Відкриття пам’ятного знака героям-чорнобильцям в Ковчині на святі села

  • 1631

24 липня в Ковчині зібралося велелюдне товариство. Тут чекали гостей на свято села і на відкриття пам’ятного знака землякам-ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Ковчин - другий після Куликівки населений пункт громади, де встановили подібний пам’ятний знак. Ініціаторами його встановлення стали самі ковчинці-ліквідатори, які мали за мету вшанувати пам’ять своїх побратимів, яких вже немає поряд.  На ліквідацію аварії з Ковчина було мобілізовано  аж 30 чоловік. Усі до одного з честю виконали свій громадянський і службовий обов’язок, ризикуючи своїм здоров’ям та життям.

В Ковчині дуже шанують своїх земляків-чорнобильців. Традиційно їх вітають і вшановують на сільських і шкільних заходах. Вони залюбки зустрічаються зі  школярами, беруть участь у виховних заходах. Під час одного з таких заходів прозвучало побажання героїв – ліквідаторів про необхідність створення пам’ятника та стенду з іменами й фотографіями ковчинців  - учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.  Цю думку було почуто й підтримано місцевою владою. Активну позицію зайняла виконувачка обов’язків старости села Валентина Шестак, яка допомагала організаційно, фінансову підтримку забезпечили депутат обласної ради Віктор Труш та депутат селищної ради Віктор Зеленський, збором  інформації займались педагоги та учні школи. Час немилосердний - фотографії декого з ліквідаторів могли знайти лише на кладовищі – навіть рідних цих людей уже в селі не залишилось, але жива пам'ять людських сердець. Не були осторонь і самі чорнобильці на чолі з активістами  Олександром Клопотуном та Миколою Совою -  займались проектуванням та встановленням пам’ятника. І ось колективна робота ковчинців завершена!

На свято відкриття пам’ятного знаку прибули почесні гості: голова Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів  «Союз  – Чорнобиль України» Анатолій Лігун, Віктор Труш, Куликівський селищний голова Наталія Халімон, в.о. голови райдержадміністрації Олена Баглай,    чорнобильці- ліквідатори із інших сіл ОТГ на чолі з головою громадської організації Анатолієм Мацвійком, інші шановані гості.

Право відкрити пам’ятний знак надали Анатолію Лігуну та заступнику голови районної організації «Союз Чорнобиль України» Миші Арсеняну. Настоятель Свято – Георгіївської церкви отець Сергій  провів обряд освячення пам’ятного знаку.  Хвилиною мовчання та покладанням квітів вшановано героїв, чиї імена вписані в наші серця.

Захід видався напрочуд теплим, звучали пісні у виконані артистів клубних закладів громади. Чудовою ведучою свята виявилась  Ольга Гречуха, яка змогла передати  присутнім на заході односельцям і гостям почуття гордості і поваги до ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи.

Прозвучало багато теплих слів вдячності від членів сімей героїв – чорнобильців за зроблену добру справу.

Анатолій Лігун та Наталія Халімон привітали ковчинців з цією визначною для громади села подією.  Вони відзначили ініціаторів та активістів  нагородами. Грамотою Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» був нагороджений Олександр Клопотун, подякою Куликівської селищної ради відзначені Микола Сова та Олексій Куліченко.

Офіційна частина  свята продовжилася чудовою концертною програмою, яку подарували присутнім ковчинські аматори та артисти  інших клубних закладів громади. Тут же в парку була організована виставка робіт народних майстрів. Найменші учасники свята зручно вмостилися на парковій гойдалці. Святковий настрій від спілкування та частування, від чудових українських пісень та  запальних танців тут панував цілий день.