Звернення Куликівського селищного голови Наталії Халімон щодо ситуації з коронавірусною інфекцією у громаді

  • 5741

Фото без опису

Шановні жителі Куликівської ОТГ!

На превеликий жаль, пандемія коронавірусу COVID-19 не оминула Куликівщину. Станом на 19 травня в Куликівській ОТГ зафіксовано два осередки спалаху коронавірусної інфекції – в с. Будище (6 випадків) та с. Салтикова Дівиця (2 випадки). Станом на 19.05.2020 р. встановлено  65 контактних осіб – 51 по с. Будище, 14 – по с. Салтикова Дівиця. Всі вони перебувають на самоізоляції. Всім контактним особам проводяться ПРЛ-тести. Станом на 19.05.2020 р. проведено 45 тестувань. Всі зразки показали негативний результат. Це означає, що на даний час контактні особи не інфіковані, а отже й загрози для здорових людей не являють. Проте, згідно протоколу, самоізоляція має тривати 2 тижні, бо інкубаційний (прихований) перебіг хвороби може тривати 14 днів.

Забір біологічного матеріалу для тестів здійснює мобільна бригада лікарів Центру первинної медико-санітарної допомоги Куликівської селищної ради. Хочу запевнити всіх жителів, що на сьогодні в достатній кількості наявні пробірки та аплікатори для проведення тестувань. Селищною радою додатково закуплено засоби індивідуального захисту для медичних працівників, а саме: 200 захисних костюмів-комбінезонів, 5000 масок, 6000 пар нітрилових рукавичок, 200 респіраторів, 60 упаковок серветок спиртових, а також 100 пробірок та 200 аплікаторів для проведення ПРЛ-тестів на загальну суму 280 тис. грн.

Центр первинної медико-санітарної допомоги отримав 50 захисних костюмів та 50 респіраторів від обласного управління охорони здоров’я, 50 захисних костюмів, 40 респіраторів, 10 захисних щитків, 50 високих гумових рукавичок від народного депутата України Валерія Давиденка (на днях від нього чекаємо також посилку з пробірками для проведення тестів та засобами індивідуального захисту для медичних працівників), 140 пробірок з аплікаторами для ПРЛ-тестів від ГО «Безпека медиків і мешканців регіону під час епідемії».

Від імені всієї громади хочу щиро подякувати всім, хто прийшов на підтримку в скрутний час, щоб спільно подолати спалах інфекції на Куликівщині – народному депутату України Валерію Давиденку за неодноразову матеріальну допомогу,  заступнику голови обласної ради Арсену Дідуру за сприяння у придбанні необхідних засобів індивідуального захисту для медиків та пробірок для ПРЛ-тестів, начальнику  управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Петру Гармашу за надані захисні костюми та респіратори, голові громадської організації «Безпека медиків і мешканців регіону під час епідемії» Галині Синявській за надані пробірки.

Щира вдячність працівникам поліції, служби МНС, санітарно-лабораторного центру та Держпродспоживслужби за пильнування правопорядку й дотримання карантинних умов громадянами, заходи дезінфекції та чергування на блокпостах.

Проте найбільші слова вдячності адресуємо нашим медичним працівникам – тим, хто опинився в епіцентрі подій і в найважчих умовах праці. Тим, хто сьогодні забуває про власну безпеку, працює в разі потреби цілодобово. Тим, хто з усіх сил намагається не допустити поширення хвороби на всю громаду. Тим, кому вистачає терпіння, сил, любові до людей і величезного бажання допомогти всім. Доземний Вам уклін, шановні медичні працівники, від усієї Куликівської ОТГ!

Всіх жителів громади закликаю допомогти нашим медикам! Як саме? Дотримуючись карантинних обмежень. Шаною і повагою до їхньої праці. Чесним інформуванням про стан здоровя і про контакти з інфікованими, якщо вони були. Дотриманням самоізоляції при встановленому контакті з хворими.

Всім бажаю здоров’я і якнайшвидшого одужання хворим!

З повагою, Куликівський селищний голова

Наталія Халімон