У Салтиковій Дівиці урочисто відкрили нову лікарську амбулаторію

  • 1608

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Довгоочікувана для Куликівської громади, а особливо для Салтикової Дівиці,  подія відбулася 22 серпня. Опівдні біля новозбудованого приміщення сільської лікарської амбулаторії зібралися жителі села та гості. На урочисту церемонію відкриття прибули голова Чернігівської облдержадміністрації Андрій Прокопенко та його заступник Андрій Подорван,  депутат Верховної ради України Павло Халімон, начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш, Куликівський селищний голова Наталія Халімон, заступники селищного голови, виконувачі обов’язків старост сіл громади, підприємець-меценат Анатолій Гунько, представники медичної спільноти громади, інші поважні гості.

На святково-урочистий лад жителів села та гостей свята налаштував музичний супровід духового оркестру, вбрані в традиційні українські костюми артистки обласної філармонії, професійні ведучі. Події такого рівня напевно давно не пам’ятають в селі. Ще б пак! Це перший за роки незалежності об’єкт збудований «з нуля», який відкрили у громаді. І саме перша в області відкрита лікарська амбулаторія, які будуються за державними програмами підтримки сільської медицини. Всього на Чернігівщині будується   22 такі амбулаторії.

З цією визначною подією для Салтикової Дівиці, Куликівської громади та й в цілому області присутніх на святі привітав голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко. Очільник області наголосив, що завершення будівництва та відкриття нової сучасної амбулаторії - це яскравий приклад гарної командної роботи обласної влади, місцеврї громади і  бізнесу та подякував меценату - депутату обласної ради  Віктору Трушу за виділені ним кошти для співфінансування будівництва.

Куликівський селищний голова Наталія Халімон у вітальній промові також дякувала усім, хто долучився до реалізації такого великого проекту: обласній  державній адміністрації – за підтримку і просування проєкту на державному рівні,  депутатам селищної ради – за вчасно ухвалені рішення, підрядникам - за якісно виконану роботу, жителям села - за підтримку і довіру до селищної влади, ну і звичайно Віктору Трушу, завдяки фінансовій підтримці якого це будівництво стало можливим. Він вніс необхідну для співфінансування проєкту суму – а це близько 600 тис. грн.

На знак подяки за підтримку  Куликівської громади Наталія Халімон вручила голові облдержадміністрації Андрію Прокопенку символічний паспорт почесного жителя Куликівської ОТГ. Губернатор подякував за довіру і високу честь називатися членом Куликівської громади.

До вітальних слів долучився Анатолій Гунько. Столичний підприємець і меценат, який є вихідцем з Чернігівщини, тішився з того, що став свідком важливої для Куликівської громади події, що нарешті, всупереч тенденції останніх десятиліть до закриття установ, в селі почали будувати і відкривати нові сучасні комфортні заклади і висловив впевненість, що це тільки початок великого будівництва в Україні. Анатолій Гунько подарував нововідкритому закладу кардіограф.

Лікар Салтиково-Дівицької амбулаторії Сергій Марчук подякував за подарунок і наголосив, що в його медичній практиці це чи  не перша подія такого значення.

Віктор Труш в першу чергу подякував своїм землякам-дівичанам за довіру і порадів, що відтепер на зміну старому більш ніж столітньому приміщенню найбільше село громади має світлий і  комфортний лікувальний заклад, оснащений сучасним обладнанням. Депутат і меценат побажав усім не хворіти і звертатися в заклад лише в профілактичних цілях.

Приміщенню, в якому до цього часу надавали медичні послуги дівичанам, 110 років. Це найстаріше з усіх приміщень медустанов громади. Тут ще у 1910 році була колись відкрита земська лікарня. Про це у своєму виступі розповіла головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Лідія Дмитришина. –Тому сьогоднішня подія – відкриття нової сучасної амбулаторії теж увійде в історію села і громади. Від імені медичної спільноти  головний лікар подякувала керівництву громади і області за те, що цей проект вдалося реалізувати і побажала закладу стати популяризатором профілактичного лікування та здорового способу життя серед населення.

Завершив цикл  вітальних промов виконувач обов’язків старости села Микола Губський, котрий також подякував  від імені Салтиково-Дівицької громади усім, хто був причетний до будівництва амбулаторії і побажав закладу успішної роботи з надання якісних сучасних медичних послуг жителям та гостям села.

Почесне право перерізати символічну стрічку надали Віктору Трушу, Андрію Прокопенку та Наталії Халімон.

А далі учасники святкової церемонії мали можливість оглянути нове приміщення зсередини. Сюди ще найближчим часом завезуть офісні меблі, але вже й те що заклад має сьогодні – внутрішній інтер’єр і сучасне медичне обладнання приємно вразило і жителів села, і гостей. Сучасне оздоблення стін, сонячні кабінети, комфортні санвузли, новітнє медичне обладнання європейського виробництва. Саме таким і повинен бути сучасний медичний заклад. Щоб продемонструвати разючий контраст гостям організували екскурсію старим приміщенням амбулаторії.

Щиро віримо, що це тільки перша ластівка і з часом наша громада матиме можливість, якщо не збудувати нові, то відремонтувати, осучаснити і забезпечити новітнім медичним обладнанням  й інші медзаклади Куликівщини.

Довідково: Будівництво сучасної лікарської амбулаторії в Салтиковій Дівиці було розпочато у лютому 2019 року. Здійснювалося за кошти державного бюджету. За умовами програми  сільські амбулаторії будуються в населених пунктах з чисельністю жителів не менше 1 тис. осіб та там, де є лікар. Саме тому депутати селищної ради ухвалили рішення про будівництво амбулаторії саме в селі Салтикова Дівиця. Загальна вартість проєкту -  5 250 737 68 грн. За умовами програми співфінансування з місцевого бюджету становило 621 413 грн. Вчасно виконати свої фінансові зобов’язання  селищна рада змогла завдяки сприянню депутата обласної ради  Віктора Труша,  який вніс необхідну суму до селищного бюджету. Замовником робіт було Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА, виконавцем робіт – ТОВ «Будівельна компанія Фенікс+» (м. Чернігів).

На початку будівництва (березень 2019)

Фото без опису

Новозбудоване приміщення амбулаторії (серпень 2020)

Фото без опису