Колонка голови ОТГ

  • 1943

 

Шановні земляки!

Вперше за всю свідому історію Куликівщина та її мешканці опинилися разом із світом чи не у найбільшому людському потрясінні – надзвичайній ситуації, пов’язаній із всесвітньою пандемією коронавірусу. На початку березня 2020 р. Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно проголосила всесвітню епідемію коронавірусної хвороби (COVID-19). Як же пережила в умовах пандемії квітень 2020 р. Куликівська ОТГ та її мешканці?

Ухвалені депутатами Верховної Ради України зміни до Податкового кодексу  України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби призвели до значної втрати фінансових ресурсів бюджету ОТГ. Так, протягом березня-квітня 2020 р. селищний бюджет недоотримав близько 2 млн. грн. через несплату податків фізичними та юридичними особами.  

Натомість позапланові видатки ОТГ виросли через необхідність забезпечення медзакладів та медпрацівників району необхідними засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими препаратами. Так, у березні 2020 р. виконкомом Куликівської селищної ради на ці потреби  було заплановано 391 600 грн. Протягом березня-квітня профінансовано 180 300  грн.

У квітні 2020 р. Куликівська ОТГ опинилася у вкрай скрутному фінансовому становищі, тому  всі працівники селищної ради за власною ініціативою прийняли колективне рішення почергово піти у п’ятиденні відпустки за власний рахунок. На цих заходах зекономлено близько 250 тис. грн., які будуть спрямовані на потреби медичних закладів ОТГ та центральну районну лікарню.

На початку медичні працівники зіштовхнулись з проблемою нестачі засобів індивідуального захисту та відсутності тестів на коронавірус, причому придбати все це було неможливо через відсутність товару у постачальників. Тому громада була змушена вирішувати цю проблему локально. Було придбано марлю та тканину, з яких працівники комунальних підприємств селищної ради шили марлеві пов’язки та костюми індивідуального захисту для медиків. Від всіх жителів ОТГ хочу щиро подякувати нашим швачкам – Юлії Свириденко  (КП «Ковчин», с. Дроздівка), котра пошила 29 захисних костюмів, 49 халатів, 55 штанів, 65 комплектів бахіл, 20 захисних  масок-балаклав та 10 нарукавників; Зої Мулач (КП «Ковчин», с. Виблі), котра пошила 27 халатів, 60 масок-балаклав для медичних працівників та 45 захисних масок для населення, Ларисі Смаль та Світлані Бойко  (Куликівський територіальний центр соціального обслуговування) за пошив 100 масок-балаклав для медичних працівників та 950 звичайних марлевих пов’язок для працівників поліції, МНС, соціальних працівників. Міцного здоров’я вам, дівчата, щастя й родинного затишку!

На відкриті благодійні рахунки медичних закладів небайдужі жителі громади та юридичні особи перерахували 139 300 грн. (50 600 грн. для Куликівського ЦПМСД та 88 700 грн.  для Куликівської ЦРЛ), з них  100 тис. грн. – СФГ «Колос».  Щиро вдячна всім, хто в скрутну хвилину не став осторонь спільної біди, а зробив свій внесок у загальну справу боротьби з коронавірусною інфекцією.

Особлива подяка всім медичним працівникам, котрі опинилися на передовій і ризикуючи власним здоров’ям і життям надавали медичну допомогу хворим!

Соціальний захист населення. З метою забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення у період карантину (одинокі особи віком понад 80 років, громадяни похилого віку, які потребують догляду, особи з інвалідністю) Куликівською селищною радою спільно з управлінням соціального захисту населення Куликівської райдержадміністрації було проведено організаційні заходи щодо забезпечення продуктовими наборами зазначених громадян. Продуктові набори в кількості 1619 шт. були надані для жителів Куликівської ОТГ Національною мережею продуктових магазинів АТБ, доставлені за призначенням працівниками селищної ради та територіального центру соціального обслуговування населення.

Заходи благоустрою.  Звалковано сміттєзвалище в с. Авдіївка та чергово в Куликівці.

Проведено капітальні ремонти пам’ятних знаків, обелісків слави,  постаментів на братських могилах в селах Горбове, Жуківка та Авдіївка (наближається до завершення) та поточні ремонти пам’ятників в інших селах ОТГ.

 Озеленення території. На алеї  Героїв у Куликівці на місці випиляних аварійних дерев висаджено 15 ялин. Всього у громаді протягом квітня 2020 р. висаджено близько 480 саджанців дерев та кущів різних порід.

Зміцнення матеріальної бази закладів освіти. За кошти громади здійснено заміну вікон у Вересоцькому ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Ці роботи обійшлися для ОТГ в 180 тис. грн.

Безпека ОТГ. Станом на січень 2018 р. в Куликівському відділенні поліції працювало лише 2 дільничні офіцери, котрі обслуговували 24 населені пункти Куликівського району. Зрозуміло, що така кількість поліцейських недостатня для забезпечення повного правопорядку на території. Тому селищною радою проводилися перемовини з керівництвом Нацполіції Чернігівської області щодо збільшення кількості дільничних офіцерів в Куликівській ОТГ. В результаті з 2019 р. в громаді стали працювати ще 2 дільничних офіцери поліції ОТГ – Олександр Василенко та Євгеній Примак.

З метою покращення умов праці дільничних та їхнього наближення до території обслуговування було прийнято рішення відкрити в с. Горбове поліцейську станцію. В Горбівському адміністративному приміщенні було обладнано кабінет –  проведено косметичний ремонт власними силами, встановлено комп’ютерну техніку та меблі. На всі ці заходи з бюджету було використано 2 тис. грн. Сподіваємося, що з наближенням дільничного до людей, якість роботи покращиться, а кількість правопорушень зменшиться. Горбівська поліцейська станція обслуговуватиме села Горбів, Виблі, Вершинову та Бакланову Муравійки, Авдіївку та Ковчин.

Всім бажаю здоров’я і миру.

 

 

З повагою і найщирішими сподіваннями на співпрацю,

Куликівський селищний голова Наталія Халімон