алею ліхтарів вздовж кам’яної стіни  в центрі селища;

- зроблено ямковий ремонт центральної площі, вулиць Пирогова, Стадіонна, Партизанська, відремонтовано ділянку тротуару по вул. Партизанській; 

- проводили висипку ґрунтових доріг;

- придбано музичну апаратуру для Центру культури, дозвілля і творчості, мультимедійне обладнання для школи і садочка;

- відкрито новий магазин-супермаркет «Наш край», прилеглу територію викладено тротуарною плиткою.

 

У 2019 році від Куликівки і Пенязівки у вигляді податків надійшло до бюджету ОТГ  34 594 189 грн. На  їх розвиток   витрачено    43 317 670 грн.  

 

ОТГ дала потужний поштовх для розвитку Куликівського ВУЖКГ. У  2018 році було придбано цілий парк комунальної техніки. У 2019 році  затверджено новий Статут підприємства, в якому розширено перелік видів його діяльності. Тепер ВУЖКГ має можливість заробляти кошти не лише послугами з водопостачання, водовідведення та вивезення сміття, а й виробничою діяльністю. На замовлення підприємство виготовляє автобусні зупинки, торгові павільйони, арки-квітники, контейнери під пет-пляшку, дитячі майданчики тощо.

 

Начальник Куликівського райвідділу поліції Максим  Бібік прозвітував  про правопорядок та превентивну роботу поліції на території Куликівки та Пенязівки у 2019 році. Посадовець попередив громадян про поширення випадків шахрайства по телефону, через Інтернет і закликав усіх бути пильними до осіб, які під виглядом скупки горіхів, пір’я, під виглядом контролерів, інспекторів служб проникають до осель, особливо одиноких громадян, та здійснюють незаконне заволодіння майном і коштами. У разі появи незнайомих підозрілих громадян, автомобілів начальник поліції закликав негайно телефонувати на 102. Декриміналізація статті  КПК України щодо  незаконного збуту самогону ускладнила роботу поліції у боротьбі із цим антисоціальним явищем. Але правоохоронні органи, будуть і надалі вживати  усіх можливих заходів щодо притягнення до відповідальності порушників.

 

Ігор Апанасенко, директор Чернігівського РЕМу відповідаючи на запитання учасників зборів, пояснив, що  перепади  електричної напруги відбуваються через те, що  електромережі, які прокладалися кілька десятків років тому,  не були розраховані на таку кількість побутової техніки, яка сьогодні є в кожній оселі.   Зараз бригади працюють на усунення аварій, поривів  мереж, заміну трансформаторів, лічильників. Повна ж реконструкція електромереж потребує дуже великих коштів.

 

Лідія Дмитришина, головний лікар Куликівського центру первинної медико-санітарної допомоги поінформувала присутніх про заходи з профілактики і нерозповсюдження коронавірусу, наголосивши, що це лише один з видів вірусних інфекцій і варто дотримуватись тих самих правил безпеки, що і при попередженні грипу та ГРВІ: мити руки з милом після відвідання людних місць,  намагатися уникати великого скупчення людей, дезінфікувати приміщення, що мають загальний вільний доступ тощо.

 

Обговорення звітів і виступів було доволі жваве і активне. Жителі задавали багато питань, як особистого характеру, так і тих, що стосуються життя селища.

 

Питання, озвучені жителями Куликівки і Пенязівки на загальних  зборах:

  • про  необхідність капітального ремонту вулиці Шевченка та вулиці Б.Хмельницького;
  • про підвищення відсотку орендної плати за землю;
  • багато земельних ділянок, які надані в користування жителям, не використовуються і бур’яніють, тому варто повернути їх у комунальну власність і здати  в оренду або надати в користування іншим господарям;
  • звучали репліки про низьку явку  жителів на загальні збори, про визначення на майбутнє зручнішого часу для їх проведення, про якнайширше  інформування населення про час і місце зборів;
  • про необхідність демонтажу аварійного металевого стовпа біля приміщення військкомату;
  • звучали багато запитань щодо повірки лічильників води: чи може проводити повірку Куликівське ВУЖКГ на місці, щоб не возити до Чернігова, чому вартість повірки не заклали у тариф на воду;
  • про руйнування доріг важким транспортом;
  • про перепади напруги по вул. Горького, що призвело до поломок побутової техніки, через підключення до трансформатора приватної пекарні Трейтяк М.М.;
  • про недієву боротьбу поліції із точками незаконного продажу алкогольних напоїв власного виробництва;
  • про встановлення обмежень на рух великогабаритного важкого транспорту;
  • про прийняття рішення про заборону продажу спиртних напоїв у вечірній та нічний час у магазинах селища;
  • про можливість підключення швидкісного Інтернету через провайдера Ведекон;
  • про вартість і процедуру встановлення тритарифного і багатотарифного лічильника електроенергії;
  • про підтримку громадою  Куликівскої ЦРЛ, про достойні зарплати лікарям;
  • про розміри заробітної плати посадових осіб селищної ради;
  • про перенесення майбутнього будівництва автозаправного комплексу з території колишньої ферми в інше місце.

Віктор Труш: підвищення відсотку орендної плати за землю залежить від багатьох факторів, але СФГ «Колос»   буде платити не менше, ніж інші агропідприємства, які орендують землю у громаді; автозаправний комплекс будуватиметься з дотриманням усіх норм і процедур визначених чинним законодавством, натомість він дасть 19 нових робочих місць.

Посадовці давали вичерпні відповіді на запитання учасників зборів.

 

Наталія Халімон: про плани на 2020 рік – дороги будуть ремонтуватися за кошти орендарів, за рахунок додатково залучених коштів, продовжуватимемо роботи з благоустрою Куликівки і Пенязівки та всієї території громади, облаштуванню відпочинкових зон, завершимо ремонт будинку спортсмена на стадіоні, плануємо завершити виготовлення Генерального плану по селищу, продовжити реалізацію проєкту реконструкції сміттєзвалища, роботу по здачі в оренду комунального майна, створенню додаткових робочих місць, залученню інвесторів, підтримці бізнесу, покращенню матеріальної бази закладів, якості надання послуг та ін.

 

Рішеннями загальних зборів звіт Куликівського селищного голови Наталії Халімон та начальника Куликівського відділення поліції  Максима Бібіка взято до відома, а також затверджено місцеві податки і збори на 2020 рік.

Суму самооподаткування більшістю голосів затвердили у розмірі 100 грн з двору на рік.